Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Gravida Andréa mitt i vulkandramatik: "Jag tänkte att nu dör vi"

22 sep, 2022 
FRIDA FUNEMYR
Andréa Sunna med maken Paluki och dotter Maleah på ena bilden, på andra bilden i montaget ses ett stort stigande svampmoln från undervattenvulkanens utbrott.
I början av året drabbades det lilla öriket Tonga i södra Stilla havet av ett enormt vulkanutbrott. Kabeln som förbinder Tonga med omvärlden slets av och all kommunikation med öarna försvann. Svenska Andréa Sunna bodde på ön, hade just fått reda på att hon var gravid och kunde inte ta sig någonstans.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Klockan är tio på förmiddagen och Andréa Sunna har just klivit upp. Inifrån sovrummet i familjens lägenhet i Aspudden hörs gnyende ljud och Andréa berättar att hon och maken Paluki har turats om att ta hand om deras fem veckor gamla bebis under natten. Precis som sig bör befinner sig familjen i en liten bebisbubbla.

Sedan Andréa och Paluki kom från Tonga i maj har en hel del hänt i deras liv: De har flyttat till Sverige — ett land Paluki aldrig varit i förut, blivit föräldrar och så har de nyligen gift sig.

Andréa Sunna och maken Paluki i samband med parets bröllop. Paluki har dottern Maleah i famnen.
Nyligen gifte sig paret.
Andréa Sunna lägger upp mat på tallrikar, utomhus, i Tonga.
Andréa åkte till Tonga för att jobba som kock där.

– Ja, det är knappt så man hinner processa allt, säger Andréa vars liv kunde sett helt annorlunda ut efter det enorma vulkanutbrottet som Tonga drabbades av i januari och som Andréa befann sig mitt i.

Annons

Det här är Andréa

Namn: Andréa Sunna.
Ålder: 29 år.
Familj: Maken Paluki, dottern Maleah.
Bor: I Stockholm.
Yrke: Kock.

År 2016 reste Andréa till öriket Tonga i södra Stilla havet för ett volontärjobb som kock.

– Jag hade haft tre jobb parallellt i Sverige och var rätt trött, jag ville bort från allt ett tag. Så fick jag det här jobbet på en resort för mat och husrum, säger Andréa.

Tonga – de vänliga öarna

Andréa beskriver Tongas örike som ett pärlband bestående av 176 utspridda öar från söder till norr, varav 52 av dessa är helt obebodda. I ungefär ett halvår blev hon kvar på resorten, därefter reste hon runt i Sydostasien för att några månader senare vara tillbaka i Tonga igen.

– Detta var precis innan lockdown och tillsammans med några vänner hyrde jag ett hus, vilket blev mitt hem, säger Andréa som älskar det varma och tropiska klimatet i detta örike. Men också det autentiska och orörda, det klara vattnet och de vita stränderna.

Andréa Sunna hemma i Sverige, tidigare bodde hon i Tonga.
– Framför allt uppskattar jag människorna på Tonga. Alla är så otroligt välkomnande. Det är ett otroligt fattigt land, men hur lite de här människorna än har så bjuder de och mår bra av att ge till andra, säger Andréa.
Andréa Sunna tillbaka i Sverige med maken Paluki från Tonga, och dottern Maleah som är född i Sverige.
Andréa bodde i Tonga, där hon träffat Paluki. Paret var fast på ön i spåren av vulkanutbrottet, innan de kunde ta sig till Sverige. Här föddes sedan dottern Maleah.

– Men framför allt uppskattar jag människorna på Tonga. Landet brukar ju kallas för ”The friendly islands” och jag kan bara instämma. Alla är så otroligt välkomnande. Det är ett otroligt fattigt land, men hur lite de här människorna än har så bjuder de och mår bra av att ge till andra. Jag känner att här i Sverige är det tvärtom, vi har så ofantligt mycket, men ger så lite till andra.

Annons

Mötte kärleken när hon jobbade som kock

I början av år 2021 flyttade Andréa till en av de andra öarna för att jobba som kock på en restaurang.

– Det var där jag träffade Paluki. Han hade precis jobbat inom militären, men var nu servitör på denna restaurang, säger hon.

