Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Författaren Christina Stielli: ”Jul på egen hand är inget skamligt”

12 dec, 2019 
Annika Nilsson
Porträtt av Christina Stielli som ger sina bästa råd för ensamma julfirare.
För de som inte har möjlighet att fira jul tillsammans med andra kan högtiden förknippas med en känsla av skam. Så var det för författaren Christina Stielli efter skilsmässan. Men hon har hittat ett nytt sätt av njuta av julen på egen hand.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons


När Christina Stielli firade sin första jul på egen hand, efter en separation från döttrarnas pappa, var det tufft. Riktigt tufft. Där och då bestämde hon sig för att göra det bästa av situationen.

Nu väljer Christina, som hon uttrycker det, att fira jul själv. Och hon njuter i fulla drag av det. Hon har också märkt att det blir allt mer okej att inte fira traditionsenligt.

Se också: Hur klimatsmart är julmaten?

Hur klimatsmart är julmaten?Brand logo
Hur klimatsmart är julmaten?

– Om någon frågar vad jag gör på jul och jag berättar att jag är själv så finns det ingen som säger ”stackars dig” utan alla säger: ”nähä, gud vad skönt!”

Annons

Många tycker det känns skamligt

För många kan känslan av ensamhet bli extra stark vid familjehögtider som julen, och ensamhet kan även väcka känslor av skam. Den första julen som Christina Stielli firade på egen hand var både jobbig och lite skamfylld.

Man tror lätt att alla andra har en sådan fantastisk jul, men så är det inte.

Hon tror att det handlar om traditioner, normer och arv. Att vi har en bild av hur julen ”ska” se ut och att den bilden går långt tillbaka i generationer – stora jular med den glada släkten samlad. Disney-julen.

Författaren Christina Stielli ger bästa råden för en jul på egen hand.
Författaren Christina Stielli ger bästa råden för en jul på egen hand. Foto: Pressbild

– Man tror lätt att alla andra har en sådan fantastisk jul, men så är det inte. Vi ser bara det vi vill se. Till exempel på sociala medier lägger vi ju inte upp inlägg under helgen när det är mindre bra, utan bara det fantastiska arrangemanget, pyntet och allt det där fina, säger författaren och föreläsaren Christina Stielli.

Annons

Kärnfamiljen fortfarande normen

Hon menar att ensamhet inte bara kan upplevas skamfullt kring julen, utan att hela samhället är uppbyggt på att vi ska vara två, ett par. Att kärnfamiljen fortfarande är normen och allt som faller utanför är förenat med skam.

– Vi är ju flockdjur och precis som i djurens värld är det något ”fel på” dem som faller utanför flocken. Vi tror att det är något fel på oss när vi är ensamma. Nya tider Christina ser ändå att attityderna håller på att förändras. I takt med att det kommer så många olika familjekonstellationer så måste vi ändra på hur vi ser på normer och traditioner.

Hon ger ett exempel.

– För tio år sedan reste inte så många utomlands över julen, i dag känns det som att jättemånga väljer att resa bort från julstöket.

Christina tipsar: Så får du en mysig jul i ensamhet

  1. Se julafton som en vanlig ledig dag och skäm bort dig själv och gör bara saker som du själv tycker om: Se tv-program som du inte hunnit titta på, ät rödkål hela kvällen om du känner för det och duka vackert med tända ljus.
  2. Se dig inte som ett offer. Om någon bjuder in dig, tacka ja om du vill ha sällskap och våga fråga vänner om du får komma över på en glögg eller liknande på julafton. Eller, skriv på sociala medier att du är själv på jul och bjud in andra att fira julafton med dig. Ofta är det fler personer än man tror som är i samma situation.
  3. Sök upp en kyrka eller välgörenhetsorganisation som ordnar firande för de som är ensamma på jul, där finner du gemenskap.
  4. Arbeta som volontär för en kyrka eller välgörenhetsorganisation så hjälper du personer som kanske befinner sig i en mer utsatt situation än du själv.
  5. Undvik sociala medier på julafton, de flesta lägger bara upp bilder på ”perfekta jular” som ofta inte speglar hur det egentligen ser ut.
Annons

Själv kommer hon att resa till Sicilien, Italien, men först på annandagen. Julafton firar hon hemma på egen hand, enligt tradition.

Den första julafton hon firade ensam var inte kul, minns hon.

– Det var jättejobbigt. Jag satt och vältrade mig i självömkan och det var då jag kom till insikt om att så här kan jag inte ha det.

Kollar inte sociala medier

Hon berättar att misstaget var att förvänta sig att det skulle vara enkelt, och tydliggör vikten av att vara inställd på att det kan bli svårt. Att man måste jobba med sin inställning till gällande läge.

– Jag insåg att jag behövde vissa strategier, som att inte kolla på sociala medier, att köpa riktigt god mat och att det är okej att sitta och titta på tv. Bara den saken kommer jag ihåg, ska jag sitta här och titta på tv hela julafton? Så kan man väl inte göra? Men, det kunde jag visst det!

Annons

Efter den julaftonen har Christina skapat sina egna traditioner och valt att fira på egen hand, för att hon helt enkelt trivs med det. Under senare år har hon märkt fler förändringar i attityden kring jul, som att allt fler hotell och pensionat erbjuder vistelser under julhelgen.

– Det finns en massa människor som inte har lust att stå och sylta hemma i köket. Tänk att få åka iväg och vila med barnen!

Gör gott för andra

På juldagen brukar Christina volontärjobba. För henne innebär välgörenhetsarbete att man flyttar fokus från sig själv och sin självupptagenhet. Något som hon tycker är jätteviktigt.

Kvinna busar med hund i snö.
Förena nytta med nöje – passa grannens hund över jul. Foto: Shutterstock/TT

– Jag kan välja att sitta med offerkoftan eller ta av mig den och upptäcka en helt ny värld. Gå ut och hjälp någon – människor, katter eller hundar!

Annons

Då träffar man andra människor och det ena leder till det andra. De som vågar göra det de själva vill göra är starkast och modigast, anser hon.

– Hur många är det inte som sitter på julafton och gör det som de tror att andra förväntar sig? Sedan jag var själv första gången har jag insett att jag tycker att det är fantastiskt att få fira jul själv. Det är så mysigt.

Foto: TT/PR

Fira som DU vill – 7 tips för en alternativ jul

Tiderna förändras, men traditioner består. Här kommer sju alternativ till nya sätt att fira julafton, oavsett om du firar med familj, vänner eller på egen hand.

Vägra åka – mys hemma

Är du en av alla som åker fram och tillbaka på julafton för att hinna med allt och alla? Stanna hemma och bjud eventuellt in alla andra att fira julafton hos er den här julen. Att åka fram och tillbaka kors och tvärs skapar ingen julefrid utan bara stress. Den viktiga frågan är: Vad vill ni egentligen?

Öppna upp ditt hem

Lägg upp ett meddelande på Facebook eller Instagram och bjud in till en jullunch eller fika på julafton. Knytkalas är perfekt. Be gästerna att köpa en julklapp för 100 kronor och kör julklappsspelet. Kanske har du en trevlig granne som lever ensam, knacka på och fråga om hen vill komma över. Delad glädje är dubbel glädje.

Var hundvakt i jul

Många reser bort i samband med julhelgen och uppskattar hjälp med att ta hand om hunden, eller katten. Tänk vilken mysig start på julafton att ta en lång skogspromenad med en fyrbent vän, sedan har du sällskap resten av julafton.

Erbjud dig att vara tomte

Många familjer i din omgivning kommer garanterat att bli överlyckliga att en tomte kommer på besök. Du får en chans att hjälpa till samtidigt som du får massor av julkänsla och sällskap. Kanske bjuds du att stanna kvar på en glögg.

Besök en kyrka

Även om du inte är troende kan ett besök i en kyrka ge en fin julkänsla. Hör kyrkklockorna ringa, lyssna på historien om julevangeliet och hitta varm gemenskap. På Svenska kyrkans hemsida www.svenskakyrkan.se kan du se vad arrangeras i en kyrka nära dig.

Se julafton som en vanlig dag

Sov länge, ät en god frukost och ta en långpromenad eller ett träningspass. Ät en god lunch med en vän, ute eller hemma. Se på en härlig julfilm. Ring någon du bryr dig om och önska god jul. Telefonsamtal är magiska när ensamheten känns påtaglig.

Var volontär i jul

Att hjälpa andra skänker glädje samtidigt som du slipper vara ensam. Kanske har du någon äldre person som skulle uppskatta ditt sällskap, eller sök upp en lokal grupp som hjälper äldre. Kontakta din kommun eller Äldrekontakt som finns i 28 kommuner runt om i landet. Flera ideella organisationer ordnar alternativa jular dit man är välkommen att fira, eller hjälpa till att arbeta som volontär.

Förväntningar inför julen

  • Julen handlar om förväntningar, att den totala gemenskapen ska infinna sig under en enda magisk dag.
  • Men verkligheten är ofta en annan. Många tvingas att fira på ett visst sätt av hänsyn till familj, släkt och traditioner. Andra sitter ensamma på julafton.
  • När vi var barn handlade förväntningarna om julklappar, som vuxen handlar det ofta om relationer – var julen ska firas, med vilka, hur och när. Och av rädsla för att andra ska bli besvikna kan det vara svårt att följa sin egen vilja. I dag när långt ifrån alla lever i kärnfamiljer kan det vara svårt att landa i gemensamma beslut – vi behöver anpassa oss och ibland även ställas inför påtvingade sammankomster.
  • Avsaknad av sällskap under julen blir extra kännbar för de som inte har några barn, släktingar eller vänner i sin närhet. För vissa är det självvalt med en jul på egen hand, andra firar inte julen som en högtid, några jobbar medan en del inte har möjlighet att åka långväga för att hälsa på familj och släkt.
Annons