Dagny, 109, berättar öppenhjärtigt om vänskapen med bästisen Kerstin, 89

Dagny Carlsson och Kerstin Törnqvist ute och äter räksmörgås tillsammans.

Dagny Carlsson och Kerstin Törnqvist har varit vänner i över 60 år.

Foto: Per Englund

De träffades 1959 och har hållit ihop sedan dess. Upplevt glädje och sorg. Dansat och rest. I en stor intervju i tidningen Faktum berättar Dagny Carlsson och Kerstin Törnqvist om sin fantastiska vänskap.

Om det fanns ett pris för "Årets mysigaste reportage" hade intervjun i Faktums december-nummer varit en av toppkandidaterna.

Över sex uppslag berättar Dagny Carlsson och bästa vännen Kerstin Törnqvist om sin varma relation som går helt tillbaka till 1959.

De träffades på Germas korsettfabrik i Sundbyberg. Dagny var arbetsledare och Kerstin sömmerska. De fann varandra direkt och har aldrig släppt taget.

Se också: Dagny Carlsson – Sveriges äldsta bloggare

Dagny Carlsson – Sveriges äldsta bloggare
1:20

Efter reklamen: Dagny Carlsson – Sveriges äldsta bloggare

(1:20)

Slå på ljud

De har varit där för varandra i med- och motgång. Det sistnämnda visade Kerstin verkligen prov på tidigare i år.

Nästan i form av ett sjätte sinne.

Lördagen den 8 maj firade Dagny sin 109-årsdag hemma i lägenheten. Två dagar senare fick Kerstin en ingivelse och gick bort till Dagnys lägenhet och ringde på dörren. Hon fick inget svar och ropade då genom brevinkastet. Då svarade Dagny att hon låg på golvet och kunde inte komma upp.

Kerstin agerade rådigt och ringde omedelbart hemtjänsten som ryckte ut direkt. Det visade sig att Dagnys arm låg i ett läge så att hon inte kom åt larmet.

Dagny får besök av sin bästis varje vecka

Efter sjukhusvistelsen kom Dagny så småningom till ett äldreboende.

Det är dit Kerstin går varje vecka numera för att besöka sin bästa vän. De fikar, skrattar och pratar gamla minnen. Förr älskade vännerna att vara ut och besöka kulturevenemang, särskilt operor. Men det får duon ta det lugnt med tills vidare. Dagny har numera ont i höften.

I övrigt känner hon sig frisk. Hon ger sin förklaring till varför. Bra gener, promenader och komjolk är receptet, tror hon. Även kärleken och vänskapen i livet är viktiga faktorer. Dock sviktar hörseln och Faktums reporter säger att hon måste skrika 109-åringen i öronen eller använda en liten mikrofon som låter Dagny höra via lurar.

Kerstin Törnqvist och Dagny Carlsson fotograferas för ett reportage i tidningen Faktum.

Kerstin Törnqvist tycker att det bästa med Dagny är hennes humor och hjälpsamhet.

Foto: Per Englund

Glada vänner

Dagny och Kerstin fokuserar mest på det positiva när de ser tillbaka på sina många år tillsammans. Anekdoterna duggar tätt när reportern frågar om deras minnen ihop.

En gång var de på resa i London och besökte Madame Tussauds vaxmuseum. Kerstin trodde att en vakt var en vaxdocka. Så hon lyfte på kilten bara för att se mannens ögon röra på sig. Minnet får vännerna att brista ut i skratt.

Dagny bloggar för första gången på sex månader – firade med cafébesök

Tillsammans gjorde de många resor ihop med sina respektive män. Dagnys make Harry stortrivdes med Kerstins Olle. Gänget bilade i Tyskland år 1960 med tälten inpackade i Roverns bagagelucka. På 80-talet besökte kvartetten både Leningrad och Moskva. I ryska huvudstaden såg de bland annat Nötknäpparen på anrika Bolsjojteatern. Ett starkt minne som de fortfarande ofta pratar om.

Jag har haft en stor familj, fastän jag inte haft någon egen.

Massor med fest

Även praktfulla fester har de anordnat. Många gånger med knorr. Maskerader var en återkommande favorit. En nyårsafton stuvade de undan alla möblerna i grannens lägenhet. Sedan satte de upp en revy och tog inträde. Harry spökades ut i trikåer.

Nu lever inte någon av deras makar längre. De är båda djupt saknade.

– När man är 109 år är de flesta döda. Men jag har i alla fall en syster och tre syskonbarn, säger Dagny till Faktum.

Dagny har inga egna barn, men hon har haft Kerstins familj och följt hennes barn, barnbarn och nu barnbarnsbarnet. 109-åringen har varit med på alla stora firanden, från dop till bröllop.

– Jag har haft en stor familj, fastän jag inte haft någon egen, säger hon.

Dagny Carlssons 5 bästa hälsotips

Dagny berättar också om äldreboendet som hon bor på nu. Hon saknar lite liv och rörelse och vill gärna komma ut mer. Ensamheten är det värsta, säger hon.

– Ensamheten är hemsk, säger Dagny. Jag ligger och tittar i taket om dagarna och tänker på bättre tider.

Jag vill se midnattssolen!

I maj 2022 fyller Dagny 110 år och hon säger till Faktum att hon hoppas på en stor fest. Men att bli äldre är inget roligt.

– Det finns egentligen inget bra med det, men man är tvungen att bli det, säger hon och skrattar. Men lite kan man skrapa ihop. Framför allt minnen.

Men ändå är det tydligt att hon har optimismen intakt och vill gärna se framåt. Det finns mycket mer som ska hinnas med. Särskilt en resa står högt upp på önskelistan.

– Just nu drömmer jag om att få komma ut och uppleva någonting. Jag vill se midnattssolen!

Dagny, 105, är tidernas äldsta sommarpratare
1:23

Efter reklamen: Dagny, 105, är tidernas äldsta sommarpratare

(1:23)

Slå på ljud

Se också: Dagny är med i Kroppspodden

Dagny Carlsson, 106 år, i Kroppspodden.
0:43

Efter reklamen: Dagny Carlsson, 106 år, i Kroppspodden.

(0:43)

Slå på ljud

Fotnot: Hela reportaget går att läsa i Tidningen Faktums december-nummer.

Bästisarna

Dagny Carlsson

Ålder: 109.

Uppvuxen: Kristianstad.

Bor: Stockholm (Solna).

Gör: Pensionär och Sveriges äldsta bloggare. Började blogga igen den 4 november efter en längre tids uppehåll. Dagny ramlade ett par dagar efter sin födelsedag i år. Efter sjukhusvistelsen flyttade hon in på ett hem. Lägenheten har hon testamenterat till Cancerfonden.

Dagny Carlsson om det bästa med Kerstin: "Hon håller i alla väder. Vi har haft jätteroligt och även tråkigheter. Hon finns alltid. Hon lyssnar."

Kerstin Törnqvist

Ålder: 89.

Uppvuxen: Vittsjö, en liten by i Hässleholms kommun. Som kuriosa kan nämnas att orten anses ligga i en så kallad blå zon. Samhällen som har exceptionellt lång livslängd. Många boende är över 100 år. I Vittsjö med omnejd blir dessutom hundraplussarna ovanligt gamla.

Bor: Stockholm (Solna).

Gör: Pensionär. Jobbat som administratör på Åklagarmyndigheten och på spaningsroteln på polisen.

Kerstin om det bästa med Dagny: Hennes humor och hjälpsamhet