Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Carla och Jonne vågade satsa på sin passion och uppfyllde sin dröm

12 aug, 2020 
Anna Smedberg
Par som sitter i en soffa ute på en gräsmatta.
På sommaren byter Jonne och Carla storstadsliv mot landsbygden där de ordnar konserter och har kafé i en gammal lada.
På sommaren tar Carla och Jonne en paus från livet i Stockholm för att driva restaurang och ordna konserter på Öland. De njuter av musik, lugnet på landet och mötet med människor. Trots att de jobbar fler timmar än i storstaden blir sommaren som en andningspaus för paret.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Paret Carla Edholm, 58 år, och Jonne Runnqvist, 55 år, bor under vinterhalvåret i Stockholm där Carla arbetar som ekonomikonsult och Jonne är hantverkare. På sommaren drar de till Öland för att driva restaurang och ordna musikkvällar i en gammal ladugård. När turisterna lämnar ön bommar de igen och återvänder till Stockholm.

– Det är bara runt 30 personer som bor året runt här, berättar Jonne om Näsby där paret hyr gården med ladan. De slår sig ner i en soffa i ladan för att berätta hur det kommer sig att de, som är stockholmare, ordnar runt 30 konserter varje sommar med internationella och svenska artister i lilla Näsby.

– Från början hade vi tänkt starta ett ölbryggeri, berättar Jonne. De var på jakt efter lokal någonstans i Sverige. Jonne hade köpt en husvagn som stod på Öland och där fick de nys om ladan. Det var mitt i vintern. Ladan var ouppvärmd och stökig.

Annons

– Vi var väl här inne i fem minuter och tittade runt, säger Jonne och ser sig omkring. De satte sig i bilen för att bli varma. Paret tittade på varandra och sedan sa de:

Vad kan gå fel? Vi kör!

– Vad kan gå fel? Vi kör! Bryggeriet lades på is och det blev i stället sommarkafé med start år 2008. En lokal musikprofil undrade om det gick att ordna musikkvällar i ladan. Paret hakade på och efter ett tag arrangerade de konserter i egen regi.

Musikutbudet i i den gamla ladan växte från år till år. Samtidigt hade Carla kafé i Stockholm. Till slut blev det ohållbart och de satsade helhjärtat på Öland sommartid. Från början fick de nosa upp bokningsbolag och försöka övertala dem om att boka artisten till en gammal lada i glesbygd.

– Nu hör bokningsbolagen av sig till oss. Från början tänkte vi inte bli en musiklada utan det var bara kul att ha konserter. När någon hör av sig är det svårt att säga nej. Vi är lite knäppa kanske, men det är roligt, säger Carla.

Annons

Ladan är ouppvärmd. Foderrännan är kvar. Det finns ingen scen. Artisterna står på mattor på cementgolvet. Lokalen rymmer bara 150 personer.

– Det blir intima spelningar. Det händer att banden helt plötsligt kopplar ur alla instrument, börjar spela akustiskt och går ut bland publiken och spelar, berättar Jonne.

Blev ruskigt osams

Musiken är parets gemensamma passion. De träffades 2007. Jonne var gäst på Carlas kafé i Stockholm. Därför hade de bara varit ett par i ett år när de drog igång sommarkaféet ihop.

– Det har funkat, men det var en utmaning för egentligen visste vi inte så mycket om vad vi klarade av, säger Carla och fortsätter:

– Första åren blev vi alltid ruskigt osams i mitten av augusti. Nu vet vi att det är för att det är i slutet på säsongen, man är trött och reagerar på allt. Nu vet vi att vi är trötta och blir inte längre osams.

Annons

I ladan har de samlat ett hopplock av möbler. De följer inga trender utan gör sin grej, som de säger, och tycker att det bidrar till en avslappnad och familjär stämning för gästerna och för banden. Många artister bor över hemma hos paret vid spelningarna. Platsen och upplevelsen kanske skiljer sig från spelställen i städer.

Bandet Little Caesar från USA.
Artister från hela världen har kommit till Näsby för att spela. Bandet Little Caesar från USA drog publik från hela Sverige till den öländska ladan.

– Många av de långväga banden har börjat lägga en extra ledig dag här, om de har möjlighet, för att vara kvar dagen efter. En del band är på turné i flera månader och är borta från sina familjer. Vi försöker alltid vara som en reservfamilj och lagar traditionell hemlagad mat, för att göra det mysigt, berättar Carla.

