Tiffany drabbades av en hudsjukdom som ung: ”Nu har jag slutat gömma mig”

Kvinna med vitiligo gifter sig.

Tiffany brukade använda smink för att dölja fläckarna. Till höger är hon med sin storebror Titus.

Foto: @i.tiffanytaylor på Instagram

Efter att ha sminkat bort sina fläckar på huden sedan hon fick hudsjukdomen bestämde sig Tiffany en dag. Världen skulle få se hur hon ser ut.

Tiffany Taylor, 34, var en helt vanlig tjej när hon växte upp. Men när hon var 14 år gammal började det dyka upp vita fläckar på hennes hud. Det visade sig att hon hade drabbats av vitiligo, en sjukdom som gör att pigmentet i huden försvinner fläckvis.

Den unga tjejen var förkrossad. Hon gjorde allt hon kunde för att dölja sjukdomen och täckte de allt större fläckarna med smink, livrädd att någon skulle se dem.

Se också: Alva fick livshotande sjukdom

2:24

Efter reklamen: Alva, 17, fick livshotande sjukdom - troligtvis av vanligt läkemedel

(2:24)

– Jag var så osäker på mig själv och övertygad om att jag inte var attraktiv för någon, säger hon.

– Ändå var jag hela tiden på jakt efter bekräftelse. I efterhand har jag förstått att det kanske inte är den mest attraktiva egenskapen hos en person…

– Jag hade pojkvänner men jag drev bort dem genom att ständigt prata nedsättande om mig själv, fortsätter hon.

Ville visa världen

För tre år sedan fick Tiffany nog av sin egen osäkerhet. Hon bestämde sig för att visa världen, och sig själv, att sjukdomen var en del av hennes identitet.

– Jag insåg att det var jag som hade det största problemet med fläckarna. Och om jag skulle kunna vara en bra partner för någon måste jag först själv ha ett bra liv, säger hon.

Tiffany blev fotograferad helt utan smink och delade fotot i sociala medier. Bilden fick ett stort genomslag och den positiva uppmärksamhet hon fick från främlingar gav henne ett nytt självförtroende.

Jag är äntligen fri

Bara ett halvår senare träffade hon Randolphe Jaques, 37, via en dejtingapp.

Han lockades omedelbart av den ambitiösa och sofistikerade unga kvinnan – och beundran var ömsesidig.

När jag träffade Randolphe var jag tillräckligt säker på mig själv och trygg för att kunna ta emot kärlek – och att ge kärlek, säger Tiffany.

Randolphe var säker på att han ville spendera resten av sitt liv med Tiffany och friade efter ett år. Hon sade ja.

Ska gå i bikini

Förra sommaren gifte de sig under en vacker utomhusceremoni, med bara den närmaste familjen närvarande på grund av coronapandemin. Tiffany kände sig som en prinsessa.

Tiffanys vitiligo har fortsatt att sprida sig över hennes kropp men nu känns det inte lika farligt längre. Och hon har lärt sig att leva med det faktum att vissa tycker att det ser konstigt ut.

Bröllopspar utomhus.

Förra sommaren gifte Tiffany sig – utan att dölja fläckarna.

Foto: @i.tiffanytaylor på Instagram

Jag har lärt mig att fokusera på det som är bra och positivt i livet. Det är så mycket mer givande än att göra motsatsen, säger hon.

Nu ser Tiffany fram mot att coronapandemin ska vara över så att hon och Randolphe kan åka på en försenad bröllopsresa till Karibien. Då tänker hon gå i bikini.

Jag är äntligen fri – och så tacksam att jag slutade gömma mig, säger hon.

Här hittar du Tiffanys Instagramkonto

Roger Pontare om sin hudsjukdom runt ögonen