Eleonor: Jag hittade nya sätt att roa barnen när jag blev arbetslös

PeopleImages.com - Yuri A

När jag blev av med jobbet efter skilsmässan var jag tvungen att hålla nere kostnaderna. Det gjorde mig mer kreativ när det gällde att roa mina små pojkar.

För ett och ett halvt år sedan blev jag ensam med mina pojkar, tre och fyra år. Kärleken mellan mig och deras pappa tog slut och vi var eniga om att gå isär. Jag använde det mesta av mina besparingar till insatsen i ett litet radhus. Pojkarna är hos sin pappa varannan vecka och vi har ett bra samarbete.

Se också: 10 Roliga saker att göra vid tristesse
2:31

Efter reklamen: Se också: 10 Roliga saker att göra vid tristesse

(2:31)

Slå på ljud

Ändå gnagde det dåliga samvetet och jag tog med dem på diverse lekland, till djurparker och McDonalds – och en hel del annat som jag kom på.

Jag ville gärna ge dem glada upplevelser och det var viktigt för mig att vi gjorde saker tillsammans. Pojkarna var glada och uppspelta när vi åkte på utflykt, men jag var tvungen att börja tänka nytt när jag plötsligt blev av med jobbet.

En fredag kväll satte jag mig därför och sökte efter gratis upplevelser på nätet och då hittade jag en sida om vårt lokala bibliotek. Det var flera år sedan jag var på biblioteket och jag mindes det inte som barnvänligt.

Nina: Jag upprepade mina föräldrars misstag

Nästa förmiddag satte jag ändå pojkarna i lådcykeln och trampade genom stan. Det stod en familj med tre barn i bibliotekets entré och jag hörde glada röster när vi gick uppför trappan.

Det överraskade mig för jag mindes hur jag själv som barn hade blivit hyssjad av sura bibliotekarier och andra besökare. På den tiden var det inte tillåtet att leka och skratta mellan hyllorna och överhuvudtaget tyckte jag att det var mycket som hade ändrat sig.

Lätta ditt hjärta: Här kan du lyssna på våra läsarberättelser i poddformat

I podcasten Lätta ditt hjärta får du ta del av vanliga människors berättelser om svåra och utmanande perioder i livet. Podden bygger på läsarberättelserna som i många år publicerats i Aller medias veckotidningar och på allas.se. Programledare är journalisten Elin Samuelsson som vid sin sida har psykologen och författaren Helena Kubicek Boye. Klicka här för att börja lyssna – eller tryck på play i spelaren nedan!

Pojkarna satte ivrigt av mot ett sjörövarskepp i en monter och vi pratade länge om vad vi såg i skeppet och runtom. Det fanns också en hylla med böcker om sjörövare och de valde ut en bok som vi lånade.

Vi följde ljudet av barnröster och kom fram till en hel lekhörna med kuddar, leksakskök och utklädningskläder.

Pojkarna hittade ett par barn i samma ålder och jag satte mig i en hörnsoffa och tittade när de lekte. Jag väntade mig nästan att någon skulle komma och ta betalt. Det fanns till och med en toalett med små toastolar och ett skötbord.

Ramona: Jag ångrar att jag gav min dotter en hund

Jag fiskade upp lite frukt ur väskan när de kom för att vila sig.

– Vi kan väl stanna en stund till? frågade barnen.

Jag nickade och de rusade i väg.

Biblioteket visade sig vara en riktig hit och nästa gång tog jag med en ordentlig matsäck. På så sätt gjorde jag inte av med några pengar på hela dagen.

Detta gav mig blodad tand till att leta efter fler gratisupplevelser och jag började tänka i nya banor. Vi byggde en koja av kartonger och pojkarna målade den på sidorna, medan jag skar ut fönster.

De ville gärna övernatta i kojan men jag övertalade dem om att det var bättre med ett riktigt tält, så vi lånade ett tält av mina föräldrar och sov över i vår lilla radhusträdgård i somras.

Moa: Mina barn valde sin pappa framför mig

Jag var fortfarande öm i kroppen på måndagen när jag lämnade dem på förskolan, men det var det värt. Pojkarna hade haft så roligt och berättade ivrigt för pedagogerna att de hade sovit i trädgården.

Natten i tältet gjorde större intryck än besöken på cirkus och djurparken och jag var så glad över att något så enkelt hade gjorde dem så glada.

Det blev flera nätter i tältet den sommaren och vi planerar att göra om det i sommar igen, även om jag nu har fått ett nytt jobb.

Det verkar som om de gratis upplevelserna är minst lika roliga som de som kostar pengar. Pojkarna älskar också när vi fångar grodyngel i dammen och jag känner ett slags lyckorus när mina gratisnöjen är så uppskattade.

Berätta din historia!

Läsarberättelser är era berättelser direkt ur livet. Ett liv innehåller så mycket – glädje, sorg, dramatik och spänning. Alla bär vi på en historia.

Vill du berätta din? Mejla oss på [email protected]