Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjSkilsmässaFöräldraskap

Gunilla: Att träffa barnbarnen är ett dyrt nöje

20 okt, 2023 
Anonym läsarberättelse
Två farföräldrar tar en selfie utomhus med sina två barnbarn i 8-årsåldern.
Foto: Shutterstock/TT
Vår före detta svärdotter har inte varit helt lätt att ha att göra med efter skilsmässan.
Pengar har blivit en faktor när vi ska umgås med våra barnbarn.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: 5 kändisar som fått barnbarn tidigtBrand logo
Se också: 5 kändisar som fått barnbarn tidigt

Min son och hans exfru Ingela är skilda och när Rikard träffade en ny kvinna, Maja, blev inte relationen mellan honom och barnen så bra. Klara var då 8 år och Vilgot 4 år. Det var inte Majas fel, hon var världens raraste och hade två egna flickor och var väldigt förtjust i barn.

Men Ingela såg till att sabotera allt hon kunde. Rikard fick ofta stå med lång näsa. Trots att de bestämt att han skulle hämta barnen såg Ingela till att ingen var hemma.

Klara som alltid varit pappas flicka tog avstånd från Rikard. Hon hatade Maja, vilket det inte fanns någon som helst grund för. Det måste ha varit något som hennes mamma planterat i hennes sinne.

Däremot var vi som farmor och farfar välkomna när vi hälsade på i storstan. Det blev inte så ofta, men någon gång per år brukade vi ses och då blev vi bjudna på middag hos Ingela och fick en chans att träffa barnbarnen.

Annons

Önskade sig dyra presenter – vi hade inte råd

Förra sommaren skulle vi hälsa på under sommarlovet. Innan vi åkte ner hörde vi med Ingela – och även Maja – om det var något särskilt barnen önskade sig.

Maja föreslog att vi kunde köpa målarböcker eller pysselböcker till hennes flickor som var sju och nio år. När vi ringde till Ingela var hon kvittrande glad och bjöd in oss till middag som vanligt och vi kom överens om fredag kväll. Klara hade just fyllt 11 och Vilgot var 7 år.

– Är det något särskilt som barnen vill ha? frågade jag.

– Ja, barnen önskar sig ett Playstation, svarade Ingela.

Jag frågade vilket spel det var de ville ha och om det var något särskilt jag skulle tänka på, så det inte blev fel.

– Nej, nej inte ett spel. Jag menar en spelkonsol, ett Playstation 4, svarade Ingela.

Jag drog efter andan. Jag har ingen koll på vad en spelkonsol kostar exakt, men jag förstod att det handlade om flera tusenlappar.

– Jag är ledsen Ingela, men vi är ju pensionärer och har tyvärr ingen möjlighet att köpa så dyra presenter, förklarade jag.

Annons

– Jag har inte heller råd, snäste Ingela surt och la på luren.

Vi ringde på dörren men ingen öppnade

Så nästa vecka var det dags för visiten hos Rikard och Maja. Vi hade med oss de utlovade pysselböckerna till Majas barn och de blev jätteglada och kastade sig över dem.

På fredagen skjutsade Rikard oss till Ingelas och barnens lägenhet. Vi ringde på porttelefonen, men ingen svarade. En granne skulle precis gå in och vi passade på att smita in i trapphuset.

Lätta ditt hjärta: Här kan du lyssna på våra läsarberättelser i poddformat

Lätta ditt hjärta är en podcast från Aller media, där du får ta del av vanliga människors berättelser. Problemen som lyfts diskuteras med en psykolog.

I podcasten Lätta ditt hjärta får du ta del av vanliga människors berättelser om svåra och utmanande perioder i livet. Podden bygger på läsarberättelserna som i många år publicerats i Aller medias veckotidningar och på allas.se. Programledare är journalisten Elin Samuelsson som vid sin sida har psykologen och författaren Helena Kubicek Boye. Klicka här för att börja lyssna – eller tryck på play i spelaren nedan!

Vi tänkte att det kanske var något fel på porttelefonen, så jag och min man gick upp de tre trapporna och ringde på. Vi kunde höra att de var hemma, en radio stod på. Men ingen öppnade och plötsligt tystnade radion.

Vi försökte igen, utan resultat. Vi ringde på totalt fem gånger, sedan gav vi upp och ringde Rikard som fick komma och hämta oss igen.

Annons

– Straffar Ingela oss för att vi inte hade råd med datorspelet? frågade jag min son.

Han ryckte på axlarna och svarade att han hade svårt att förstå vad Ingela hade för sig över huvudtaget, eftersom hon inte bara straffade oss, utan även barnen genom sitt beteende.

Gröna Lund blev en dyr historia

Nästa dag ringde Ingela och påstod att hon inte hade hört oss. Nu tyckte hon i stället att vi skulle ses på Gröna Lund.

Vi gick med på det och fick betala barnens och vårt eget inträde samt åkband, glassar och godis till barnen. Det gjorde vi gärna, även om det var förvånansvärt dyrt. Hela dagen gick på 1500 kronor, vilket är mycket pengar för oss.

Jag kan tyvärr inte komma ifrån känslan av att Ingela bara vill klämma ut så mycket som möjligt ur våra plånböcker och att om vi inte betalar dyrt så kommer vi inte att få träffa Klara och Vilgot mer.

Berätta din historia!

Läsarberättelser är era berättelser direkt ur livet. Ett liv innehåller så mycket – glädje, sorg, dramatik och spänning. Alla bär vi på en historia.

Vill du berätta din? Mejla oss på [email protected]

Annons