Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjSkilsmässaFöräldraskap

Efter händelsen på pendeltåget – mammorna Sara och Joselyn fann varandra

08 aug, 2023 
Birgitta Lindvall Wiik
Sara och Joselyn fann varandra på pendeltåget
Sara och Joselyn började prata med varandra på pendeltåget tack vare sina bebisar och fick en trevlig pratstund. Där kunde historien ha slutat, om inte Sara bestämt sig för att försöka hitta Joselyn efteråt.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det var en av sommarens varmaste dagar 2021, och Joselyn Rodriguez, 33, tog med sig sina två döttrar och flickornas kusin på en badutflykt. Sara Ohlsson, 35, Braian Christiani, 36, och lille sonen Valentino satt i samma vagn, på tåget längs Lidingöbanan. De var bjudna på lunch hemma hos Saras moster på Lidingö och var på väg dit.

Se också: Så bra passar du och dina vänner ihop – enligt stjärnornaBrand logo
Se också: Så bra passar du och dina vänner ihop – enligt stjärnorna

Det var då lille Valentino fick syn på en liten kompis, som satt i sin barnvagn en bit bort. Antonella och han fick ögonkontakt och Joselyn reste sig för att gå närmare det lilla barnet som var i samma ålder som hennes dotter.

– Det har varit pandemi, alla mamma-barnträffar har varit inställda. Vi törstade efter att träffa andra föräldrar och barn, säger Joselyn, och berättar att föräldrarna till den lille pojken var lättpratade och de upptäckte ganska snart att alla vuxna pratade spanska.

Annons

– Min familj kommer från Chile, min man har en spansk pappa, Braian är argentinare och Sara har rest mycket i Sydamerika. Innan Sara, Braian och Valentino steg av tåget hann jag gratulera Braian till att Argentina precis vunnit en stor fotbollscup i Sydamerika, säger Joselyn.

Hon och barnen steg av tåget strax därefter och fortsatte till badplatsen som planerat.

Sara Ohlsson

Ålder: 35 år.

Yrke: Sjuksköterska på vårdcentral.

Familj: Braian Christiani, 36, jobbar i sportbutik, och sonen Valentino, 2.

Kommer från: Sara är född och uppvuxen i Stockholm, Braian kommer från Argentina.

Bor: Lägenhet i Solna.

Joselyn Rodriguez

Ålder: 33 år.

Yrke: Undersköterska på daglig verksamhet.

Familj: Charlie Rodriguez, 33, pluggar till sjuksköterska, och döttrarna Melanie, 11 och Antonella, 2.

Kommer från: Joselyn är uppvuxen i Stockholm med föräldrar från Chile. Charlie är uppvuxen i Sverige och har en pappa från Gran Canaria.

Bor: Lägenhet i Täby.

La ut efterlysning i Facebook-gruppen Heja Livet

Ett flyktigt möte, några vänliga ord. Sedan skulle det förmodligen inte ha varit mer med det – om det inte vore för att Sara genast kände att hon ville träffa Joselyn fler gånger.

– Jag stod där på perrongen och frågade mig varför vi inte hade bett om hennes telefonnummer. Joselyn hade en så härlig energi och det vore så roligt att ha någon att dela latinokulturen och språket med. Senare den kvällen skrev jag en efterlysning i Facebookgruppen Heja Livet. Det var en vild chansning, men kanske skulle Joselyn, eller någon hon känner, se min efterlysning, säger Sara.

Annons

EFTERLYSNING! Du mamma som åkte Lidingöbanan i lördags eftermiddag runt 15-tiden med dina två döttrar, varav den yngsta hette Antonella och var i samma ålder som vår son på 9 månader, Valentino. Du pratade flytande spanska, var ifrån Chile och gratulerade min kille till Copa America. Du hade sådan härlig energi och det var inte förrän jag och min kille hade klivit av som jag insåg att jag borde ha frågat om ditt nummer, hade så gärna setts igen för en barnvagnspromenad eller liknande! Så har du som läser detta en dotter på snart 9 månader som heter Antonella, är från Chile och bor eller har vänner ute på Lidingö, så hör gärna av dig! Hade varit så härligt att träffa dig igen!

