Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Cassandra: Min svägerska avskydde mig

24 mar, 2023 
Anonym läsarberättelse
Camilla betedde sig helt orimligt, ändå slog min konflikträdde bror knut på sig själv för att göra henne nöjd. Till slut förstod jag att jag måste säga ifrån.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Jag och min lillebror Alex har alltid stått varandra nära. Han är bara ett år yngre än jag, så vi har följts åt genom livet.

Se också: 3 bråk som kan betyda att er relation är på väg att ta slutBrand logo
Se också: 3 bråk som kan betyda att er relation är på väg att ta slut

Det ändrade sig när Alex mötte Camilla. Det gick några månader innan jag förstod vad som var problemet. Jag hade lagt märke till att Camilla verkade kylig mot mig, men jag tänkte att hon bara behövde lära känna mig och familjen. Vi kan nog vara lite mycket ibland.

En dag frågade jag Alex rakt ut vad som var fel, och då medgav han att hon var svartsjuk på mig. Faktiskt var hon rätt svartsjuk överhuvudtaget. Det hade något att göra med ett otroget ex.

Jag log lite när han berättade det, för jag tyckte att det lät löjligt. Jag var ju bara hans syster. Men sedan kunde jag faktiskt se det ur hennes synvinkel. Hon kom utifrån och skulle hitta sin plats i familjen, samtidigt som jag och Alex tillbringade mycket tid ihop.

Annons

Under tiden som följde provade jag att vara extra trevlig och involvera Camilla så att hon inte skulle känna sig utanför, särskilt som hon och Alex var på väg att flytta ihop. Det hjälpte dock inte ett dugg. Mot mig var Camilla som en isdrottning. Och jag kunde förstå på Alex att stämningen därhemma hade blivit lite spänd.

En dag när vi var ute på en av våra jaktturer ihop berättade han att Camilla var mycket temperamentsfull och både grät och kastade saker. Han berättade det på ett skämtsamt sätt, men jag kunde se att det bekymrade honom.

När vi sa hejdå till varandra den dagen mumlade han att han nog inte skulle få tid till särskilt många jaktturer framöver. Jag läste mellan raderna, han skulle nog inte få lov.

När de väl flyttade ihop blev det än värre. Camilla gjorde allt för att begränsa vår tid ihop och när vi väl bestämt något ställde Alex ofta in. Själv blev jag oerhört medveten om hur jag betedde mig gentemot Alex om Camilla var där.

Annons

Lätta ditt hjärta: Här kan du lyssna på våra läsarberättelser i poddformat

Lätta ditt hjärta är en podcast från Aller media, där du får ta del av vanliga människors berättelser. Problemen som lyfts diskuteras med en psykolog.

I podcasten Lätta ditt hjärta får du ta del av vanliga människors berättelser om svåra och utmanande perioder i livet. Podden bygger på läsarberättelserna som i många år publicerats i Aller medias veckotidningar och på allas.se. Programledare är journalisten Elin Samuelsson som vid sin sida har psykologen och författaren Helena Kubicek Boye. Klicka här för att börja lyssna – eller tryck på play i spelaren nedan!

Till slut vågade jag knapp krama honom eller dra ett internt skämt. Jag kände hennes ögon i nacken och ville inte att Alex skulle få en massa drama. Samtidigt förstod jag inte hur min store, starke bror lät sig hunsas på det viset. Det måste verkligen vara kärlek …

Egentligen hade Alex nog alltid varit konflikträdd. När jag försökte prata med honom om saken höll han bara med, och jag tror säkert att han gjorde detsamma med Camilla. Han försökte göra oss båda nöjda, och därför var båda missnöjda.

Röt ifrån

Till slut bestämde jag mig för att sätta ner foten. Jag tror att det var min inre storasyster som vaknade. Och vissa människors respekt vinner man bara genom att säga ifrån på skarpen.

Jag fångade Camilla på tu man hand, och så sa jag helt frankt att hennes svartsjuka handlade om henne själv – inte om mig eller Alex. Därför var det också hennes ansvar att hantera problemet, inte mitt eller Alex. Jag la till att jag förstod att jag inte kunde träffa min bror lika ofta som förr, men att jag fortfarande tänkte ha ett nära förhållande till honom.

Annons

Sedan gick jag, så att hon inte fick chans att hetsa upp sig och ställa till med en scen.

I efterhand ångrade jag mig nästan, för jag var rädd att jag gjort allting värre. Jag var beredd på att hon skulle tvinga Alex att ringa och läxa upp mig. Men faktum är att jag tror att hon aldrig berättade om vårt lilla samtal. I stället kunde jag märka hur hon började tina upp lite, och plötsligt pratade hon med mig på familjesammankomsterna.

Jag kunde förstå på Alex att hon även börjat acceptera att han och jag bestämde saker, eller att han fick roliga sms från mig.

Camilla och jag blir aldrig bästisar, vi är helt enkelt för olika, men stridsyxan är begravd. För båda älskar vi Alex och vill gärna se honom glad. Och väl är det, för min bror har precis friat till henne.

/Cassandra

Berätta din historia!

Läsarberättelser är era berättelser direkt ur livet. Ett liv innehåller så mycket – glädje, sorg, dramatik och spänning. Alla bär vi på en historia.

Vill du berätta din? Mejla oss på [email protected]

Annons