Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Cecilia: Han ville styra barnens intressen

05 mar, 2024 
Anonym läsarberättelse
Tomas tjänade bra, men han kunde vara orimligt snål när det gällde barnen. Om det inte handlade om sådant som han själv var intresserad av…
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: 5 svenska kändisbarn som gått i sina föräldrars fotspårBrand logo
Se också: 5 svenska kändisbarn som gått i sina föräldrars fotspår

Något jag reagerade på tidigt var det ojämna förhållande Tomas hade till pengar. Vissa grejer kunde han betala hur mycket som helst för, men i andra sammanhang vara överdrivet snål.

Jag la inte så stor vikt vid det där förrän det började leda till konflikter kring barnen.

Golf hellre än fotboll

Tomas tjänade mycket bra. Han stod för större delen av våra utgifter och betalade för familjesemestrar varje år. Vi fick två pojkar. Han var pappaledig tre månader med båda och grejer till dem som barnvagnar och leksaker fick gärna kosta.

Annons

I synnerhet om det handlade om saker som han själv tyckte var coola. Ibland verkade de snarare vara till för att visa upp för hans vuxna vänner än för pojkarna att leka med.

Det där gick igen när pojkarna blev äldre och intresserade sig för idrott. Trots att golf var dyrt försökte Tomas få in dem på det. Samtidigt var det ett konstant gnällande över nya fotbollsskor.

Det var tröttsamt, men Tomas menade att han bara försökte ”hjälpa” pojkarna att välja fritidsaktiviteter som de kunde ha nytta och glädje av hela livet.

– Golfen är något vi kan ha tillsammans under många år. Det är ju något helt annat än att lägga allt krut på fotbollen.

Visst fanns det en viss poäng i det, men jag menade att han inte kunde tvinga på pojkarna sina egna intressen. Om de föredrog att spela fotboll så fick de väl göra det.

Annons

Det var ju dessutom något som de hade gemensamt med sina jämnåriga. Hur många av deras kompisar spelade golf? Inga, så vitt jag visste.

Växte ifrån varandra

Vi växte gradvis ifrån varandra, men det var under vår sista semester som jag insåg hur lite vi hade kvar. Han kollade konstant in andra kvinnor, men det gjorde mig inte svartsjuk utan bara irriterad.

När vi kom hem tog jag upp det vilket ledde till gräl, och insikten att vi måste skiljas kom väldigt snabbt.

När vi gick ifrån varandra var pojkarna 7 och 9 år. Jag skaffade en lägenhet och Tomas köpte ut mig ur huset. Han började direkt träffa nya kvinnor.

Ett halvår efter att vi separerat började han att dejta en kvinna från England. De hade träffats via en dejtingapp och han betalade för allt. Hon stannade två månader.

Samma vinter tog han med sig pojkarna på semester till Thailand och där träffade han en kvinna som sedan kom till Sverige på tillfälligt visa.

Annons

Hon stannade i tre månader. Det där blev ett mönster åren som följde. Han tog hit kvinnor och spenderade massor av pengar på dem. Jag började bli riktigt irriterad på hans konstiga snålhet gentemot barnen. Han kunde slänga ut hundratusentals kronor på andra kvinnor, men gnällde när pojkarna behövde fotbollsskor!

Ville styra pojkarna

Jag började begripa hur allt det här hängde ihop med hans självbild. Det var som om pengarna i första hand måste ge honom något, även om det som han köpt var till pojkarna.

Det viktiga för honom var inte vad de gillade – utan hur konsumtionen speglade honom.

Lätta ditt hjärta: Här kan du lyssna på våra läsarberättelser i poddformat

Lätta ditt hjärta är en podcast från Aller media, där du får ta del av vanliga människors berättelser. Problemen som lyfts diskuteras med en psykolog.

I podcasten Lätta ditt hjärta får du ta del av vanliga människors berättelser om svåra och utmanande perioder i livet. Podden bygger på läsarberättelserna som i många år publicerats i Aller medias veckotidningar och på allas.se. Programledare är journalisten Elin Samuelsson som vid sin sida har psykologen och författaren Helena Kubicek Boye. Klicka här för att börja lyssna – eller tryck på play i spelaren nedan!

En dag skällde jag ut honom. Det löste ingenting och den dåliga stämningen höll i sig, men jag tror ändå det fick honom att tänka efter. Jag påpekade att han öste pengar över andra kvinnor och samtidigt var småaktig gentemot sina egna barn.

Annons

Och att han nog inte själv vill bli styrd av någon annan när det gäller egna intressen, så som han försökt styra pojkarnas. Efter en tid blev det lugnare. Konflikterna minskade och han slutade gnälla över fotbollen.

Fem år efter skilsmässan blev han sambo med en kvinna som har barn i samma ålder som våra. Jag har inga problem med henne och hon är bra med pojkarna. Nu har Tomas och jag äntligen kunnat släppa allt tjafs, och det känns riktigt bra.

Berätta din historia!

Läsarberättelser är era berättelser direkt ur livet. Ett liv innehåller så mycket – glädje, sorg, dramatik och spänning. Alla bär vi på en historia.

Vill du berätta din? Mejla oss på [email protected]

Annons