Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Tv-terapeuten: ”Det är aldrig för sent för att hitta kärlek”

08 feb, 2024 
Eva-Lotta Sigurdh
Parterapeuten Satu Hirsch Fjellstedt
Parterapeuten Satu Hirsch Fjellstedt råder alla at öppna dörren för kärlek.
Parterapeuten Satu Hirsch Fjellstedt möter allt fler äldre som vill finna kärleken på nytt. Hon medverkar också i tv-succén Hotell Romantik.
– Det är aldrig för sent att börja dejta.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: De träffades i Hotell RomantikBrand logo
Se också: De träffades i Hotell Romantik

Det var med stor tvekan som Satu Hirsch Fjellstedt, teolog i botten, tackade ja till att medverka i tv-produktioner som först Gift vid första ögonkastet och numera Hotell Romantik, som kör igång en ny säsong 18 februari.

Men när hon förstod hur mycket deltagarna lärde sig om sig själva och om relationer så förbyttes tvekan i ett uppslukande engagemang:

– Då kände jag att jag ville gå all in och göra mitt bästa för att lotsa och stötta dessa människor på sin spännande, men många gånger snåriga, resa mot lycklig kärlek, berättar hon.

Ett par från tv-serien Hotell Romantik
Satu lotsar de medverkande i Hotell Romantik i kärleksdjungeln.

I dag är hon mycket glad över att hon vågat tacka ja. Men hur hamnade hon här, och varför ligger just parrelationer och relationer bland äldre henne så varmt om hjärtat?

Annons

Satu började sin yrkesbana som teolog, grundat i ett stort intresse för existentiella frågor och meningen med livet. Det blev många års studier, först till en teologie kandidatexamen med siktet inställt på att kanske bli präst.

Sedan växlade hon spår och läste i stället till legitimerad psykoterapeut och parterapeut. Hon intresserade sig för hjärnforskning, eftersom hon såg hur avgörande våra nära relationer är för vår hälsa, inte bara psykiskt utan även fysiskt. Som hon förklarar:

– När man når fram till en annan människa, som finns där och tar emot en, då uppstår en innerlig kontakt som är otroligt välgörande på alla plan!

Parterapeuten: ”Relationer är livsviktiga”

Rent fysiskt innebär den här kontakten en enorm stressreducering, som också bland annat boostar de goda bakterierna i våra tarmar och ökar samverkan mellan hjärnans olika delar, utvecklar hon.

– Nära relationer en förutsättning för människoartens överlevnad. Jag skulle säga att det rent av är livsviktigt!

Annons

Därför har just detta kommit att bli hennes hjärtefråga. Samtidigt som vi är så många som inte lyckas få till det. Särskilt i storstäderna fortsätter antalet ensamhushåll att öka.

En stor grupp är äldre ensamma, något som Satu tydligt märker av på sin mottagning, där hon möter allt fler ensamma 60-plussare. Det är oftast kvinnorna som söker hjälp, antingen för att de vill skilja sig eller för att de redan lever ensamma och vill finna kärleken på nytt.

Parterapeuten Satu Hirsch Fjellstedt
Satu Hirsch Fjellstedt är hoppfull när det gäller kärlek.

En sorglig trend på ett sätt – men samtidigt positiv, menar hon, då det visar på en ökad medvetenhet och vilja att förändra sin situation även långt upp i åldrarna. Detta beror i sin tur på att den gamla rådande normen att kärlek bara är till för unga håller på att luckras upp, tror hon hoppfullt och uppmanar:

Annons

– Om du inte är nöjd med hur du har det, sök hjälp och ta tag i din situation. Det är aldrig för sent!

Men för den som då är äldre och av olika skäl blir ensam, vad finns det för möjligheter att hitta kärleken på nytt? Hur ska man gå till väga och vad ska man tänka på? Vågar man som lite äldre kvinna ens ge sig ut i dejtingdjungeln igen – och är det någon idé?

– Ja! försäkrar Satu med emfas.

Satu Hirsch Fjellstedt

Ålder: 68 år.

Bor: I Mariefred.

Familj: Maken Bengt, två egna barn, tre bonusbarn och två barnbarn.

Yrke: Legitimerad psyko-terapeut och parterapeut.

Aktuell: Som tv-psykolog i SVT:s nya säsong av Hotell Romantik.

Hon råder till att tänka både kreativt och utanför sin bekvämlighetszon när det gäller tänkbara forum att träffa en ny partner på. Det kan vara allt ifrån att gå med i föreningar och delta i aktiviteter inom till exempel kyrkan, Naturskyddsföreningen eller en vandringsgrupp, till att anmäla sig till någon kurs. Det vill säga: söka sig till sammanhang där man hittar likasinnade.

– Eller – om du vågar dig utanför din bekvämlighetsbox – fundera på om det finns någonting du skulle kunna bli intresserad av, tipsar hon.

Annons

– Särskilt om tiden går och du inte finner det du söker och behöver bredda dina ”jaktmarker”. Och vem vet, nya stickspår kan också få dig själv att växa som människa. Kanske har du drömmar sedan barnsben, som att spela teater. Då är det dags nu!

Nätdejting stor även bland äldre

Sedan finns förstås nätdejtingen som forum. En plattform som växer lavinartat i alla åldersgrupper, inklusive bland äldre. Samtidigt finns fortfarande många äldre som känner att steget ut i den digitala dejtingvärlden är stort och skrämmande.

