Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Charlotte och Stuart flyttade från England till Norrland

04 aug, 2020 
AvAnna Olofsson
Charlotte och Stuart med barn i famnen.
Allt Charlotte och Stuart tog med sig till Sverige var två resväskor. Nu har de börjat ett nytt liv i Skellefteå.
En Facebookannons dagen innan julledigheten blev början till ett nytt liv för familjen Garbutt. De bytte stress och långa arbetsdagar mot ett liv på landet, där granngemenskap, fikapauser och långpromenader är dagliga inslag.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Tystnaden är det första man slås av när man kommer till Åliden, två mil norr om Skellefteå. Det som bryter den just i dag är ljudet från hunden Bella som skäller och jagar snöbollar som husse kastar.

– Hon älskar vintern, säger Stuart och formar ytterligare en snöboll. Charlotte kommer med sparken. Hon och dottern Dorothy, som är 4,5 månad gammal, har varit på sin dagliga långpromenad.

– Det är ljuvligt att ha möjlighet att njuta av den vackra naturen. Nu under vintern passar vi på att åka så mycket spark vi bara kan, för Dorothy älskar att ligga i sparklådan, säger Charlotte och fortsätter:

– Vem kunde ana detta för två år sedan, att vi skulle bo på landet, säger Charlotte och skakar lite på huvudet.

För 17 månader sedan blev det definitivt, de släppte livet i England för att flytta till Åliden. De lämnade hus, bra jobb och ett liv med familj och vänner bakom sig. Men längtan efter att få ett rikare liv, där livskvalité var ledordet, var starkare än rädslan för att förlora det de redan hade. Att Stuart dessutom länge känt att han ville bo utomlands, gjorde det hela väldigt enkelt.

Annons

– För mig har det aldrig varit främmande att ta steget till att bo i ett annat land, jag är uppvuxen med att min familj och släkt bor utomlands, säger Stuart.

Se också: Sandra bor i sin bil - var som helst i världen

Sandra bor i sin bil – var som helst i världenBrand logo
Sandra bor i sin bil – var som helst i världen

Ville jobba utomlands

Under hösten 2017 började han att titta på hur möjligheterna att jobba som lärare utomlands såg ut. Den 20 december samma år såg han av en slump en annons i sitt Facebookflöde. Där stod det att Skellefteå kommun i Sverige sökte utbildade lärare i engelska och att de skulle komma till London i februari för att presentera vilka möjligheter det fanns kring att flytta till kommunen och påbörja ett liv i Sverige.

I samma sekund som han såg annonsen sa han till Charlotte: ”Kan du tänka dig att bo i Sverige?”.

Det blev en chock för vissa

– ”Ja”, svarade jag. Trots att jag låg och halvsov i sängen. Jag hade inte riktigt vaknat till liv än den morgonen, säger Charlotte och skrattar.

Annons

Stuart skickade in jobbansökan på nyårsafton och tänkte att han chansar. Vad hade han att förlora?

Veckorna gick och han fick inget svar på sin ansökan. Han bestämde sig dock för att åka till London när representanterna från Skellefteå kommun var på plats för att träffa intressenter. Stuart träffade några från kommunen och fick veta mer om vad jobbet innebar och hur livet kunde vara i Skellefteå. Efter den dagen blev han än mer intresserad av att testa ett liv i norra Sverige.

– Jag hade också hittat ett jobb på Bahamas som lärare, men Skellefteå och Sverige lockade mer.

Chockade gästerna

Stuart började på egen hand att söka efter kontakter i Skellefteå som kunde hjälpa paret att ta reda på mer om livet i Sverige och Norrland. Via Facebook kom han i kontakt med Ann-Helene som drev en mäklarfirma i kommunen och sålde hus på landsbygden.

Man, kvinna, hund och barn i Norrland.
I vintras blev det många långpromenader med sparklådan och hunden Bella som älskar snö.

– Vi började prata med varandra och hon lovade att hjälpa oss att hitta ett hus om det blev aktuellt med en flytt.

Annons

I mars 2018 fick han äntligen svar att han gått vidare i rekryteringsprocessen som lärare i Skellefteå och en intervju bokades in via Skype. I april fick han veta att jobbet som lärare på Bolidens grundskola var hans.

– Då blev det definitivt och vi satte oss ner och pratade länge. Ska vi lämna allt?, säger Stuart.

Det hade fallit sig så, att Stuart och Charlotte skulle gifta sig bara några dagar efter att Stuart fått veta att han fått jobbet i Sverige. De bestämde sig för att inte berätta för någon innan bröllopet ägt rum, för dels ville de tänka igenom allt en gång till och de ville inte oroa sin familj innan bröllopsdagen. Den stora nyheten berättade de precis innan det var dags att inta bröllopsmiddagen.

När de sa att de hade någonting de ville berätta, så skrek alla: ”Åh, ni ska ha barn!” ”Nej, vi ska flytta till Sverige”, svarade Charlotte och Stuart.

Annons

– Det blev en chock för vissa, samtidigt som min familj inte blev förvånad, de visste att jag längtade efter att byta miljö, säger Stuart.

Charlotte var till en början mer tveksam, hon hade inte samma erfarenheter av att leva och bo utomlands och hon hade dessutom ett bra och välbetalt jobb som projektledare i England.

– Ska jag verkligen släppa allt? Kommer jag att få ett lika bra jobb i Skellefteå? Men jag insåg att eftersom Stuart hade sökt jobb, var en flytt ändå nära. Hade vi sagt nej till Skellefteå hade vi hamnat någon annanstans i världen. Han ville byta land och börja ett nytt liv, det insåg jag.

Sålde allt de ägde

De pratade mycket med varandra och Stuart berättade att han kände ett ansvar och att han oroade sig lite hur det skulle bli för Charlotte.

