Fem saker du kan göra för att hjälpa andra i coronatider

Ung kvinna hjälper äldre kvinna.

I coronatider är det viktigt att vi hjälps åt för att minska smittospridningen av viruset. Vi behöver framför allt tänka lite extra på våra äldre. Här är fem saker du kan göra för att hjälpa andra just nu.

1. Hjälp dina äldre grannar att handla

Äldre personer tillhör en av riskgrupperna för coronaviruset. För att de ska slippa ta sig ut i butikerna och riskera att bli smittade har grannar på flera håll runt om i landet redan börjat gå ihop för att hjälpa till. Det görs till exempel genom att sätta upp en enkel lapp i trapphuset. Gör en lista där de som kan hjälpa till skriver upp sitt namn och nummer. Personerna i ditt hus som behöver hjälp kan då kontakta någon från listan och få assistans med inhandlingen av mat. Varför inte överraska genom att köpa med en korsordstidning!

2. Skapa forum för studiekompisar

Vi är många som just nu inte kan gå till jobbet eller skolan på grund av att vi behöver hålla oss hemma för att begränsa smittspridningen. På arbetsplatser har många redan chattgrupper och forum för att kunna prata med varandra när man inte sitter i samma rum. För dig som studerar kan det därför vara en bra idé att skapa en grupp i valfri kanal där ni kan hjälpas åt med allt från tentafrågor till ekvationer. Se till att bjuda in någon du inte vanligtvis pratar med. Kanske resulterar det här i helt nya vänskaper!

3. Stötta din lokala favoritrestaurang genom hämtmat

Experterna om coronavirus: Då är värsta krisen över

Många mindre restauranger har det kämpigt just nu eftersom färre människor äter ute. Det är förståeligt eftersom risken att bli smittad ökar om du befinner dig på platser med fler människor. För att din lokala restaurang inte ska gå i konkurs kan du därför beställa hämtmat istället. Det gör att du slipper ta dig ut, men samtidigt gynnar småföretagare som kommer att ha det svårare med ekonomin ett tag framöver. Dessutom ger vissa restauranger i Stockholm rabatt till äldre som vill ha mat hemkörd just nu.

4. Ring dina (äldre) anhöriga

Det pratas ofta om att många äldre personer känner sig väldigt ensamma i dagens samhälle. Ett telefonsamtal på ett par minuter kan göra stor skillnad för någons dag. Se till att ta en paus från jobbet och slå en pling till din mamma, pappa, farmor, mormor, morfar, farfar eller annan äldre person i din närhet för att kolla läget. Kom med tv-tips, passa på att fråga om råd eller prata om något kul minne ni delar tillsammans.

5. Ge blod om du är frisk

Sverige har haft färre blodgivare än vanligt den senaste tiden på grund av coronaviruset. Just nu råder ingen akut blodbrist, men det är alltid viktigt att blod finns. Är du frisk och befintlig blodgivare är det bra om du ger blod. Se dock till att läsa igenom riktlinjerna som gäller innan du ger dig iväg. Till exempel ska du inte ta med dig en anhörig till blodcentralen och du måste ha varit frisk i minst 14 dagar för att få ge blod.

Läs mer om coronaviruset

Hur smittar COVID-19? Och hur kan jag skydda mig? Hur farlig är egentligen en pandemi och vad kan jag själv göra för att hjälpa andra?

Här har vi samlat alla våra artiklar om coronaviruset och dess spridning.

Läs allt om coronaviruset här

Nytt om coronaviruset: Äldre uppmanas att inte handla mat

Mer intressant innehåll hos allas.se: