Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Gift Blessing från Talang om tuffa uppväxten

17 feb, 2021 
Joakim Löwing
Gift Blessing och hans mamma Divine
Gift Blessing och hans mamma Divine.
Under flykten från kriget blev gravida Divine Blessing våldtagen och misshandlad. När sonen föddes fram på ett betonggolv trodde hon att han var död. Men han levde och fick namnet Gift – och nu är han en av finalisterna i Talang.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Gift Blessing golvade juryn fullständigt då han rappade sig direkt till final i sin deltävling av TV4:s underhållningsprogram Talang.

Detta efter att ha fått en så kallad ”Golden Buzzer” av jurymedlemmen Sarah Dawn Finer. Varken sångerskan eller panelkollegan Bianca Ingrosso kunde hålla tårarna tillbaka då de fick höra hans minst sagt gripande historia.

– Mitt namn har en ganska sorglig bakgrund, berättade 18-åringen efter sin audition.

Översatt till svenska betyder Gift gåva – och precis en sådan var han för sin mor då han föddes den 10 juni 2002 i ett flyktingläger i Namibia.

Gift Blessing i Talang.
Gift gjorde succé i Talang med sin poetiska rap.

– Det var närmast ett mirakel att Gift överlevde det jag utsattes för, säger hans mamma Divine, då vi träffas i familjens lägenhet i Linköping.

Annons

När hon var gravid med honom tvingades de fly från det krig som brutit ut i hemlandet Kongo. Pappan Benjamin var inte närvarande, så Divine hade inget annat val än att genomföra flykten med sina fem barn på egen hand.

Vi åt sopor och sov under träd längs vägen

Ibland fick de skjuts av en lastbil, men många mil skedde också till fots för att ta sig över gränsen till något av grannländerna så snart som möjligt. Men det var riskfyllt och illegalt.

Se Gifts audition i TV4:s Talang:

– Vi åt sopor och sov under träd längs vägen. Ingen mamma vill väl utsätta sina barn för en sådan tillvaro, men jag hade inget annat val. Många av de vi kände – vänner, grannar och en del släktingar dödades i kriget och vi kunde inte stanna kvar i vårt hem. Det var totalt kaos och ett enda stort trauma som inte tog slut. Det låg kroppar överallt, det går inte att sätta ord på hur fruktansvärt det var, berättar Divine.

Våldtagen som barn

Hon har upplevt mycket mörker och fattigdom i sitt liv – och blev ofattbart nog utsatt för en våldtäkt redan som femåring.

Annons

Något som ledde till att hon fick flytta från sina föräldrar och syskon i hembyn och i stället växa upp hos sin mammas farbrors familj många mil därifrån.

– En kvinna ska vara oskuld när hon gifter sig där och i min hemby visste alla om vad jag utsatts för. Därför var jag tvungen att flytta mot min vilja och sedan träffade jag Benjamin när jag var väldigt ung. Vi gifte oss och jag blev mamma första gången som 17-åring, förklarar hon.

Gift Blessing tävlar i Talang.
Gift föddes i ett flyktingläger, det var ett mirakel att han överlevde enligt mamma Divine.

Benjamin reste runt mycket i sitt arbete och var en väldigt frånvarande pappa stora delar av barnens uppväxt. Totalt fick de sex barn under åren i Afrika.

Under flykten utsattes Divine för ännu fler hemskheter.

– Jag blev våldtagen flera gånger, samt nedslagen och misshandlad. Jag mådde så dåligt att jag egentligen inte ville leva längre och funderade flera gånger på att ta mitt liv. Men då tittade jag på mina barn och tänkte: vem ska i så fall ta hand om dem? Jag kunde inte göra så mot barnen.

Annons

Även Gifts förlossning blev dramatisk. Hon skulle få hjälp med födseln på flyktinglägret i Namibia, men under en kort stunds ensamhet i rummet gick det plötsligt väldigt fort och sonen hamnade på betonggolvet.

