Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjSkilsmässaFöräldraskap

E-Types och Melinda Jacobs vackra kärlekshistoria: Alla bitar föll på plats

08 feb, 2024 
Joakim Löwing
familj i soffan och varbrollop
I september förra året gifte sig Melinda Jacobs och Martin Erikson i Vadstena klosterkyrka. Nu lever de familjeliv i den lilla staden.
Inom loppet av två år hann Melinda Jacobs och Martin ”E-Type” Erikson träffas, bli ett par, flytta ihop, få barn, skaffa hund, köpa hus och gifta sig. ”En del tycker nog att vi är lite galna”, säger de.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Melinda Jacobs och E-types kärlekshistoriaBrand logo
Se också: Melinda Jacobs och E-types kärlekshistoria

Så sent som för tre år sedan hade de aldrig träffats. I dag bor Martin ”E-Type” Erikson och Melinda Jacobs tillsammans i ett stort rosa hus i centrala Vadstena med gemensamma dottern Izadora, Melindas tre biologiska döttrar Vanessa, Savannah och Vendla, två fosterhemsplacerade barn och lilla vovven Juno.

– Efter att vi möttes första gången i september 2021 har allting verkligen gått enormt snabbt. Innan jag träffade Martin fanns det inte ens på kartan att bli gravid någon mer gång. Men jag visste hur gärna han ville bli pappa och det kändes så rätt med honom, ler Melinda.

– Ärligt talat hade jag givit upp hoppet, berättar Martin. Jag upplevde på nära håll mina vänner bli föräldrar en efter en – och när deras barn plötsligt en dag fyllde 20 år tänkte jag att nu är det kört för min del. Jag hade blivit för gammal för att bli pappa, vilket var en stor sorg för mig. Men jag försökte fokusera på att jag ändå hade ett bra liv med hundarna, vännerna och artistkarriären.

Annons

Sedan träffade han den förra fotbollstränaren och expertkommentatorn Hasse Backe på ett gym under ett träningspass.

– Han hade fått barn som 63-åring och tyckte att jag var rena ungdomen jämfört med honom, haha. Vi pratade en hel del och han inspirerade mig mycket att tänka om. Varför skulle jag ge upp en livsdröm? Ett par år senare träffade jag Melinda och då föll äntligen alla bitar på plats, säger Martin.

Martin ”E-Type” Erikson & Melinda Jacobs

Familj: Gemensamma, ettåriga dottern Izadora. Melindas biologiska döttrar Vanessa, 18, Savannah, 16, och Vendla, 10, samt två fosterhemsplacerade barn på fyra och tre år. I hushållet ingår också hunden Juno.

Bor: I ett hus i Vadstena, Östergötland, samt en lägenhet i Stockholm.

Aktuella med: Martin med dokumentären E-type – The Way I Wanna Live som finns på SVT Play, spelningar både som E-Type och med hårdrocksbandet Dampf. Firar under 2024 att det var 30 år sedan han slog igenom med Set the World on Fire. Melinda med dokumentär­filmen Mammahjärtat på SVT Play och med sin andra bok Hitta hem, skriven ihop med Marie Oskarsson och med bilder av Cara Knuutinen.

Man, kvinna och bebis i en soffa.
Melinda och Martin hemma i soffan med dottern Izadora och hunden Juno.

Den 20 januari 2023 föddes deras gemensamma dotter Izadora.

– Det är helt underbart och magiskt att vara pappa. Men också ganska overkligt. Ibland när jag vaknar måste jag titta efter så att hon verkligen är här, säger Martin och stryker ömt dottern över håret. Jag är otroligt tacksam och glad över att få vara med om detta på ålderns höst.

Annons

Barnkär var ett måste

Melinda och Martin möttes via gemensamma vänner och han fick kämpa lite innan de blev ett par.

– Den första månaden var det bara jag som var ihop med henne. Men det verkar ju som att jag lyckades övertyga Melinda om att jag är rätt person, skrattar Martin.

Leende kvinna med litet barn i famnen.
Melinda hade inte tänkt bli gravid igen. Men så träffade hon Martin som så gärna ville bli pappa ”och det kändes så rätt med honom”.

Hon föll inte minst för hans stora hjärta.

– Martin är väldigt rolig, spontan och knasig. Jag skrattar både med honom och åt honom. Vi har jättekul tillsammans, han är också mycket kärleksfull, empatisk och generös. Dessutom upptäckte jag direkt att han är barnkär, annars hade det nog blivit svårt med tanke på att jag sedan innan hade fem barn hemma, säger Melinda med ett leende.

Annons

Jag är imponerad över hur hon krigar för utsatta barn

– Jag märkte snabbt att Melinda har något alldeles extra. Hon är fantastiskt kärleksfull och omtänksam. En superkänslig person som samtidigt är stark och pragmatisk när det gäller ämnen som hon brinner för. Jag är mycket imponerad över det sättet hon krigar för utsatta barn och allt hon har åstadkommit där med många lagändringar, säger Martin och ger sin fru en speciell blick.

