Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjSkilsmässaFöräldraskap

Därför klarar kvinnor skilsmässan bättre än män – dessa två faktorer avgör enligt ny studie

21 feb, 2022 
Lukas Ernryd
Till vänster, ett pappershjärta som rivits itu, till höger, en kvinna som håller i en vigselring.
Män klarar en skilsmässa sämre jämfört med kvinnor. Det visar en ny dansk studie. Framför allt är det ett par saker som kvinnor lyckas bättre med än män.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Studien kommer från Köpenhamns universitet och den visar att separationer kan ge kronisk inflammation i kroppen. Med andra ord är ett uppbrott inte bara påfrestande för ens psykiska välbefinnande, utan påverkar även ens kropp negativt.

Men traumat kan mildras. Och det visar sig att kvinnor och män är olika bra på att hantera sin hälsa efter en skilsmässa.

Se också: Ekonomiska kvinnofällor att se upp för i skilsmässanBrand logo
Se också: Ekonomiska kvinnofällor att se upp för i skilsmässan

Män som levt ensamma i mer än sex år eller har gått igenom flera uppbrott, löper större hälsorisker än kvinnor som befinner sig i samma situation.

Två faktorer avgör

En förklaring till att kvinnor i medelåldern klarar skilsmässan bättre, beror på att de har ett bättre socialt nätverk. Därigenom får kvinnor ett större emotionellt stöd från vänner och familj. Detta skyddar mot negativ stress.

Annons

En annan orsak är att män lever mindre hälsosamt efter en skilsmässa. De har lättare för att gå ner sig och fastna i destruktiva spiraler.

Aftonbladet har skrivit om studien och intervjuat Karolina Davidsen, läkare och en av forskarna bakom den.

– Generellt sett har vi bara undersökt hur uppbrott eller att bo ensam påverkar mäns hälsa i form av kroniska inflammationer. Det vi har funnit är att män, till skillnad från kvinnor, verkar vara kroniskt påverkade av sina inflammatoriska parametrar. Och ju längre de har levt ensamma, eller ju fler uppbrott de har haft under sina vuxna liv, desto värre, säger Karolina Davidsen till kvällstidningen.

Därför är kronisk inflammation farligt

Kronisk inflammation är ett tillstånd i kroppen som kopplas till flera allvarliga sjukdomar. Bland annat åderförkalkning, demens och allmänt högre dödlighet. Det är sannolikt också en riskfaktor som kan leda till cancer, hjärt-kärlsjukdomar, typ 2-diabetes och depression, enligt Karolina Davidsen.

Hon ger de "vanliga råden" för att minimera riskerna att drabbas av kronisk inflammation efter en skilsmässa.

– Ät hälsosamt, håll vikten nere, träna flera gånger i veckan, håll alkoholintaget till ett minimum, rök inte, sov gott och underhåll sociala kontakter och nätverk, säger hon till Aftonbladet.

Studien omfattar 4 835 medelålders danskar, män och kvinnor, som forskarna följt under mer än tjugo år.

Se också: 4 enkla parterapiövningar att göra i hemmetBrand logo
Se också: 4 enkla parterapiövningar att göra i hemmet

Annons