Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Céline fick en hjärtinfarkt vid frukostbordet

27 apr, 2019 
Redaktionen
Porträtt av Céline som fick hjärtinfarkt vid köksbordet
Céline levde ett aktivt liv med jobb, studier och eget företag. Hon tränade, gjorde yoga och hade ett friskt hjärta. Ändå drabbades hon oväntat av en dold hjärtåkomma som ledde till hjärtinfarkt. ”Mina barn grät, min man grät. Jag tänkte, jaha, är det så här livet ska sluta?”
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

H

järtinfarkten som överrumplade Céline Estassy, 50, för drygt ett halvår sedan har satt sina spår och fått henne att prioritera andra saker än tidigare. För första gången i sitt liv har hon tvingats varva ner, rensa ut och tänka till.

Hon hade alltid tänkt att hon inte riskerade att få en hjärtinfarkt eftersom det är sällsynt i hennes släkt.

– Det är tragiskt men jag behövde få mig en rak höger för att stanna upp. Nu vill jag ta hand om mig själv och vara med min familj så mycket det bara går.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Céline hade ett friskt hjärta men orsaken till infarkten visade sig vara det ovanliga tillståndet, SCAD, spontan kärlkransdissektion. Det innebär att ett kranskärl brister och det drabbar främst yngre, friska kvinnor.

Det är därför hon vill berätta, för att sprida kunskap om hur snabbt livet kan förändras.

Annons

– Om jag fick en hjärtinfarkt så kan vem som helst få det. Jag röker inte, dricker väldigt lite och har alltid tränat och hållit på med yoga.

Céline levde sina första sex år i Lyon och Paris i Frankrike med en fransk pappa och en svensk mamma. Redan som liten uppfostrades hon att vara stark, lyckad och ambitiös.

– Jag var lite som Pippi Långstrump och såg nästan ner på svaghet och känslosamhet.

Céline med sina kaniner
Vetskapen om hur snabbt livet kan förändras ledde till att Céline drabbades av depression och panikångest efter infarkten. Nu ser Céline vikten av att det lugnt och vara med familjen och djuren.

Kände sig pressad på jobbet

De höga kraven följde med när hon blev äldre och åren innan hon blev sjuk jobbade Céline heltid som musik- och dramalärare, pluggade halvtid och drev dessutom ett eget företag.

Annons

På arbetet tärde en jobbig arbetsrelation med en överordnad på henne och hon kände sig allt mer pressad. Det påverkades hennes humör och hon sov dåligt. Men trots att varningssignalerna fanns där sköt hon problemen framför sig och tänkte att hon skulle vila, men alltid sedan, längre fram.

– Min man sa ofta att jag måste försöka ta det lugnare om jag inte skulle bränna ut mig, och barnen tyckte aldrig att jag hade tid med dem, säger hon.

Den 30 juli 2018 skulle familjen åka på en minisemester till makens syster i Stockholm. Celine skyndade sig att städa hos kaninerna samtidigt som de skulle packa. Värmen var tryckande och hon tyckte det var jobbigt att andas.

– Det kändes som att jag inte orkade mer och jag kände att jag skulle vilja gå in i en bubbla och bara vila. Nu tänker jag att man kanske ska vara försiktig med vad man önskar, säger hon och ler.

Annons

Kroppen domnade framför familjen

Under natten hos svägerskans familj sov Céline dåligt i den tryckande värmen. Morgonen därpå när de åt frukost utomhus kände hon hur något hände i hennes kropp.

– Det var som att någon hade tryckt på en knapp. Det var säkert då kärlet brast eller så blev dissektionen så pass stor att jag kände av den.

Hon domnade i armarna och det spred sig upp i halsen.

Inuti var hon panikslagen och visste att något var väldigt fel, samtidigt kämpade hon för att inte skrämma upp sina barn.

– Jag sa, ”jag mår inte så bra, det känns konstigt. Det kan vara så att jag har en liten hjärtinfarkt.”

Hennes svåger skjutsade direkt in henne till närakuten där hon fick gå före i kön.

EKG visade inget, något som är typiskt för SCAD. Men en kranskärlsröntgen och de stigande troponinvärdena i blodet gav ändå läkarna svar på vad som hade hänt. Céline hade en bristning i ett kranskärl, som lett till en blodansamling och sedan till en infarkt.

