Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Håkan byggde en coronahatt – nu håller folk avståndet

04 jun, 2020 
Marcus Alm
Håkan Lidbo med sin coronahatt
Foto: Simon Carlgren
En halv jordglob och en gammal backsensor använda på fel sätt – det var allt Håkan Lidbo behövde för att uppfinna sin coronahatt.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

När Håkan Lidbo rotade runt bland prylar på en teknikrea, som han så ofta gör, hittade han plötsligt en gammal backsensor. Inget märkvärdigt med det hade kanske de flesta av oss tänkt. Men för Håkan, som är uppfinnare och driver ett idélaboratorium, började kugghjulen spinna när han läste vilka avstånd sensorn reagerade på. Två meter, det var ju det avstånd Folkhälsomyndigheten rekommenderade. Vid en och en halv meter piper den snabbare.

Följ med på Håkans premiärtur med coronahatten:

Håkan byggde en coronahatt – nu håller folk avståndetBrand logo
Håkan byggde en coronahatt – nu håller folk avståndet

– Pling, detta kan ju bli en hatt, säger Håkan.

Varför Håkan valde att bygga just en hatt för att få folk att följa Folkhälsomyndighetens råd berodde på två saker: Dels är ju hatten, efter kalsongerna, det roligaste plagget. Dels vill man ju gärna hålla folks huvuden och ansikten på avstånd just nu.

– Man vill ju gärna hålla sina medmänniskors huvuden på avstånd just nu, det är ju därifrån de hostar, säger Håkan och fortsätter:

Annons

– Därför kändes det som en bra idé att ha sensorerna på huvudet.

En sensor, en halv jordglob och ett uppladdningsbart batteri

Coronahatten består bara av tre beståndsdelar, enligt Håkan.

– Den gamla backsensorn, en halv jordglob med världen avriven och ett gammalt uppladdningsbart batteri från en robotdammsugare som inte längre fungerade. Det är allt.

Håkan själv använder inte hatten till vardags, men tror att den kan ge folk insikt om hur olika en och en halv meter är för olika personer – och tror dessutom att den kan ge människan ett helt nytt sinne.

– Jag är inte så orolig av mig och har inte blivit sjuk utan använder den mest för att demonstrera den och se lite fånig ut. Däremot är idén i sig inte helt fånig. Om myndigheterna säger en och en halv meter så är det kanske inte samma avstånd för två olika personer. För en person kan det vara två meter, för en annan kan det vara 80 centimeter, resonerar Håkan.

Annons

Med hatten hoppas Håkan att sanningen ska komma fram – alltså sanningen om det faktiska avståndet, som annars kan vara subjektivt.

– Hatten ger oss ett sinne vi inte har haft tidigare. Förutom att den talar sanning om avståndet, så kan vi ju bara hålla en och en halv meter i vårt eget synfält.

Ett misstag att coronahatten sticker ut

– Jag tycker det orange halvklotet är väldigt snyggt, det påminner om ett Pet Shop Boys-omslag. Och formen är ganska fin. Däremot är det ett misstag att coronahatten sticker ut, det är svårt att veta om det är hatten eller pipet som väcker uppmärksamhet.

När Håkan bär coronahatten håller folk avstånd – och enligt Håkan beror detta antagligen på att man ryggar tillbaka både av ljudet och designen.

Annons