Lästips: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Anna: Hans otrohetsaffär ­räddade vårt äktenskap

09 feb, 2024 
AvAnonym läsarberättelse
Äldre kvinna och man kramas.
När jag först fick höra att Frank varit otrogen blev jag rasande, men i dag är jag tacksam över det som hände.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons
Se också: 9 anledningar till att människor är otrognaBrand logo
Se också: 9 anledningar till att människor är otrogna

Efter 20 års äktenskap, två tonåringar, heltidsjobb och ständigt överfulla tvättkorgar hemma var jag tvungen att erkänna att det var länge sedan det gnistrade mellan mig och min man Frank när vi gick till sängs på kvällarna.

Därför var det bara en lättnad när han själv verkade ha tappat intresset för mig på den punkten och var mer engagerad i att läsa båttidningar än att prata med mig. Jag föredrog också att lyssna på en podcast tills ögonen föll igen.

Jag njöt av egentid när han höll på med båten

Förutom det var jag ganska nöjd med vårt liv, även om vi på många sätt levde mer och mer separata liv. Jag hade mina vänner, läsning och trädgårdsarbete, medan Frank, som var avdelningschef på ett byggvaruhus, det senaste året hade återupptagit sitt gamla intresse för segling.

Annons

Han var anmäld till en kvällskurs i navigation och drömde fortfarande om att skaffa en liten segelbåt när barnen en dag hade flyttat hemifrån.

Det var egentligen inget jag drömde om, så det passade mig bra när en av de andra på kursen köpte en gammal segelbåt som Frank ivrigt började använda mer och mer av sin fritid på att hjälpa till med att slipa och renovera.

Vid ett tillfälle föreslog han att vi två i stället skulle hitta ett nytt gemensamt intresse, men jag avfärdade honom. Jag njöt av den fritid jag hade för mig själv hemma när han var nere på hamnen. När han kom hem därifrån med fräscha röda kinder och glittrande ögon lyssnade jag bara med ett halvt öra.

Hade inlett en stormig affär med en kvinna

Men en dag kom han hem och berättade generat för mig att den kursdeltagare han nästan hade tillbringat all sin fritid med var en ensamstående kvinna, och att deras gemensamma intresse för segling hade utvecklats till ett gemensamt, passionerat intresse för varandra.

Annons

Jag satt djupt chockad medan han förklarade att han hade försökt motstå frestelsen, men eftersom jag inte hade visat honom minsta intresse hade han slutligen inlett en stormig affär med henne.

Nu hade hon dock krävt att om han ville fortsätta deras förhållande, skulle han avsluta sitt äktenskap med mig.

Lätta ditt hjärta: Här kan du lyssna på våra läsarberättelser i poddformat

Lätta ditt hjärta är en podcast från Aller media, där du får ta del av vanliga människors berättelser. Problemen som lyfts diskuteras med en psykolog.

I podcasten Lätta ditt hjärta får du ta del av vanliga människors berättelser om svåra och utmanande perioder i livet. Podden bygger på läsarberättelserna som i många år publicerats i Aller medias veckotidningar och på allas.se. Programledare är journalisten Elin Samuelsson som vid sin sida har psykologen och författaren Helena Kubicek Boye. Klicka här för att börja lyssna – eller tryck på play i spelaren nedan!

Med händerna gömda i ansiktet berättade han att han i stället hade gjort slut med henne.

– Vi har trots allt barnen, huset och gemensam ekonomi, viskade han.

Jag hade aldrig varit så rasande och var faktiskt redo att kasta bort vårt långa äktenskap. Frank lyckades dock övertala mig att vi skulle gå till en parterapeut för att få hjälp att sätta ett mer värdigt avslut på det.

Annons

Hos parterapeuten insåg jag min roll i vår relation

Under det första samtalet satt jag med korsade armar och skickade förolämpade blickar mot Frank, som tittade ångerfullt ner i golvet. Jag var fylld av ilska över att han hade bedragit mig med en annan kvinna.

– Men berätta för mig, sa terapeuten och såg snällt på mig:

– Hur kan det vara att du inte själv fattade den minsta misstanken om att Frank hade blivit förälskad i en annan innan han själv gick till bekännelse och erkände det för dig?

Jag satt där förvånat och förargad. Vad var det för en fråga att ställa? Skulle jag ha skuggat honom?

– Du har varit gift med honom i 20 år, så du måste känna honom väl. Såg du verkligen inte det minsta tecknet i ert äktenskap att han inte längre var närvarande i det?

Först då blev jag tvingad att se mig själv mer ärligt i ögonen och erkänna att jag heller inte hade gett honom kärlek och närhet. Det blev startskottet för att vi skulle ge vår kärlek en ny chans.

När vi slutade ta varandra för givna och ägnade varandra det intresse och uppmärksamhet vi båda hade försummat, blev vi som nyförälskade.

I dag, fem år senare, tänker jag bara tacksamt på hans snedsteg, för det var det som till sist gav ny vind i seglen för vårt äktenskap.

Berätta din historia!

Läsarberättelser är era berättelser direkt ur livet. Ett liv innehåller så mycket – glädje, sorg, dramatik och spänning. Alla bär vi på en historia.

Vill du berätta din? Mejla oss på [email protected]

Annons