Andréa Sunna, med nummerlapp på bröstet, står och hackar grönt under en kocktävling.
I tävlingen Tonga’s best chef 2021 tog Andréa hem första pris i, temat var seafood.

I november samma år började både Andréa och Paluki arbeta för företaget Nishi Trading som exporterar produkter, som till exempel meloner och pumpor, till andra länder.

Andréa och Paluki blev snabbt ett par och den 11 januari i år fick hon reda på att hon var gravid.

Andréa Sunna med maken Paluki, som hon träffade i Tonga, och deras dotter Maleah. Nu på svensk mark och här ses de med träd i bakgrunden.

Några dagar senare gjorde Andréa några ärenden i stan. Hon uppmärksammade då att vattnet betedde sig märkligt.

Annons

– Det var som att havet virvlade runt och vågor drogs utåt. Folk stod och filmade, men jag tänkte att det var en tsunami på gång och tog bilen snabbt tillbaka hem.

En plötslig och enorm hetta

Dagen efter var Andréa och Paluki i full gång med förberedelser för deras chefs dotter som fyllde år. Mitt i förberedelserna av blandandet av cocktails upplevde Andréa plötsligt en enorm hetta.

– Jag gick ut, men värmen klibbade liksom fast sig. Det var så otroligt kvavt. Därefter hörde jag ett dovt muller, det lät som bilar långt bort. Men ljudet blev bara högre och högre, säger Andréa som minns hur hon och Paluki utbytte oroliga blickar med varandra.

Därefter beskriver Andréa en öronbedövande smäll som lät som en enorm explosion.

Det kändes som att trumhinnorna trycktes in och gick sönder

– Det värkte i öronen av smällen och det bildades en tryckvåg som gjorde att det kändes som att trumhinnorna trycktes in och gick sönder. Trycket gjorde också att det kändes som jag hade en hjälm runt huvudet. Jag minns bara att jag hade panik och tänkte ”nu dör vi”.

Annons

Svampmoln och tanke på bomber

Hennes första tanke var att det var bomber som attackerade dem och Andréa minns hur hon frågade sig hur någon skulle vilja attackera Tonga.

Hon gick fram och tillbaka i panik och började hyperventilera för det gick inte att fly undan vare sig trycket eller det höga ljudet.

– Gång på gång upprepade jag meningen ”what are we going to do?”. Det kändes som om jorden under oss skulle slitas isär, allt skakade runt omkring oss, säger hon.

Ett tort svampmoln stiger upp i luften från havet i samband med undervattenvulkanens utbrott utanför Tonga.
Vulkanutbrottet var massivt.

Plötsligt pekade Andréas chefs bror i riktning mot vulkanen och de såg ett stort moln formas snabbt.

Annons

– Han ropade ”It’s the volcano”. Hela marken började skaka och det följdes av flera explosioner, säger Andréa och beskriver ett enormt ”mushroom-cloud” som tornade upp sig över havet och som sakta rörde sig mot dem.

Medan Andréa blev paralyserad och ställde sig gråtande i en kram med chefens dotter, så var Paluki mer fokuserad och handlingskraftig. Andréa beskriver hur han for runt i huset och packade ner saker som skulle kunna vara till nytta, som till exempel en ficklampa, en kniv och skyddsglasögon.

Det regnade stenar

Miljön runt dem blev plötsligt alldeles svart. Hettan och mörkret fick dem att gå in i huset och strax därefter hörde de hur stenar och grus dunsade mot deras tak.

– Det regnade stenar och luften var svår att andas in. På radion sa man att det hade bildats tsunamivågor i stan och att man skulle hålla sig inomhus, berättar Andréa.

Annons

Andréa hade en kort stund på sig innan all kommunikation från ön bröts. Hon hann ringa sin pappa, som också jobbat inom militären i 40 år. Andréa beskriver sin pappa som en typisk lugn norrlänning.

Men pappa svarade bara lugnt att jag skulle springa åt samma håll som djuren

– Jag grät i telefonen, hade panik och sa att det var en vulkan som hade exploderat. Men pappa svarade bara lugnt och sakligt att jag skulle hålla mig undan från lava och att jag skulle springa åt samma håll som djuren. När jag senare tittade ut och såg upp mot fåglarna på himlen ramlade en efter en död ner på marken. Det var fruktansvärt.