– Om hon inte hittade ett jobb hon trivdes med så skulle jag känna mig skyldig eftersom det var jag som drivit på flytten.

Annons

Men i maj åkte de över till Skellefteå och under två veckor åkte de runt med mäklaren och tittade på hus. Just de dagarna var det fantastiskt väder, och all vacker natur de fick uppleva gav paret ett lugn i kroppen, de var redo att släppa livet i England. Under samma resa gick Charlotte in på ett kafé och frågade om de sökte personal – och det gjorde de.

Här i norr är alla så hjälpsamma

– Så jag skaffade mig inte bara en ny bostad utan också ett nytt jobb under de här två veckorna. Jag ville ha ett jobb där jag fick lära mig svenska och där skulle jag dagligen behöva använda mitt nya språk. Vi ville verkligen inte flytta till ett nytt land utan att lära oss språket.

När de kom hem igen bestämde dem sig för att ännu en gång sätta sig ner och prata igenom allt. För att vara säkra på att de var överens. De kom fram till att de ville ge det en chans. Skulle det kännas fel fick de flytta hem igen.

Annons

– Vi bestämde oss för att ge det ett år. Även om vi någonstans visste att det skulle bli svårt att backa, för flytten till Sverige kostade en hel del pengar, så var det mer som en livlina ifall jag inte skulle trivas, säger Charlotte.

De sa upp sig från sina jobb, sålde huset och i stort sett allt de ägde. De behöll några få personliga saker som de har lämnat hos Charlottes mamma. Det de tog med sig till Skellefteå var två resväskor, hunden Bella och sex flyttkartonger. Den 20 augusti 2018 landade de på Skellefteå flygplats.

Engelskt par i den svenska naturen.
Stuart och Charlotte lyfter fram hur vackert Sverige är och vilka möjligheter det finns om man gillar att vara ute i naturen.

– Vi började om från början, med ingenting kvar. De första åtta månaderna hyrde vi ett hus av mäklaren. Vi ville inte stressa med att köpa ett hus, utan ville vara säkra på att det blev rätt och vi ville lära känna staden. När vi var redo bad vi mäklaren hitta ett hus på landet, gärna i den byn där vi hade spenderat våra första åtta månader.

Annons

Gillar svenska traditioner

När de för första gången såg sitt nya hus blev det kärlek vid första ögonkastet. De tidigare ägarna skulle flytta till en lägenhet och hade dessutom inte plats att ta med alla saker de hade i huset. Det föll sig så naturligt att de lämnade möbler kvar till Charlotte och Stuart.

– Vi älskar huset, och vi har inte renoverat det för det var redan så charmig och i fint skick. Hemma i England bodde vi i ett litet hus. Nu har vi det stort, och det är en enorm frihet, säger Charlotte.

För Stuart och Charlotte började ett nytt liv i Sverige, ett liv där de har mer tid över till att leva. Livskvalitén har definitivt ökat efter flytten. När de bodde i England bestod vardagen av långa arbetsdagar och mer stress.

”Det var mysigt att fira midsommar

– Det kändes som att vi bara jobbade och fick ändå inga pengar över till att göra saker, allt är dyrt i England. Varken jag eller Charlotte drivs av materiella ägodelar, vi är mer ute efter livskvalitet, och här får vi det verkligen, säger Stuart.

Annons

De lyfter ständigt fram hur vackert Sverige är och vilka möjligheter det finns om man gillar att vara ute i naturen.

– Allemansrätten är en fantastisk möjlighet, att kunna röra sig fritt i naturen, gå i skogen, besöka stränder eller att gå till en grillplats och grilla korv – det är underbart, säger Charlotte.

Mottagandet från grannar och arbetskamrater har varit fantastiskt. Stuart berättar att de får hjälp så fort de ber om det och att grannarna kommer förbi och fikar och hälsar på. Det är en öppenhet som de inte är vana vid.

Kvinna med midsommarkrans.
Charlotte gillar de svenska traditionerna, som midsommar.

– Vi har haft tur som hittade Åsliden och livet här. Vi vet att många som flyttat från England till Sverige har haft svårt att komma in i gemenskapen och att få vänner, men så har det inte varit för oss. Kanske har det att göra med att vi bor på landet och här i norr är alla så hjälpsamma. Vi har så många fina svenska vänner, säger Stuart.

Annons

Ytterligare en sak som Charlotte gillar är de traditioner som Sverige har, som att fira Valborg och midsommar.

– Det var mysigt att göra och vi ser fram emot att få göra det även i år, säger hon. Planer på att flytta hem till England finns inte och när saknaden efter familjen kommer pratar de i telefon eller via Skype. De har också haft sina respektive familjer på besök.

– Vårt liv är här och för oss är det viktigt att Dorothy får möjlighet att växa upp i Sverige, gå i svensk skola och lära känna landet och kulturen. Vi har inga planer på att flytta. Vad framtiden visar vet man aldrig, men det tar vi då. Nu är vårt hem i Sverige, i Skellefteå, säger Charlotte och Stuart.

Det här är familjen Garbutt!

Charlotte Garbutt, 29 år, fritidspedagog.
Stuart Garbutt, 31 år, lärare.
Dorothy, 4,5 månader.
Hunden Bella, 6 år.
Bor: Åliden, Skellefteå.
Följ familjen via bloggen: movingtosweden948074962.wordpress.com

Parets tips till dig som vill flytta utomlands

  • Det är bra att någon i familjen har ett jobb, då blir det lättare att komma in i landet.
  • Lär dig språket.
  • Stressa inte med att hitta en bostad.
  • Läs på om landet innan ni flyttar.
  • Var öppna för att be om hjälp och att lära känna nya vänner.
Annons