Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Emily har två barn med Downs syndrom

21 mar, 2019 
Elvira Lagerström Dyrssen
Föräldrarna Emily och Fredrik hade inte förväntat sig att få ett barn med Downs syndrom. Och än mindre två. På torsdagen firar de genom att rocka sockorna på internationella Downs syndrom-dagen – något som betyder mycket för familjen. ”Det känns som att vi för en dag är en del av normen”, säger Emily.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Emily Kind, 39, och Fredrik Liss, 37, är ovanliga föräldrar. De har inte bara fått ett barn med Downs syndrom – utan två.

Tillsammans har de sönerna Julian, 10, Aldous, 4, och lille Walter, som är sex månader gammal. När Julian kom till världen fick paret en ordentlig överraskning. Hans födsel kom att ge föräldrarna någonting som de tidigare inte visste om att de hade saknat i livet.

– Två dagar efter Julian hade fötts förklarade läkaren att de misstänkte att han hade Downs syndrom. Första reaktionen var chock, vi var inte beredda på det. Det blev visserligen en omställning – men till det bättre. Julian visade oss en bättre väg, säger Emily Kind.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Emily, Walter och Julian ligger på sängen.
Sönerna har förgyllt Emilys liv. Foto: Privat

Sonen öppnade parets ögon för saker som de tidigare hade missat. Julians observanta blick noterade detaljer i vardagen som föräldrarna annars mest skyndade förbi.

Annons

– Han lärde oss vad som är viktigt i livet. Om jag är stressad kan Julian plötsligt avbryta tempot och stanna upp för att titta på en fin blomma. Han fungerar inte som vi på det sättet – han tänker inte på framtiden – Julian är alltid här och nu. Han behöver extra tid för att registrera saker och då tvingas jag lugna ner mig för att han ska kunna förstå. Det blir som mindfulness, säger hon.

Fick ett till barn med Downs syndrom

Tio år efter Julians födsel såg ytterligare en liten pojke dagens ljus. När Emily och Fredrik fick se Walter för första gången visste de direkt – även han hade Downs syndrom.

Mellansonen Aldous är det enda av barnen som inte har någon Downsdiagnos. Men alla barnen bidrar till sammanhanget på sitt sätt, förklarar Emily. Medan Julian älskar rampljuset och ständigt är i farten och Walter allra helst myser i någons famn, ser Aldous efter sina bröder med stor omsorg.

Julian, 10, Aldos, 4, och Walter, sex månader
Från vänster: Julian, 10, Aldous, 4, och Walter, sex månader. Foto: Privat.

– Aldous är en väldigt stöttande och omhändertagande brorsa, en klok kille.

– Det var väldigt oväntat att jag skulle få två barn med Downs syndrom, men för mig har det varit det bästa som kunde hända. Både jag och Fredrik känner att våra liv har blivit bättre sedan alla tre grabbarna kom, vi har fått ett helt nytt perspektiv på livet och lever varje dag fullt ut.

Annons

Rocka sockorna är viktigt

För att uppmärksamma diagnosen, och minska de många fördomar som finns mot Downs syndrom, firas internationella Downs syndrom-dagen över hela världen den 21 mars. Ett tillfälle som för somliga är mer känt som Rocka sockorna. Allmänheten uppmanas ta på sig omaka strumpor, för att öka både sin egen och andras medvetenhet runt diagnosen – alla är människor olika, men det är också det som förenar oss som mest.

– Strumporna lyfter att alla är olika, det blir tydligt. Dagen är viktig, den öppnar upp för samtal med folk runtomkring. Vi behöver prata om Downs syndrom i vardagen för att folk ska våga närma sig och förstå bättre, säger hon.

Familjen rockar sockorna.
På internationella Downs syndrom-dagen passar familjen på att rocka sockorna.. Foto: Privat.
Flera färgglada strumpor.
De omaka strumporna symboliserar att alla människor är olika. Foto: Privat

Emily Kind menar att kunskap är nyckeln till att utrota fördomarna och understryker vikten av att våga kommunicera om diagnosen. Genom Instagramkontot Livet.Enligt.Oss delar familjen med sig av sin vardag hemma i Hasslö – med förhoppningen att göra ämnet mindre laddat. Tack vare kontot känner hon sig också mer inkluderad, särskilt på den internationella Downs syndrom-dagen.

Annons

– Det är kul att det har blivit så stort med Rocka sockorna, det är väldigt värmande att se alla strumpor på sociala medier. Folk taggar oss i bilder med sina strumpor, det värmer och känns mindre ensamt. Just den här dagen blir vi en del av en större gemenskap, det känns som att vi för en dag är en del av normen.

För Emily har barnens diagnos känts som en gåva. Varken hon, Fredrik eller barnen själva har någonsin upplevt det som ett problem. Snarare motsatsen. Downs syndrom har varit en stor och värdefull tillgång för familjen, som Emily Kind aldrig skulle vilja vara utan.

– Det känns som att vi har vunnit på lotto, säger hon.

Läs också:

Att leva med ett barn med Downs syndrom

Dottern Sally har Downs syndrom: Hon är solen i våra liv

Lilla Minea föddes med ovanliga Aperts syndrom

Annons