Annons

Vid sidan av hennes säng satt hennes krisande familj i tårar.

– De trodde att jag skulle dö och mellan tårarna var mina barn jättearga för att jag inte hade lyssnat på att jag inte skulle stressa, säger hon.

I dag vet Celine att hennes hjärtinfarkt var ganska lindrig. Skadan i kärlet kommer att läka, det lilla ärret på hjärtat ger inga men.

– Men SCAD är ju ett tillstånd som kan vara livshotande. Hade jag varit i Ljusdal hade det kunnat bli tvärstopp, och då hade jag kanske varit död, det är fruktansvärt att tänka på.

Céline i sjukhussängen tillsammans med yngsta dottern
Yngsta dottern Minou vill inte släppa taget.”Det absolut tuffaste förutom bröstsmärtorna var saknaden efter mina barn”, minns Céline om tiden på sjukhus.

Direkt efter att hon kommit hem från sjukhuset kände hon sig glad, som att hon fått en andra chans. Men den svåra upplevelsen gjorde att hon så småningom hamnade i en depression och fick panikångest.

Annons

Risken för en ny SCAD är ungefär tio procent och den vetskapen och upplevelsen av att snabbt bli svårt sjuk har satt djupa mentala spår. Hon har insett att hon måste dra ner på tempot och hon får aldrig lyfta tyngre än 15 kilo. Men att hon, som klarat så många och svåra saker i livet, nu har drabbats av panikångest, är svårare att acceptera.

– När jag får en sådan attack känns det som att få en ny infarkt. Det har tvingat mig att tänka om när det gäller min framtida livsstil.

Barnen på sjukhuset.
Barnen Théodore och Minou blev lättade när mamma började må bättre.

Ett nytt liv – utan stress

Céline är sjukskriven och har avvecklat sitt företag. Nu får hon hjälp av en terapeut att hitta verktyg för att hantera vardagen och tränar regelbundet motion och yoga för att hålla kroppen i trim.

Annons

Men den allra bästa andningsventilen är att finnas i vardagen och göra helt vanliga saker utan stress. Att promenera med hundarna i skogen och att hinna baka, läsa en bok eller spela spel med sina barn.

– De blir så förvånade och glada när jag har tid att vara med dem.

Orsaken bakom en SCAD kan variera och är inte helt klarlagd. Läkarna har sett ett visst samband mellan hormonella förändringar som graviditet och klimakteriet men ingen vet säkert.

Céline är säker på att hon delvis blev sjuk på grund av stress. Genom åren har hon varit med om flera traumatiska händelser. För drygt 15 år sedan förlorade hon dottern Fannie. Hon föddes med en genetisk sjukdom som succesivt bröt ner hennes organ och dog när hon bara var bara sex år.

– Hon var så klok och innan hon tappade talförmågan sa hon: ”mamma, jag ska skratta så länge jag lever!” Det har blivit mitt mantra sedan dess, berättar Céline.

Annons

Är tacksam för relationen med barnen

Att Célines tidigare kärnfriska mamma dessutom drabbades av aggressiv cancer och dog 2016, var ytterligare ett hårt slag.

– Kropp och själ sitter ihop, så självklart har väl sorgen påverkat mig, säger Céline.

När livet känns motigt plockar hon fram dotterns mantra och försöker kämpa för att resa sig, och komma framåt.

– Man har två val – att sätta sig ner deppa ihop eller leva och göra det bästa av situationen. Jag vill må riktigt bra igen men har insett att det inte finns någon quick fix, läkandet får ta tid, säger hon.

Céline med sina hundar.
Céline får i dag hjälp av en terapeut för att hantera vardagen. ”Läkandet får ta tid”, säger hon, här med Zacke och Alice.

Numera är hon extremt medveten om att njuta av de bra dagarna, eftersom hon vet hur fort allt kan vända. Och hon är mindre kaxig och mer ödmjuk till hur fort livet kan knäcka även den starkaste. En Facebookgrupp för personer som fått SCAD har blivit viktig för Céline.

Annons

– Det är ovärderligt att få så fint stöd från andra som vet precis vad man gått och går igenom, säger hon.

I samband med sin 50-årsdag åker hela familjen på en efterlängtad resa med Hurtigruten i Norge.