Paret om matlagning och morgonhumör

Vem av er …
…  har kortast stubin?

Martin:
”Det har absolut jag, ingen tvekan.”
Melinda:
”Jag har ju övat på att ha tålamod i 20 år, så den biten behärskar jag ganska bra, haha.”

… är den största tidsoptimisten?
Melinda:
”Där är vi nog ungefär lika illa båda två. Det är inte så att vi kommer för sent varje gång, men bägge är oftast ute i sista stund.”

… är mest slarvig i hushållet?
Martin:
”Ingen av oss är särskilt slarvig. Men det är ju lite mer att hålla reda på nu för tiden. Förut var jag ensam, nu är vi åtta personer som bor under samma tak.”

… är värsta hönsmamman/hönspappan?
Melinda:
”Martin. Izadora är ju hans första barn och det är alltid speciellt. Men jag kan allt vara lite hönsig ibland också. Barnen är ju det viktigaste som vi har och som vi är väldigt rädda om.”

… är mest romantisk?
Martin: ”Det är Melinda. Hon är jättebra på att göra det mysigt.”
Melinda: ”Men Martin är också bra på det, på sitt eget vis, haha. Sedan kommer han ofta med överraskningar, presenter och annat.”

… har sämst morgonhumör?
Martin: ”Det får jag ta på mig. Men bara om jag har fått för lite sömn. Så länge jag får sova är det inga problem. Då är det ingen av oss som har dåligt humör på morgonen.”

… är bäst på att laga mat?
Martin: ”Melinda är otroligt duktig på att slänga ihop något gott av det vi har hemma på kort tid. Och hennes lingonparfait med salt kolasås går bara inte att slå.”
Melinda: ”Martin är duktig också och tycker samtidigt att det är kul, vilket är något som jag uppskattar mycket. Vi är bra på att hjälpas åt i hushållet.”

… somnar oftast framför teven?
Melinda: ”Det behöver vi inte fundera någon längre stund över. Svaret är alltid jag.”
Martin: ”Det kanske beror på att Melinda nästan alltid ligger ned i soffan, då är det ju lättare att somna och att inte vakna till. Jag sitter alltid upp, när jag somnar vippar jag och då vaknar jag, haha.”

… är mest händig?
Melinda: ”Jag är väldigt pysslig av mig när det gäller allt från inredning till kläder, medan Martin är bättre på att snickra och skruva. Vi är bra på olika sätt och kompletterar varandra som i mycket annat.”

Annons

Omställningen har varit stor för bägge – men allra mest för Martin. Efter att ha levt själv med sina hundar i många år i hemstaden Stockholm blev det flytt till den betydligt mindre, östgötska orten där Melinda bodde med fem barn i hushållet.

Tankfull man i kok.
Martins liv ser minst sagt annorlunda ut i dag jämfört med för några år sedan. Så annorlunda att han ibland undrat om han klarar av det.

I en SVT-dokumentär om E-Type sa han bland annat: ”Det är mer än en gång som jag har suttit på en stubbe och funderat över om jag löser det här.”

– Det är klart att det är en enormt stor skillnad att plötsligt bo i en stor familj med allt vad det innebär – långt från hur min tillvaro såg ut förut. Genom åren har det varit många sena nätter och fester, där jag inte haft någon att ta hänsyn till på det här sättet. Jag var rädd för att tappa hela mitt tidigare liv och har haft många tankar om jag verkligen fixar det här.

Annons

Melinda sitter intill i soffan, med halvårsgamla valpen Juno i knäet. Hon säger:

– Att komma in i mitt fartfyllda liv, där det sällan är en lugn stund och nästan aldrig tyst, vore en stor utmaning för vem som helst. Det är många som inte hade klarat av det. Jag har full förståelse för att det inneburit en enorm omställning för Martin – men han är helt fantastisk med alla barn och det fungerar jättebra.

Melinas och E-Types storslagna bröllop

Efter att Izadora kom till världen i början av förra året blev vovven Juno under våren nästa tillskott i familjen. Sedan flyttade de tillett annat hus i Vadstena undersommaren, ett hus som de har helrenoverat, och den 20 september gifte de sig i Vadstena klosterkyrka.

– Jag är som sagt van vid att det är full fart i vardagen, men man kan ju inte säga annat än att 2023 var ett år som stack ut rejält. Inte många får barn, köper hund, flyttar till hus och gifter sig under samma år. En del tycker nog att vi är lite galna, skrattar Melinda.

Annons

– Ja, det vi hann med under våra första två år tillsammans får man nästan sätta en nolla efter för de flesta andra. 20 år eller kanske i alla fall 10 år är nog mer rimligt att göra allt detta på, tillägger Martin med ett leende.

