Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Bodil Jönssons goda råd i coronatider: När framtiden är oviss – planera!

06 jul, 2020 
Anette Bülow
Bodil Jönsson
Det är oroliga tider och många mår dåligt. Nu mer än någonsin behöver vi känna tillit och trygghet. Men det har länge varit en bristvara i dagens samhälle menar Bodil Jönsson. I nya boken tipsar hon om hur vi hittar tillbaka till det som är viktigt i livet.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

När coronapandemin slog till med full kraft och vände upp och ner på det mesta i våra liv blev det tydligt hur viktigt det är med trygghet och tillit. För en svår situation blir ju ännu svårare om den präglas av otrygghet och brist på tillit.

Oro för smittspridning, kaos i sjukvården och för äldre anhöriga blir tuff att hantera utan trygghet. Späs detta sedan på med varsel, arbetslöshet, konkurser och nedläggningar kan trygghet och tillit i vardagen kännas långt borta.

Att detta skulle prägla 2020 anade förstås inte Bodil Jönsson när hon tillsammans med läkaren Åke Åkesson skrev boken Tid för tillit och trygghet (Brombergs) men boken som kommer ut i slutet av maj är i allra högsta grad aktuell.

– Coronapandemin har gjort oss vilsna inför framtiden eftersom vi inte vet vad som väntar. Den har lett till en otrygghet som har lagt sig över allt som en våt filt, säger Bodil Jönsson, professor emerita, fysiker och författare.

Annons

Även om ordet corona endast nämns i förordet går hela boken att läsa med det aktuella pandemiperspektivet. Men Bodil menar att otrygghet och brist på tillit länge har präglat vår moderna värld.

Dyster framtid

Hon har tidigare skrivit flera böcker om tid, bland annat Tio tankar om tid som kom ut 1999, och ville borra djupare i varför vi nutidsmänniskor säger oss ha så ont om tid. Vi lever längre, är friska och aktiva i allt högre ålder och har mängder av tekniska hjälpmedel som underlättar vår vardag och ändå kämpar vi ständigt med att hinna med det vi vill göra eftersom tiden inte räcker till.

– Tid kan man inte ha ont om, tiden finns här alltid precis som luften finns här. Det måste vara något annat vi har ont om tänkte jag. Vi har fått det så mycket bättre materiellt, men vi har tappat något och det är trygghet och tillit, säger Bodil.

Annons

Detta har gjort att tillvaron känns mindre lustfylld, synen på framtiden är dyster, vilsenheten har ökat och bidragit till att många – inte minst ungdomar – lever med oro och ångest. Hur har det kunnat bli så här när vi har det så bra?

Bodil Jönsson vill fokusera på tillit och trygghet.
– Det är dags för ett större fokus på tillit och trygghet. Jag menar också att tillit och trygghet både tar och ger tid, säger Bodil Jönsson. Foto: Gugge Zelander

Bodil menar att det som förankrar oss i livet tänjts ut eller kapats av samtidigt som många proppar tillvaron full med innehåll, allt har blivit en ständig jakt på nästa upplevelse utan att man någonsin blir nöjd.

– Det är dags för ett större fokus på tillit och trygghet. Jag menar också att tillit och trygghet både tar och ger tid, säger Bodil.

Annons

Kan inte leva i nuet

I alla tider har människan levt med en ovisshet inför vad som väntar nästa dag, nästa månad, nästa år. Vad innebär framtiden för mig och mina närmaste? Det har blivit ännu tydligare, och kanske mer skrämmande, i coronatider. Lösningen är enligt Bodil att planera.

– Jag säger som den gode Churchill, ”vi vet inget om framtiden men vi måste ändå planera inför den”. Det kanske inte blir som vi planerar, ja sannolikt blir det inte så, men vi måste göra oss föreställningar om framtiden annars kan vi inte leva.

Precis som katter får vinterpäls innan det blivit riktigt kallt ska vi ligga steget före och planera inför den framtid som ofrånkomligen kommer. Framtiden formar nuet, men att enbart leva i nuet fungerar inte, anser Bodil.