Andréa beskriver hur fast hon kände sig på den lilla ön, att fly med flyg eller båt var inget alternativ och bara vetskapen att vara helt fast på ön skapade panik.

Istället för fest: Gästerna samlades för att be

Folk hade förberett sig för 21-årsfest och gästerna som redan var på väg samlades nu i chefens hus. Överallt var det becksvart, men tack vare en generator lyckades de ha ett par solkällor. Okända människor dök också upp. De hade sett ljuset i huset och att vara ute på vägarna innebar livsfara. Andréa berättar att det var många bilar som kraschade eftersom folk körde i blindo. Huset fylldes med rädda och panikslagna människor, men inte längre för att fira, utan för att be.

Annons

– Tonga är ett väldigt kristet land. En äldre kvinna föreslog att vi skulle be till Gud om hjälp och beskydd. Alla satt längs med väggarna i ett rum och bad och sjöng psalmer tillsammans. Trots mullret utanför och trots smattrandet av stenarna på taket fylldes rummet med lugn och ett slags frid, berättar hon.

Efter denna bönestund agerade Andréa och Paluki per automatik. Timmarna gick och folk var hungriga så Andréa och Paluki fortsatte förbereda den mat och de drinkar som de hade påbörjat tidigare. Sedan serverade de folk mat och tröstade barn som hade drabbats av panik.

Eftersom Andréa själv inte alls visste hur stor förödelsen var tror hon att omvärlden visste mer om vulkanutbrottets storlek än byborna själva. De kunde inte kommunicera med någon, inte ens med öarna runt omkring. Andréa hade flera vänner på de andra öarna och hon visste inte vem eller vilka som hade överlevt.

Annons

Rusning till butikerna efter vatten

Minnesbilderna från utbrottet beskriver Andréa som hämtade ur scener från en apokalypsfilm.

Allt var mörkt, alla färger var borta och precis allt var täckt med ett tjockt lager aska

– Man kunde endast se ett par meter framför sig, allt var mörkt, alla färger var borta och precis allt var täckt med ett tjockt lager aska. Folk rusade till butikerna för att få tag på vatten och andra förnödenheter, berättar Andréa.

Flygfoto över ett område i Tonga där hustak och vegetation täckts av tjock aska i samband med vulkanutbrottet i januari i år.
Stora områden i Tonga täcktes av aska.

Förödelsen efter undervattensvulkanen Hungas utbrott var total. Andréa har i efterhand fått reda på att energin som utlöstes vid utbrottet var så stor att den motsvarande cirka 100 Hiroshimabomber. Satellitbilder visade hur ånga och aska snabbt bildade ett gigantiskt svampformat moln som sades nå två mil upp i atmosfären. Vågor med en höjd på mellan 50 och 90 meter uppmättes utanför Tongas huvudstad Nuku’alofa.

"God help us" har någon skrivit genom att dra ett finger i askan.
”God help us” hade barnen där Paluki bodde skrivit i askan.

– Sex eller sju byar utplånades och en av ögrupperna försvann helt och hållet. En jag kände dog i en av vågorna, enorma vågor som hade fört med sig bråte, palmer, båtar långt in i djungeln mot öns mitt. En av mina vänner som drev en stor resort på en av de andra öarna fick se hela resorten jämnas med marken, säger hon.

Annons

Vulkanens utbrott sände chockvågor

Undervattensvulkanen Tonga-Hunga Ha’apai ligger i havet drygt sex landmil norr om Tonga. Utbrottet var så kraftigt att chockvågor från vulkanen nådde halvvägs runt jordklotet och atmosfären skakade över 700 mil bort. Andréa berättar att det till och med var folk i Peru som dog av vågorna som bildades av utbrottet.

Massor av uppspolad bråte på land efter vulkanutbrott och tsunami.
En massa bråte som sköljts i land på en av Tongas öar.

