Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Hanna: Nu är vi systrar på lika villkor

25 apr, 2024 
Anonym läsarberättelse
Foto: TT/Shutterstock
Även om jag visste att jag och min syster var olika till sättet bortsåg jag från det och såg alltid till att få min vilja igenom. Tills en dag då hon sa ifrån.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Marielle fick enäggstrillingar – händer en på 200 miljonerBrand logo
Se också: Marielle fick enäggstrillingar – händer en på 200 miljoner

Jag föddes 1993 och växte upp med mina föräldrar och min två år yngre lillasyster Maja på en gård utanför Örebro. Vi hade en trevlig och trygg barndom, även om vi alltid har varit ganska olika som personer.

Maja liknar vår mor, eftersom båda gillar hemmalivet och tid för sig själva. Jag, å andra sidan, har precis samma karaktärsdrag som vår pappa: utåtriktad, social och alltid ett fullspäckat schema med massor av planer.

Fram till för fyra år sedan ansåg jag att relationen mellan mig och Maja var riktigt bra, men nu vet jag att det inte var hela sanningen.

Ibland trampade jag nog henne på tårna för att få min vilja igenom och för att få rätt. Maja vek sig för att få lugn och ro och lät mig ta ledningen.

Annons

Efter gymnasiet skulle jag plugga vidare på universitet och jag flyttade till en billig lägenhet i en större stad. Ett år senare flyttade Maja in hos mig och vi bodde tillsammans i sex månader.

Fått förståelse för min syster

Jag tyckte att vi hade det trevligt, men sanningen är nog att jag trivdes mer än Maja. När jag fick en idé förväntade jag mig att Maja skulle haka på och ta en stor del av ansvaret.

Det gällde till exempel fester i lägenheten. Då var Maja tvungen att delta i att arrangera, handla, laga mat och städa upp dagen efter. När vi hade bott tillsammans i ett halvår beslutade jag mig för att resa utomlands.

Maja och jag hade fortfarande nära kontakt, och jag uppfattade hennes liv som tråkigt, medan hon tyckte att mitt var alltför vilt.

Lätta ditt hjärta: Här kan du lyssna på våra läsarberättelser i poddformat

Lätta ditt hjärta är en podcast från Aller media, där du får ta del av vanliga människors berättelser. Problemen som lyfts diskuteras med en psykolog.

I podcasten Lätta ditt hjärta får du ta del av vanliga människors berättelser om svåra och utmanande perioder i livet. Podden bygger på läsarberättelserna som i många år publicerats i Aller medias veckotidningar och på allas.se. Programledare är journalisten Elin Samuelsson som vid sin sida har psykologen och författaren Helena Kubicek Boye. Klicka här för att börja lyssna – eller tryck på play i spelaren nedan!

Annons

År 2019 råkade jag ut för en allvarlig olycka som fysiskt satte mig ur spel under lång tid och krävde rehabilitering. Under denna långa och krävande period stod Maja trofast vid min sida.

Vid ett tillfälle hade vi en gemensam konversation med en handledare på mitt rehabiliteringscenter, och Maja framförde försiktigt sin kritik mot min vana att uppträda som den dominerande äldre systern.

Först kändes hennes uttalande som en smärre chock, men i dag är jag tacksam att hon talade ut, för det ledde till att jag började arbeta med mina dåliga sidor och lärde mig att bete mig annorlunda gentemot andra människor, inte minst min lillasyster.

I dag är relationen mellan mig och Maja verkligen nära, meningsfull och bättre än någonsin.

Nu känner jag till hennes gränser och ber om förlåtelse om jag skulle överträda dem. Jag ser fram emot att vara på lika villkor med min lillasyster resten av våra liv.

Berätta din historia!

Läsarberättelser är era berättelser direkt ur livet. Ett liv innehåller så mycket – glädje, sorg, dramatik och spänning. Alla bär vi på en historia.

Vill du berätta din? Mejla oss på [email protected]

Annons