– Det nu som finns försvinner ju genast och ersätts av ett nytt nu och ännu ett nytt nu. Det ger bara ångest och otrygghet att försöka hålla fast det nu som försvinner i samma stund som det kommer. Inte ens Horatius med sitt ”Carpe diem” menade att man skulle fånga dagen och krampaktigt hålla fast vid den, han pekade bara på hur lite vi vet om morgondagen. Så varför inte flyta med och låta att alla nu:n följa på varandra.

Annons

Lagom är bäst

Att bara vara, göra ingenting, släppa alla tankar och känna sig tom kan vara det många stressade nutidsmänniskor behöver ägna sig åt emellanåt för att hitta tid, för att hitta tillbaka till sig själva och finna den där tryggheten och tilliten. Men viktigast är att få in i vardagen att det kommer lika mycket tid som det går. Hela tiden.

Se också: Så här går ett Corona-test till

Videon kunde inte hittas

Visst behöver vi upplevelser, stimulans och aktiviteter också, men det ska vara lagom inte minst när det gäller flödet i nyhets- och sociala medier.

– Lev livet lagom, det gör dig glad. Ett liv som är sprängfyllt orkar ingen med i längden, det gör dig bara trött och ledsen. Extremt kan ofta vara farligt.

Trygghet och tillit kräver som sagt tid och lite får vi nog anstränga oss för att uppnå detta. För att skapa trygghet behöver vi någon eller några att hålla oss till.

Annons

– Vi måste vara förankrade i andra människor. De ger dig trygghet och bygger upp din självbild. Det är dina närmaste, dina förtrogna som kan fylla den uppgiften. Det kan inte vem som helst, även om vi förstås har en massa ”vem som helst” i våra liv, men de är inte lika viktiga som de som är våra bästisar och bundisar, förklarar Bodil.

Lögner skapar otrygghet

Trygghet skapas också av en gemensam kunskap och av att vi ser på världen på något så när samma sätt. Att vi förstår varandra, att det vi säger har samma betydelse och att vi använder ungefär samma teknik. Bodil menar att denna gemensamma bas hotas av påhittade fakta som sprids okontrollerat på nätet av personer som exempelvis USA:s president Donald Trump.

– Han tillåter sig vilka lögner som helst och dessa sprids sedan med vindens hastighet i sociala medier. Det är jättefarligt om vi börjar tolka världen utifrån lögner och tolkar den på olika sätt, det skapar ensamhet och otrygghet. Visst kan gamla sanningar vara fel och det kan vara berättigat att tvivla, men då ska det vara underbyggt och inte bara för att någon hux flux säger det.

Annons

För många skapar en viss plats trygghet, det kan vara barndomshemmet, hembygden eller arbetsplatsen. Behoven ser olika ut, en del är hemmakatter medan andra gärna reser jorden runt. Uppväxtorten kan kännas instängd när man som ung längtar bort och väljer att bosätta långt hemifrån, men det är inte ovanligt att återvända till barndomstrakten för att bilda familj och ge barnen samma trygghet som man själv har upplevt.

– Att leva utan någon platsanknytning tror jag inte är möjligt, säger Bodil.

Kan vi lära oss något av coronapandemin när det gäller trygghet och tillit? Kan den här tuffa tiden föra något gott med sig?

– Jag tror att fler kommer underfund med vad trygghet och tillit betyder. En trygg människa kan göra nästan vad som helst, medan en otrygg människa kan nästan ingenting. Otrygghet gör dig handlingsförlamad. Jag hoppas att det finns fler trygga människor som vågar leva livet och tycker att det är roligt att leva livet.

Tre goda råd – så skapar du trygghet i ditt liv

1. Rytm i livet, håll fast vid tider och rutiner för att staga upp livet, har du en bestämd rytm kan du också avvika från den.

2. Relationer, mötet och utbytet med andra individer utvecklar oss under hela livet.

3. Kunskap, jätteviktigt att ta del av och dela kunskap som vi kan lita på.

Annons