Enligt FN:s beräkningar har omkring 84 000 människor, det vill säga över 80 procent av Tongas befolkning, påverkats av vulkanutbrottet och tsunamin. Videosnuttar utlagda på sociala medier visade hur invånare på öar i Tonga flydde från framrusande vattenmassor vid stränderna. Medier i regionen rapporterade att landets kung övergav sitt palats, som ligger nära stranden.

Marken på en kuststräcka i Tonga som är täckt av mörk aska.
Aska över mark och vegetation.
Massa bråte bland palmer på strand i Tonga.
En av parets privata bilder på förödelse i spåren av vulkanutbrottet och tsunamin.

Smusslades in för ett ultraljud

Tiden som följde beskriver Andréa som tuff. De flesta sysselsatte sig med att dagarna i ända städa upp all aska. Längst med vägarna eldade folk upp all bråte. Hus stod antingen utan väggar eller tak.

Annons

– För mig som är vegan var det svårt att få i sig mat, en stor del av min kost försvann.

Tonga som tidigare klarat sig från Covid drabbades mitt i allt av pandemin. Tiden gick och även om Andréa kände sparkar i magen hade hon gärna gjort ett ultraljud, men sjukhuset ville inte ta emot henne på grund av smittorisken.

– Jag började må dåligt rent mentalt eftersom jag kände sådan oro och till slut smusslades jag in via en bakväg då jag har en vän som har en vän som kunde utföra ett ultraljud. Jag var då i månad fem och fick veta att det var en flicka vi väntade, berättar Andréa.

Kände att de måste lämna Tonga

Andréa och Paluki kände att de inte kunde vara kvar på Tonga som situationen var nu.

– Men vi hade inte pengar till flygbiljetter hem, därför jobbade vi både dag och natt. Om dagarna jobbade vi på Nishi Trading och på kvällarna sydde vi ansiktsmasker som vi sedan satt och sålde längs med vägarna.

Annons

I maj lyckades de flyga hem till Sverige och två månader senare föddes alltså deras lilla Maleah. Andréa berättar att förlossningen blev akut och skedde med kejsarsnitt. Hon menar att varken hon eller deras dotter hade överlevt förlossningen om de bott kvar i Tonga.

Hon kunde inte andas ordentligt under sina första fem minuter och det krävdes ett totalt blodbyte

– Maleah föddes med grov anemi och hennes blodvärde låg på 36. Hon kunde inte andas ordentligt under sina första fem minuter och det krävdes ett totalt blodbyte, säger Andréa som är tacksam över att Sverige har sådan bra förlossningsvård och att de hann hem hit i tid.

Vill vara i bebisbubblan

Meningen är att Paluki ska lära sig svenska och vara den som tar hand om Maleah medan Andréa snart påbörjar ett nytt jobb som kock på en av Stockholms finare hotell.

Se också: 3 ögonblick vi minns från kockarnas kamp

3 ögonblick vi minns från Kockarnas kampBrand logo
3 ögonblick vi minns från Kockarnas kamp
Andrá sunna pussar dottern Maleah som hennes make Paluki håller i famnen. De står utomhus med träd i bakgrunden.
Meningen är att Paluki ska lära sig svenska och vara den som tar hand om Maleah medan Andréa snart påbörjar ett nytt jobb.
Andréa Sunna tillbaka i Sverige med maken Paluki från Tonga, och dottern Maleah som är född i Sverige. Familjen står utomhus med träd i bakgrunden.

– Tanken är nu att vi ska bygga upp ett tryggt liv här. Det har varit så mycket tumult det senaste året och nu längtar vi bara efter lugn och ro. Jag vill landa i rollen som mamma och det är först nu jag känner att jag börjar njuta ordentligt.

Annons

Andréa berättar att hon fått en del psykiska men efter utbrottet. Hon bär på katastroftankar, tror att en meteorit kan slå ner när som helst eller att någon ska lämna en bomb på stan.

– Jag vet att saker kan hända och därför är jag extra rädd. På MVC har man erbjudit mig en PTSD-utredning eftersom jag inte haft möjlighet att bearbeta det vi gått igenom och kanske kommer jag göra en sådan, men det får bli lite längre fram. Nu vill jag bara vara i den här bebisbubblan en stund.

Annons