Därför råder Satu den som har möjlighet att dela sina dejtingerfarenheter med en eller flera vänner så att man inte sitter ensam vid datorn:

– Ett förslag är att träffas någon gång i veckan under trevliga former och hjälpas åt med allt ifrån urskiljningen av tänkbara dejtingkandidater till att tillsammans reflektera kring uppkomna känslor och funderingar.

Någon räcker över en hjärte-ask
Att lämna sitt hjärta till en annan person är inte alltid enkelt.

Satu tycker att det är bra att sätta upp en målbild för sitt dejtande, där ungefär ett halvår kan vara lagom. Det ger tillräckligt med tid att komma in i det hela och minskar stressen över att ”nu måste jag snabbt hitta någon”, resonerar hon.

Annons

Vad är då utmärkande för en hälsosam parrelation? Och vad krävs för att lyckas?

– Att den är ömsesidig och att du känner att ”du finns där för mig och jag finns där för dig”. Då uppstår den så magiska kontakten och vi känner tillit. För att komma dit krävs att ni båda har samma intention att vilja satsa på relationen.

Lättare sagt än gjort, kan tyckas, men här menar Satu att man kan tänka i olika steg. Innan du börjar dejta, titta på dig själv och ställ dig frågor som ”Vad längtar jag efter?” och ”Hur kan jag själv bidra till en god relation?”

Sedan, på dejten, reflektera över hur du blir bemött, som hur sådant du berättar landar hos den andre. Blir du lyssnad till på ett djupare plan, så att ”insida möter insida”? Annars, sök dig vidare. Och kom ihåg – du kan aldrig ändra på någon annan, bara dig själv.

Relationen blir mer kravlös när man har mer erfarenhet

Satu ser flera fördelar med att dejta som äldre. Livserfarenheten är större och därmed finns generellt en större förmåga att se bakom det yttre och kunna mötas på ett djupare inre plan än hos yngre. Samtalen är ofta av mer existentiell karaktär, vilket är grundläggande för att skapa en trygg och nära relation.

Annons

– Självklart är attraktion och sexualitet fortsatt viktigt, betonar hon, men nu på ett mer kravlöst sätt när sådant som familjebildning inte längre är i fokus.

Erik Ekstrand och Kristina Petrushina har lett Hotell Romantik.
Erik Ekstrand och Kristina Petrushina leder Hotell Romantik.

Snart stundar premiären av andra säsongen av SVT:s tittarsuccé Hotell Romantik, där tv-tittarna i höstas fick följa 24 längtansfulla 60-plussinglars jakt på kärleken. Det hela utspelade sig på och runtom ett romantiskt alphotell i Schweiz och känslorna hos både deltagarna och tittarna flödade.

Nu är det alltså dags igen. Satu är inte förvånad över succén hittills:

– Programmet bekräftar bara att det äntligen blivit dags för de äldre att lyftas fram i ljuset, inte bara som skröpliga och vårdkrävande, utan som den blommande, brokiga och livsbejakande skara de är. Precis som människor i alla åldrar!

Annons

En annan framgångsfaktor tror Satu är att program som detta inger hopp, i alla åldrar:

– Många unga uppskattar att se att även äldre kan träffa en partner och att kärlekslivet bara blir bättre med åren. Det minskar deras egen stress. Och de i den äldre generationen blir nyfikna och får kraft och mod att själva ge sig ut och dejta genom att se programmet. Det bidrar till att göra upp med egna fördomar och begränsande negativa självbilder.

Ett pa i tv-serien Hotell Romantik.
Den nya säsongen av Hotell Romantik lämnar alptopparna och spelas in i Portugal.

Fast precis som med kärlek i alla åldrar uppstår tvivel och hjärtesorg även bland äldre. Därför har Satu, i egenskap av relationsexpert, medverkat både inför och under inspelningen av båda programmen. Först som en del av castingteamet sedan som en del av vårdteamet på plats.

Annons

– Jag peppar och försöker få dem att våga ta för sig. När någon blir besviken så hjälper jag till att läka de små såren och komma igen.

I övrigt håller sig både hon och övriga i produktionsbolaget i bakgrunden mesta delen av tiden, berättar Satu.

Så väljs paren i Hotell Romantik

Något som tv-tittarna inte får se är valet av kvällens par. Det görs utifrån iakttagelser och positiva saker de säger till varandra, men även utifrån ett poängsystem där de varje kväll får sätta poäng på varandra på en femgradig skala utifrån vilket intresse de känner för var och en av de andra.

Åter till dejting i stort, finns det någon övre åldersgräns?

– Nej, jag har till och med stött på 100-plussare som dejtar. Kärleken är tidlös!

5 tips: Här kan du hitta kärleken:

✽ Utgå från dina intressen och sök dig till sammanhang där du möter likasinnade.

✽ Vidga dina vyer och våga testa nya intressen och aktiviteter där kärleken kan finnas.

✽ Gå en kurs. Varför inte fördjupa dina vinkunskaper eller förverkliga en gammal dröm om att spela teater?

✽ Byt ut hemmasoffan mot en kväll på stan. Kanske leder sportevenemanget eller pausminglet på teaterföreställningen vidare mot nya, spännande kontakter.

✽ På nätet. I dag finns en uppsjö av dejtingsajter för alla åldrar att botanisera bland. Ta hjälp av vänner eller barnen om tröskeln känns hög.

Par i tv-serien Hotell Romantik
SVT:s serie Hotell Romantik blev en stor succé. Ewa och Kjell var två av de medverkande.
Annons