Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Åka tåg eller bil med djur – det här ska du tänka på

16 dec, 2019 
Minna Wallén-Widung
Kvinna åker tåg med sin hund i famnen.
Foto: Shutterstock/TT
Vid stora högtider, som jul och nyår, är det många som tar med sig sina hundar och katter på resor runt i landet.
Det här ska du tänka på inför resan för att göra det så bekvämt som möjligt för din fyrbenta kompis.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Vid högtider och under sommarsemestern är det många som passar på att hälsa på släkt och vänner i andra delar av landet. Det betyder att också våra husdjur reser extra mycket vid dessa tillfällen, om det inte finns en djurvakt tillgänglig som kan passa djuret under tiden.

Vissa katter och hundar kan tycka att det är stressande att åka bil eller tåg, men det finns flera saker du kan göra för att skapa de bästa förutsättningarna inför resan. Här är experternas bästa tips till dig som ska resa långt i bil eller tåg med ditt husdjur:

1. Öva på att sitta i bur och åka bil

Vit fluffig hund sitter i framsätet av en bil vintertid.
Förbered din hund eller katt på den kommande långresan genom att åka kortare sträckor i bilen redan på förhand. Foto: Shutterstock/TT

Många katter och en del hundar tillbringar hela eller en stor del av resan i en bur. För en ovan katt eller hund kan det vara en stressande upplevelse. Därför är det en god idé att redan innan resan börja träna på att vistas i buren, så att katten eller hunden hinner vänja sig innan det är dags att ge sig iväg. Gör det hemma i lugn och ro, där djuret känner sig tryggt – och börja gärna redan när djuret är litet.

Annons

Om ni ska resa långt med bil är det på samma sätt klokt att öva på förhand genom att göra kortare turer med bilen.

– Vid minsta tecken på stress är det viktigt att avsluta övningen direkt för att försöka igen en annan gång. Syftet är att djuret ska koppla bilresandet till något positivt. Det kan därför vara värt att berömma och försöka skapa en bra upplevelse, säger Caroline Caldemar, veterinär på FirstVet i ett pressmeddelande.

2. Tänk på säkerheten

För djur som reser i bil är det viktigt att de placeras på ett sätt som gör att de har det så bra och bekvämt som möjligt – men också så de sitter säkert vid en häftig inbromsning.

En hund som transporteras i bil kan sitta i en särskild bilbur under resan, alternativt spännas fast med ett hundbilbälte som går att köpa i djurbutiker. Använder du en bur ska den vara fastspänd och krocksäker.

Annons

Djuret ska vara placerad så att det har skydd från solen och tillräckligt med utrymme. Enligt Jordbruksverket får husdjur endast transporteras i bagageutrymme om man har god uppsyn över det från passagerarsätet.

En katt sitter i en bur inne i en bil.
Katten ska sitta i en säker bur under bilfärden. Foto: Shutterstock/TT

En katt som springer löst omkring inne i bilen kan distrahera bilföraren och utgör därför en riktig trafikfara. Man riskerar också att den kan rymma ut genom en öppen dörr eller ett fönster vid tillfälliga stopp. Dessutom kan en lös katt få allvarliga skador vid en eventuell trafikolycka. Se till att ha en ordentlig transportbur för din katt istället. Buren ska stå på golvet eller vara fastspänd på ett säte med säkerhetsbälte.

Annons

Åker du tåg med din pälskling ska du se till att boka plats i en vagn där djur är tillåtna. Kolla upp vad som gäller för just det bolag du ska resa med.

3. Lugna stressade djur under resan

Många hundar och katter blir stressade av nya situationer, och att resa kan vara en sådan. Ett sätt att lugna din fyrbenta kompis är att införskaffa ett feromonspray som finns för både katter och hundar. Sprayet utsöndrar doftämnen som fungerar lugnande på djuren och får dem att slappna av.

Spraya några gånger i buren innan avfärd om du vet att ditt djur blir orolig av att resa. Sprayet kan du också använda när ni nått slutdestinationen, det får framför allt katter som ogillar nya ställen att känna sig lite mer som hemma.

Vissa djur blir åksjuka. Tänk då på att inte ge det mat precis innan avfärd. Det finns receptbelagda åksjuketabletter som tillfälligt kan lindra symptomen, men det kan ändå vara en idé att fundera på om det verkligen är värt att ta med djuret på resan. Mår din hund eller katt dåligt av att resa kanske du ska se över andra alternativ, som att stanna hemma, hitta någon som kan passa ditt husdjur eller leta upp ett bra djurpensionat.

Annons

4. Se till att djuret mår bra under resan

Innan du stiger på tåget eller kliver in i bilen, är det bra att rasta din hund. Om du åker bil, se till att det finns utrymme för kortare kisspauser under vägen. Och åker du tåg – undersök hur möjligheterna ser ut för att kunna rasta hunden under resans gång.

En hund får vatten av sin ägare på en rastplats.
Ge ditt husdjur vatten med jämna mellanrum under resans gång. Foto: Shutterstock/TT

Det är också viktigt att ditt husdjur har tillgång till vatten under resan. Minst var sjätte timme ska din katt eller hund få vatten, enligt Jordbruksverkets regler. Bäst mår ditt djur om det har tillgång till vatten under hela resan. Det finns speciella vattenskålar där vattnet hindras från att spilla över – så kallade non-spill-skålar.

Annons

Se också till att hunden eller katten har tillräckligt med utrymme att både stå och ligga på ett naturligt sätt.

5. Lämna aldrig djuret ensam i bilen

En ensam katt tittar ut genom bilfönstret.
Om det finns risk för väldigt höga eller väldigt låga temperaturer – lämna inte ditt djur ensam i bilen. Foto: Shutterstock/TT3

Att man inte ska lämna en hund eller katt ensam i en bil på sommaren eftersom temperaturen kan stiga väldigt snabbt, vet de flesta. Men alla kanske inte tänker på att en parkerad bil inte heller ska fungera som förvaring vintertid då det istället riskerar att bli väldigt kallt där inne. Om det finns en möjlighet att temperaturen kan krypa ner mot fem minusgrader ska djuret inte lämnas ensam i bilen.

Annons

Det är en god idé att ta med ett värmande täcke och ett värmande underlag för djuret att ligga på när man reser vintertid.

6. Vissa djur ska inte åka bil

Tänk på att inte alla djur kan eller ska åka bil. Det gäller främst sjuka och dräktiga djur. Sjuka katter och hundar ska inte åka bil längre än till veterinären. Undantag kan göras om djuret har lindriga symptom och inte tar skada av en bilresa.

Om det är två veckor eller mindre till den beräknade förlossningen för din dräktiga hund eller katt, får du inte ta med den på en resa som är längre än fem mil. Men även om ditt husdjur inte har kommit så långt i sin dräktighet kan det vara klokt att fundera över om det är en bra idé att ta med det på en resa.

Källor: FirstVet, Jordbruksverket, Agria, Svenska kennelklubben, Aftonbladet

Annons