Jag var helt säker på att jag fött ett dött foster

– Han låg helt stilla och sa inte ett ljud, jag var helt säker på att jag fött ett dött foster. Inte minst efter allt jag varit med om. Men mitt i all chock och panik började han att skrika och det var helt fantastiskt, det ögonblicket kommer jag aldrig att glömma. Att Gift klarade allt, även fallet på golvet och att jag på något sätt kunde krysta ut honom trots att jag var totalt orkeslös kan inte vara annat än Guds verk, säger hon.

Kom till Sverige

När Divine återvände till de andra barnen hade tre av dem insjuknat i en snabbt spridande epidemi på flyktinglägret. De fick läggas in på sjukhus i två månader – men som tur var överlevde alla.

Under slutet av de totalt fyra åren på lägret – som präglades av en stark fattigdom – blev Divine på nytt misshandlad och våldtagen. Denna gång av tre kriminella män, då hon tillsammans med två av barnen var i väg och försökte hitta ved så att de kunde tillaga hårda bönor.

Gift Blessing med sin familj.
Mamma Divine har, tillsammans med sin äldre son Durckheim, skrivit en bok om sitt liv, The Amazing Life of Divine Blessing. Med på bilden här är Dickens, 24, och 8-åriga Israel.

– Efter det fick vi hjälp av både polis och psykolog – och till slut också av FN. Jag kom i kontakt med den svenska ambassaden i Namibia och erbjöds att få flytta till Sverige med mina barn som kvotflykting. Först trodde jag inte att det var sant. De sa att det enda problemet med Sverige var att det är ett kallt land. Och då tänkte jag att kyla skulle väl vara det minsta bekymret jag upplevt.

Annons

Först hamnade de i Skellefteå mellan 2006 och 2010 – och fick vara med i en dokumentär på SVT, Världens konflikter. Där berättade Divine om hennes kamp för att överleva inbördeskriget i Kongo och programmet avslutades med att maken Benjamin återförenades med familjen efter sex års separation. Alla trodde att han var död.

Sjöng gospel

Det var så Jörgen Ljung, pastor i Linköping, upptäckte familjen Blessing. De var kyrkligt aktiva i Skellefteå och sjöng mycket gospel tillsammans. Han tog kontakt med dem och det slutade med flytt till Linköping. Deras historia gjorde ett mycket starkt intryck.

Se också: Anton Ewalds mellolåt handlar om kärlek

Anton Ewald om Mello-låten New religion: "Handlar om kärlek"Brand logo
Anton Ewald om Mello-låten New religion: "Handlar om kärlek"

– I Afrika blev jag utstött efter våldtäkterna, här har jag blivit omhändertagen, återfått min värdighet och mitt människovärde. Jag älskar området Skäggetorp där vi bor, och alla mina grannar från jordens alla hörn. Här är jag trygg, framhåller Divine. Jag är så tacksam för att Sverige öppnade sin famn och välkomnade oss.

Annons

Syskonskaran utökades till sju, men föräldrarna lever inte tillsammans längre. Pappa Benjamin bor i grannstaden Norrköping sedan flera år tillbaka.

Näst yngsta barnet Gift hade det jobbigt i skolan då han var liten.

Jag var utsatt för rasism och mobbades

– Jag var utsatt för rasism och mobbades, medan min storebror Dickens var extremt populär eftersom han rappade. I avsaknad av en pappafigur såg jag upp otroligt mycket till honom i stället. Han inspirerade mig att börja skriva egna rapp då jag bara var sju år gammal, berättar Gift.

Efter flytten till Linköping som åttaåring fick han mycket respons i sin nya klass tack vare rappen.

Genom åren har han uppträtt både i skolan, i kyrkan och olika kommunala tillställningar.

Avslöjar hemlighet

Hittills har Gift släppt sex singlar med tillhörande musikvideor som finns ute på nätet.