Brudpar med bebis utanför kyrkan.
Vilket sagobröllop! Glada miner när Melinda Jacobs och Martin Erikson gifte sig i Vadstena klosterkyrka.

Bröllopet med närmare 300 inbjudna gäster blev svårslaget.

– Det är en dag som vi aldrig kommer att glömma. Men det blev lite fler gäster än tänkt från början, undrar vem som låg bakom att den listan bara ökade, skojar Melinda.

– Det har hänt att jag har haft födelsedagsfester med uppåt ett par hundra personer och nu var det ju släkt och vänner från två sidor. Jag har lärt känna många människor, inte minst genom karriären, och har inte hjärta att bara stryka bort vissa av dessa från gästlistan, förklarar Martin.

Annons

E-Types nya band

Parallellt med allt som hänt i Martins privatliv har det varit hektiskt även i karriären. ”E-Types” spelningar har ökat till ett 50-tal per år på sistone, han skriver dessutom musik och spelar med sitt nya hårdrocksband Dampf. SVT-dokumentären om hans liv har spelats in och som om inte allt detta vore nog driver Martin två krogar i Stockholm och har ansvar för ett 30-tal anställda…

Man med bebis i famnen.
Äntligen pappa! För inte länge sedan hade Martin Erikson gett upp hoppet om att få egna barn.

Under 2024 firar han 30 år sedan genombrottet med Set the World on Fire, som sedan följdes upp av megahiten This is the Way och albumet Made in Sweden – som sålde i över 100 000 exemplar och även ledde till stora internationella framgångar. År 2000 fick han uppdraget att göra den officiella låten till fotbolls-EM i Nederländerna och Belgien, Campione 2000.

Annons

– Jag är stolt över att jag lyckats göra det som jag drömt om. När jag var 27 år, fick nej från det 19:e skivbolaget och tvingades sälja min synt för att har råd med hyran, trodde jag inte precis att jag skulle bli popstjärna. Jag fick kämpa mig fram och hade flera andra jobb, bland annat som vaktmästare på ett sjukhus. Sedan träffade jag producenterna Denniz Pop och Max Martin, som trodde på mig och mitt sound.

Melinda Jacobs viktiga kamp

Nu är det länge sedan en ny låt med E-Type släpptes, men Martin avslöjar att han är mycket sugen och har planer på att släppa en inom kort.

– Det gäller att hitta rätt producent, som får det att låta som jag vill. Tyvärr gick ju Denniz Pop bort för många år sedan och Max Martin har fullt upp med sin karriär i USA, där han skriver låtar åt den ena världsartisten efter den andra. Han har nog inte tid för mig längre.

Portratt pa ung kvinna i hennes hem.
Melinda Jacobs har blivit känd i hela Sverige genom sin kamp för utsatta barns rättigheter.

På SVT Play finns även en dokumentär om Melinda. Den handlar om hennes liv som familjehemsmamma och inte minst den brinnande kampen för utsatta barns rättigheter med fallet Lilla Hjärtat i centrum. Det vill säga treåriga Esmeralda som hittades död efter att ha flyttats tillbaka till sina biologiska föräldrar, trots deras missbruksproblematik.

Annons

– Om det enligt lag hade varit möjligt att kräva drogtester vid det tillfället hade det kunnat rädda Esmeralda, anser jag. Det stora bekymret i Sverige har länge varit att myndigheterna mer tagit hänsyn till de biologiska föräldrarna än de utsatta barnen. Och fosterhemmen har inte haft några rättigheter alls, inget att säga till om – även om barnen vuxit upp där. Därför känns det jättebra och viktigt att ha varit med och fått till nio lagändringar, varav fem i fallet Lex Lilla Hjärtat, säger Melinda.

Drogtester hade kunnat rädda Esmeralda

När makarna gemensamt tittade på dokumentärerna om varandra, samt en del andra klipp på Martin genom åren, blev hon lite förvånad.

– Om Martin var som han visade utåt för 25–30 år sedan så hade vi inte varit ett par i dag. Men den kaxigheten har ju bytts ut mot en massa ödmjukhet och ett stort hjärta, säger Melinda.

– Jag kan hålla med om att jag lät lite dryg och hård i vissa intervjuer förr. Om jag hade haft chansen att åka bakåt i tiden hade jag sagt till mig själv att ta det lugnt och att det ordnar sig. Det var mycket som hände på kort tid och jag var inte medietränad för fem öre. Efter att jag var med i Så mycket bättre på TV4 2011 fick jag höra att många ändrat synen på mig. Men där har vi en skillnad mellan oss. Trots att Melinda plötsligt och helt oförberedd kastades in i media har hon alltid skött intervjuer som om hon inte gjort annat, avslutar Martin.

Annons