Även om Céline helst hade sluppit bli sjuk så ser hon att det även finns sådant som blir bättre när livet ställs på sin spets. En positiv effekt är den nya, mycket närmare relationen till barnen. De kommer alltid först och Céline släpper allt annat när de umgås. Kärleken hon får tillbaka är ovärderlig och den bästa medicinen.

– De kramar mig ofta, talar om hur mycket de älskar mig och hur glada de är att jag finns kvar här. Det betyder allt för mig, säger hon. Det krävdes en rak höger för att jag skulle stanna upp.

Vem är Céline Estassy?

Ålder: 50 år.

Bor: Villa i Ljusdal.

Familj: Maken Michael och gemensamma barnen Théodore, 14 och Minou, 11. Från ett tidigare förhållande har Celine dottern Linn, 25 och dottern Fannie, som dog 2003, 6 år gammal. I familjen ingår även hundarna Alice och Zacke samt ett gäng höns och kaniner.

Annons

 

Överläkaren: SCAD drabbar mestadels unga kvinnor

Spontan kärlkransdissektion, SCAD, är en ovanlig hjärtåkomma som mestadels drabbar kvinnor mellan 30 och 50 år. Det är en orsak till hjärtinfarkt som inte alltid ses på EKG.

– När en yngre kvinna kommer in med bröstsmärtor bör man ha det i åtanke, säger Nina Johnston, överläkare på hjärtkliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

SCAD börjar ofta som en blödning i kärlväggen som kan leda till att det blir en dissektion, bristning. Det leder till en blödning eller propp som stryper blodflödet i hjärtat.

– Mellan 1–4 procent av de 25 000 patienter som får en hjärtinfarkt varje år har SCAD, förklarar överläkaren Nina Johnston, en av landets främsta experter på tillståndet.

Mestadels drabbar det unga kvinnor, där andelen är cirka 90 procent, samt unga män. I de flesta fall vet man inte vad åkomman beror på.

Annons

– En teori är att det är kopplat till hormoner och kan inträffa i samband med en graviditet. Man har också sett svaga kopplingar till vissa sjukdomar. Hos unga män händer det ofta i samband med tung fysisk aktivitet, förklarar Nina Johnston.

Det är ofta svårt att upptäcka eftersom det finns få patienter och det är ett tillstånd som är okänt.

Nina Johnston är överläkare
Nina Johnston är överläkare på hjärtkliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala

SCAD syns på röntgen

Diagnosen ställs ofta när man kommer in för en hjärtinfarkt. EKG ger inte alltid utslag men på kärlkransröntgen syns SCAD.

När man drabbas av dissektion är det i form av plötslig smärta och i de allra flesta fall finns inga varningssignaler,

Annons

Eftersom läkarna inte vet så mycket om sambandet mellan olika faktorer och sjukdomen är det svårt att förebygga.

Det finns ett utbildningsbehov i vården eftersom det är en grupp friska yngre som drabbas där man ofta inte ser hjärtinfarkt som en tänkbar orsak, enligt Nina Johnston.

Konsekvensen av SCAD är hjärtinfarkt. Vilka men man får beror på hur omfattande den är.

Hur ska man leva efter en SCAD?

– Under tiden som kärlet läker, cirka 4 till 6 veckor, ska man undvika tunga lyft och hård träning. Sedan ska man om möjligt försöka leva så normalt som möjligt. Hur man hämtar sig påverkas av hur man mår psykiskt och rädslan för att återinsjukna, säger Nina Johnston.

Antalet fall ökar inte, men i takt med att medvetenheten ökar upptäcks fler fall.

– Vi är mer uppmärksamma i dag och gör kranskärlsröntgen när vi misstänker SCAD, säger Nina Johnston. 

Symtom på hjärtinfarkt – ring 112

Känner du av symtomen nedan bör du genast ringa 112:

  • En tryckande eller krampartad smärta i bröstet som inte går över.
  • En diffus och obehaglig känsla i bröstet som varar längre än en kvart och som inte har en naturlig förklaring.
  • Ont i bröstet och samtidigt känner dig andfådd och kallsvettig eller har bröstsmärtor i kombination med oregelbundna hjärtslag.
  • Så ont att du svimmar.

Källa: 1177.se

Av Annika Sohlander

Foto: Pernilla Wahlman, TT, Privat

Annons