– Musiken betyder enormt mycket för mig. Den är inte bara ett sätt för mig att uttrycka mig, utan också ett sätt att förstå mig själv. Jag insåg tidigt att hela processen med skrivandet är otroligt undermedveten. Varje text jag skriver avslöjar någon hemlighet om mig själv. Och det är lättast att skriva när man gått igenom något emotionellt.

Annons

Han fortsätter:

– Jag tycker att rapp är en så fin konst för man är så obegränsad i sin kreativitet. Det är en perfekt konst att blanda med poesi. Jag försöker skriva om hur människan fungerar och har läst mycket litteratur av Freud, Jung och Dostojevskij som hjälper mig.

Men allra mest brinner Gift för att berätta sin familjs historia, inte minst det hans mamma tvingats genomlida.

Gift Blessing och hans mamma Divine.
Blessing vill berätta sin mammas historia i sina raptexter.

Hon har gått igenom den djupaste nivån av helvete

– Hon har ju gått igenom den djupaste nivån av helvete. Det är egentligen helt sjukt hur hon på egen hand haft kraften att ta hela syskonskaran från ett krig i Kongo ända till Sverige med tanke på det vidriga hon upplevt. Mamma har en sådan stark själ och kraft inom sig som jag inspireras otroligt mycket av. Jag vill vara rösten för hennes berättelse – att man kan ta sig från helvetet till himlen med styrka och vilja. Det är vad jag vill förmedla med min musik.

Annons

Blev överväldigad

Varken Gift själv eller någon av hans närstående anmälde honom till Talang.

– Det var faktiskt en person inom produktionen av programmet som lyssnat på mina låtar på Youtube och hörde av sig till mig. Jag blev förstås både överraskad och hedrad. Så jag skrev en ny text, som jag övade på några timmar varje dag i tre veckor. Jag trodde att jag skulle vara jättenervös över att kliva upp på scenen inför juryn och alla tv-kameror, men det var inte så farligt ändå.

Efter att först ha rappat på engelska gick han över till svenska, med följande rader: ”Jag kom inte hit för att fjäska för juryn, jag kom inte hit för att vinna en slant. Jag härstammar från en krigande stam, jag överlever ett brinnande land, för att ge dig poesi som är sann”.

Gift beskriver att han blev helt överväldigad då Sarah Dawn Finer tryckte på knappen för Golden Buzzer och skickade honom raka vägen till final i tävlingen.

Men också efteråt – då tillvaron varit fullsmockad av beröm med tusentals meddelanden på mobilen och hyllningar från eleverna på skolan där han arbetar. Dessutom en hel del intervjuer i både tv, tidningar och radio. Han har gästat Carina Bergfeldts talkshow på SVT och Nyhetsmorgon på TV4.

Annons

– Det är så häftigt och roligt att jag hittills tackat ja till allting. Man får passa på att njuta lite, jag vet ju inte hur länge det här varar. Men jag hoppas förstås att det är starten på en lång karriär, där jag får syssla med det jag älskar mest av allt. Efter min familj då förstås.

Till finalen fredagen den 19 mars kan vi räkna med att få se ett nytt nummer.

– Ja, jag måste ju göra det ännu bättre för att ha någon chans att vinna i den starka konkurrensen. Men det viktigaste är ändå att förmedla ett budskap och inspirera tittarna, ler Gift Blessing – samtidigt som mamma Divine tittar stolt på sin gåva.

Gift jobbar som elevassistent på en engelskspråkig skola.

Både Blessing och Divine hittar glädje i musiken.

Det här är Blessing!

Namn: Gift Blessing.
Ålder: 18
Familj: Mamma Divine, 45, pappa Benjamin 54, syskonen Adili, 28, Destiny, 27, Durckheim, 26, Dickens, 24, Darlie, 23 och Israel, 9.
Bor: I Linköping
Gör: Jobbar som elevassistent
Intressen: Musik, läsa, träning, umgås med vännerAktuell: Rappare och en av finalisterna i årets Talang på TV4. Programmet sänds fredagen den 19 mars.

Annons