Det var en av Joselyns gamla klasskompisar som fick syn på efterlysningen, och inom bara en timme hade de nya vännerna fått kontakt med varandra.

– Jag blev överraskad och jätteglad. Saras efterlysning gjorde verkligen min dag och jag svarade direkt: ”Här är jag!” skrattar Joselyn.

Sara och Joselyn och deras tre barn
Joselyn Rodriguez och Sara Ohlsson blev vänner efter ett chansartat möte på Lidingö-banan. Här med Joselyns döttrar Melanie och Antonella, och Sarah son Valentino.

Sara och Joselyn stämde träff för en picknick i Bergianska trädgården med barn och barnvagnar. Nästa gång ville de ses med hela familjerna.

Annons

– Jag bjöd Sara, Braian och Valentino hem till oss på Chiles nationaldag. Jag pyntade hemmet och bjöd på chilenska piroger och fikabröd. Det var en jättelyckad kväll och även våra män klickade, berättar Joselyn och säger att familjerna har många beröringspunkter – inte minst det internationella.

Själv har Joselyn chilenskt påbrå. Hennes föräldrar flydde från Pinochet-diktaturen och det chilenska arvet har alltid varit viktigt för Joselyn.

– Jag har besökt mina släktingar i Chile flera gånger och har hållit spanskan levande ända sedan jag som barn gick hos en spansktalande dagmamma.

Familjebild på hela familjen Rodriquez
Familjen Rodriguez – Charlie, Joselyn, Antonella och Melanie. Charlie har en spansk pappa, och Joselyns föräldrar kommer båda från Chile.

Hennes man Charlie har en spansk pappa, som kommer från Gran Canaria. Joselyn var 17 år gammal när de blev ett par.

Annons

– Vi var grannar och bodde bara en port ifrån varandra. Jag hade spanat in honom och bjöd in både honom och hans kompisar på en fest. Och på den vägen är det, skrattar Joselyn.

Träffades på hostel och blev kära i Santa Teresa

För Saras och Braians del sa det klick när de möttes i Santa Teresa, ett ställe i Costa Rica som lockar många surfare.

– Jag har rest rätt mycket i Sydamerika och även jobbat som volontär på ett barnhem. Men den här gången hade jag och en studiekamrat åkt till Costa Rica för att sammanställa intervjuer och material vi tidigare samlat ihop till ett SIDA-projekt i Nicaragua. Det handlade om att bli mamma i unga år, säger Sara och berättar att Braian var ute och ”backpackade”, det vill säga var ute på långresa i Central- och Sydamerika.

Han hade fått ett tillfälligt jobb i receptionen och köket på ett hostel som Sara och hennes väninna bodde på.

Braian från Argentina med Sara, de träffades i Costa Rica
Sara träffade sin käresta Braian Christiani, som är från Argentina, i surfparadiset Costa Rica.

– Det var ett så litet ställe att alla kände alla, och min kompis Frida började dejta sin Stefano redan första kvällen. När vi skulle ut och dricka drinkar en kväll hakade Braian på, eftersom han var ledig. Den kvällen utbytte vi vår första kyss och efter det hängde vi alla fyra tillsammans. Både Stefano och Braian kommer från Argentina och alla hade mycket gemensamt.

Annons

Kvartetten reste runt lite och gjorde bland annat en utflykt till regnskogen, men efter två månader var det dags för tjejerna att resa hem igen, för att presentera sitt arbete på universitetet.

– Klart att man tänkte ”hur blir det nu”? Vi skrev och hade videosamtal med varandra varje dag och Braian sökte en ”working holiday”, en sorts jobbvisum, i Norge, som hade öppnat upp mot Argentina. Jag hade jobbat i Norge förut, via ett bemanningsföretag. Som sjuksköterska är det inga problem med arbete, säger Sara.

