Giftalger, ormbett och vätskebrist – så tar du hand om hunden i sommar

Leende kvinna myser med sin hund en solig sommardag.

Klart att bästa vännen ska ha en säker och trygg sommar. Läs på om farorna så att du kan hjälpa din hund om olyckan är framme eller den drabbas av sommarens plågoris.

Foto: Shutterstock/TT

Sol, sommar och semester – härligt tycker matte och husse. Men så här års finns det en hel del som kan vara farligt för våra fyrfota vänner. Se upp för värmeslag, ormbett, fästingar och giftalger. Så här tar du bäst hand om din hund i sommar.

Värmeslag

Hög värme är inte bra för hundar, så ta inte med hunden till varma platser där solen gassar. Ta det lugnt med promenader under riktigt varma dagar, speciellt mitt på dagen. Lämna ALDRIG hunden i bilen, inte ens om den står i skuggan. Det tar bara några minuter till temperaturen stiger upp mot 80 grader. Varje år dör hundar som lämnats i varma bilar.

Så gör du om du ser en hund eller ett barn i en varm bil:

Har hunden fått värmeslag?

Gör så här:

 • Försök få hunden att dricka.
 • Blöt hela hunden med svalt, men inte iskallt, vatten alternativt doppa den i vatten. Du kan också lägga blöta handdukar på hunden.
 • Se till att hunden får skugga.
 • Om du måste köra med hunden i bilen sätt på ventilation/AC på max.
 • Om hunden får andningsproblem eller allmäntillståndet är fortsatt dåligt kontakta genast veterinär.
Ta inte långa promenader när det är varmt.

Ta det lugnt med hundpromenaderna varma dagar, speciellt mitt på dagen. Foto: Shutterstock/TT

Sol

Hundar kan bränna sig i solen precis som vi människor. Hundar med vit/ljus päls är mer utsatta än de med mörk päls. Du kan använda solkräm på känsliga ställen som öron, nos, mage och pung för att förhindra brännskador. Se till att hunden alltid har tillgång skugga och svalka.

Skugga och svalka är viktigt för hunden.

Se till att hunden alltid har tillgång till skugga och svalka. Foto: Shutterstock/TT

Fästingar

Sök igenom hundens päls varje dag efter fästingar. Om den har fästingar ta bort med en fästingplockare på en gång och se till att du får med allt. Ett fästingbett behöver inte innebära att hunden har drabbats av borrelia eller någon annan fästingburen infektion, men om hunden får feber, värk i lederna eller har smärta efter fästingbett bör man söka veterinär. Det finns olika produkter för att förhindra att fästingar sätter sig på hunden och sprider smitta som fästinghalsband, elektronisk fästingvakt, spot on-preparat och tabletter.

Insektsbett

Så avslöjar sovställningen ditt husdjurs personlighet

Getingar, humlor, knott och myror kan stickas och bitas med smärta och svullnad som resultat. En del hundar är överkänsliga mot insektsbett och kan få en allergisk reaktion, men det är ovanligt. Ta bort gadd om den sitter kvar och tvätta rent. Se till att hunden inte slickar och kliar sig på bettområdet. Håll den under uppsikt och om allmäntillståndet är påverkat/den blir sämre kontakta veterinär.

Ormbett

Ormbett kan vara livshotande så uppsök alltid veterinär. Har hunden blivit biten utan att du har sett det – några tecken/symtom är bitmärken, kraftig svullnad, smärta, svaghet, ryckningar, ökad salivavsöndring och andningsstillestånd.

Giftalger

Undvik vatten med alger, giftalger är mycket farliga för hundar och det händer att hundar dör av algförgiftning. Symtomen på algförgiftning kommer snabbt, redan efter en halvtimme. Om hunden är orolig, darrar, vinglar, kräks och får kramper kontakta omedelbart veterinär.

Undvik vatten med alger, hunden kan bli förgiftad.

Se upp för giftalger! De är mycket farliga för din hund och kan leda till förgiftning. Foto: Shutterstock/TT

Grillrester

Matrester från grillen kan vara livshotande för hunden. Ge aldrig grillrester till hunden. Benen kan fastna i matstrupen eller splittras och skada magsäck och tarmar. En majskolv kan sätta sig som en propp i tarmen och måste opereras bort. Symtom på att hunden ätit något olämpligt är att den kräks, inte vill äta eller dricka och/eller har svårt att göra sina behov. Sök veterinär om hundens allmäntillstånd är påverkat eller om den blir sämre.

Alltid flytväst till hundar i båt.

Ska hunden följa med i båten – använd alltid flytväst! Foto: Shutterstock/TT

Första hjälpen-väska för hund

Det kan vara bra att ha en väska med utrustning för att kunna hjälpa/behandla hunden om den skadar sig när man är på resa eller utflykt. Väskan bör innehålla:

 • Förband/tryckförband
 • Gasbinda
 • Kompresser
 • Plåstertejp
 • Sårtvätt
 • Blodstillande medel
 • Mjukgörande salva
 • Fästingborttagare
 • Sax
 • Pincett
 • Febertermometer

Det finns färdiga första hjälpen-kit att köpa på bl a agria.se, apotek och djuraffärer.

Åka tåg eller bil med djur – det här ska du tänka på