Annons

Hon ansvarar för restaurang, ekonomi, personal och administration. Jonne har hand om baren, ordningsvakter, bygga och fixa saker som går sönder och musiktekniska frågor. Det blir många och långa dagar att arbeta sommartid.

– I Stockholm jobbar vi 40-timmarsveckor. Här blir det kanske 60 timmar i veckan, men de veckorna känns lättare än 40-timmarsveckorna i storstaden, säger Carla.

Aldrig lediga

När de får frågan om de någon gång är helt lediga tittar de på varandra och brister ut i skratt. Semester är det sällan tal om. Paret förklarar att närheten till naturen och lugnet som råder på landsbygden gör dem lugnare och de tankar energi inför vintern.

Här löser man problemen utan att stressa upp sig

– Vi får kvalitetstid här och ett annat lugn i kroppen än i Stockholm, berättar Jonne och förklarar:

– I staden är allt väldigt tillgängligt. Om någonting inte fungerar får folk nästan panik. Alla smågrejer blir stora. Här löser man problemen utan att stressa upp sig. Blir man stressad är det bara att gå ut genom dörren och titta på havet, det flyger förbi någon havsörn, det sitter någon annan rovfågel på fältet eller rådjuren går förbi. Det är en bra batteriladdare för kroppen.

Annons

Det är med värme och stor entusiasm som de berättar om sina liv där musiken skänker mycket glädje. Båda beskriver sig också som öppna och nyfikna på att upptäcka nya saker i livet när de reser eller pratar med människor. För förutom musiken brinner de för att möta nya ansikten.

– Vi gillar att prata med människor och har lätt för att få kontakt med folk, säger Carla som tycker att det på landsbygden finns mer tid till spontana möten än i storstaden.

– Om man börjar prata med vem som helst på tunnelbanan kan man anses vara konstig medan det här är naturligt att prata med någon om du står i kö. Det är bland det mysigaste och härligaste med det här stället, att jag får möta många olika människor och vara en del av deras historia, säger Carla.

Fina minnen

Tidigare i livet har paret arbetat med musik på annat sätt. Jonne har varit ordningsvakt på rockklubb och större konserter. Carla har varit publikvärd på konserter, jobbat i skivaffär och haft ett musik-kafé.

Annons

På vintern letar de nya band och att planerar nästa musiksommar. De går på konserter i Stockholm och reser gärna till Berlin och upptäcker artister. De avslutar arbetsveckorna med att introducera ny musik för varandra. Det är en del av fredagsmyset.

– Vi har middag ihop, äter något gott och lyssnar på musik, berättar Carla.

I september stänger de Carlas kafé för säsongen. Visst drömmer de om att vara på Öland året om. Flera skäl gör det svårt. De hyr ladan år från år. Det är svårt att ha verksamhet i de kalla månaderna. De behöver försörjning hela året och de vågar inte riktigt släppa jobben i Stockholm.

Carlas kafé på Öland, ägarna står utanför.
I september stänger Carla och Jonne Carlas kafé för säsongen.

– När man har varit borta från den grundstressnivån som är i en storstad och kommer tillbaka till staden, känns det i luften på något vis att folk kör snabbare, går snabbare och det är mer ljud. Det är ljust i princip hela dygnet om med gatljus som man inte är van vid här. Den omställningen tar tid och det blir svårare för varje år, säger Carla.

Annons

Rik på upplevelser

Passionen för musiken, utmaningen och att gå sin egen väg har gjort att de vågade satsa på musikladan.

– Jag tror att vi går på hjärtat och magkänslan mer än förnuftet. Vi skapar en mötesplats för människor i en landsända som kanske inte har stort utbud. Det känns viktigare och roligare än att vara en i mängden som sitter på ett kontor i Stockholm, säger Carla.

– Man gör det inte för att bli rik, säger Jonne och får medhåll av Carla som också konstaterar:

Doug Seegers från USA.
Doug Seegers har spelat på Carlas kafé flera gånger. Här med Carla.

– Man blir rik på upplevelser, säger hon och båda nickar. Jonne berättar om hur en jobbig dag med motgångar helt plötsligt kan vändas.

– Man har en spelning på kvällen, hela stället står upp och dansar. Bandet far omkring och spelar överallt. Då känner man att de är därför man gör det här. Även om spelningen inte blev utsåld och man tjänar inga pengar, men det blir en annan belöning, säger Jonne och tänker tillbaka på många fina konsertminnen.

Annons