Klart det kan bli lite kulturkrockar ibland

Sågs i Trondheim innan flytt till Sverige

Paret sammanstrålade i Trondheim där de bodde ihop tills Braians visum gick ut efter ett år. Nu var de mer än övertygade om att de ville leva tillsammans och efter en mellanlandning i Argentina kunde Braian flytta till Sara, som nu återvänt till Sverige.

– Det är klart att det kan bli lite kulturkrockar mellan varven. Jag är uppvuxen i en storstad i Sverige, och Braian i en liten by i Argentina där alla känner alla. Hans familj är otroligt välkomnande. När jag hälsade på behandlades jag som en självklar del av släkten på en gång, säger Sara.

Hon konstaterar att det var det som var så härligt med Joselyn och hennes rättframma sätt på tåget.

Valentino och Antonella är lika gamla och pratar båda spanska
Både Valentino och Antonella växer upp i spansktalande hem, något som förenar de två familjerna.

– Hon är så spontan och framåt som kom fram och hälsade på en gång, så fort våra barn fått kontakt. Vi åkte inte många stationer tillsammans, men hann prata en hel del ändå. Det var ett kort, men väldigt varmt möte. Joselyn har just det där härliga sättet som latinokulturen bjuder på. Den är något Braian kan sakna och den ville vi ha mer av. Den vill vi ju också att vår son ska vara en del av. Och det ska han få, Joselyn och jag har bestämt oss för att ses regelbundet, säger Sara.

Annons

De har haft jätteroligt tillsammans allihop och Braian älskar det spontana umgänget, som gör att han känner sig hemma.

Alla våra barn är spansktalande

– Det är otroligt hur mycket vi har haft att prata om från första början. Vi har så mycket gemensamt, inte minst våra yrkesval, säger Joselyn och berättar att Sara är sjuksköterska, Joselyns man pluggar just nu till sjuksköterska. Joselyn själv är undersköterska, precis som hennes egen pappa. Det är bara Braian som bryter mönstret. Han är butikssäljare på en sportbutik.

– Men på sätt och vis liknar det vårt jobb. Han tar också hand om människor och hjälper dem.

En rolig sak är att alla fyra föräldrar talar flytande spanska. Alla utom Sara har med sig det i modersmjölken. Sara har blivit en fena på spanska efter många, långa resor i spansktalande länder.

– Inför mitt volontärarbete tog jag även en kurs i spansk kommunikation, det kändes viktigt att kunna uttrycka mig bra. Nu för tiden pratar jag och Braian ganska ofta spanska sinsemellan, säger Sara som, liksom Joselyn och Charlie, gärna vill ge sitt barn gåvan att bli tvåspråkig.

Sara la ut en efterlysning i Heja Livet på Facebook
Efter deras korta möte på tåget la Sara ut en efterlysning på Facebook i hopp om att hitta Joselyn. ”Jag blev överraskad och jätteglad”, säger Joselyn.

Fler fina berättelser

Saras efterlysning av sin nyfunna vän Joselyn ledde till många glada tillrop och fina berättelser från medlemmar som kommenterade inlägget i Facebookgruppen.

Annons

Här fanns en kvinna som var ny i Sverige och hittat sin partner på tåget, en person som berättade att hennes föräldrar träffats på en tunnelbanestation på 1960-talet och en kvinna som skänkt en bok, och sin mejladress, till en medpassagerare.

Här kan du också hitta vänner!

• Appen Gofrendly sammanför kvinnor som vill träffa nya vänner. Här kan man efterlysa vänner att lära känna, kanske vänner med specifika intressen eller bara någon som vill ses och fika. Som användare gör du en profil med information om dig själv, var och hur du vill träffa vänner.

• Appen Walkingtalking ger dig promenadkompisar, var du än bor i landet. Promenadmatchningarna började i liten skala i Stockholmsområdet för att bryta isoleringen under pandemin. Appen har tusentals medlemmar som lägger upp promenadförslag som du kan haka på!

– Det var hjärtevärmande och helt underbart att få ta del av alla fina berättelser om människor som vågat ta kontakt med varandra. Vi fick också många glada tillrop och lyckönskningar för vår vänskap. Tänk vad mycket det kan betyda att våga ta det där första steget till kontakt!

Annons