Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Helene och Lovisa om Bajspodden: Man ska inte behöva skämmas!

30 apr, 2021 
HENRIK HÖGSTRÖM
Lovisa Falk och Helene Aspgren startade podden Bajspodden som finns i 50 avsnitt.
Lovisa Falk och Helena Aspgren grundade Bajspodden.
Som kvinna ska du helst göra det i tysthet och utan att det märks. Män däremot kan ta en dagstidning med sig och tydligt deklarera att det är dags att bajsa. Alla gör det men få pratar om det. Lovisa Falk och Helene Aspgren startade bajspodden – en idé som föddes under en middag med vänner.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Alla gör det men få låtsas om det. Tystnaden kring bajsandet kan skapa riktiga problem.

– Man ska bara tänka att det inte är en så stor grej, alla gör det. Skiten måste ut, säger Helene Aspgren, en av programledarna bakom Bajspodden.

Det är ju så fascinerande att man inte pratar om det

Lovisa Falk, 32, exekutiv producent på poddcastplattformen Podme, och Helene Aspgren, 31, marknadskoordinator på Yaytrade (marknadsplats för premium second hand) från Lidingö startade tillsammans Bajspodden 2019.

Det sista programmet sändes sommaren 2020 men poddarna ligger fortfarande kvar för lyssning och lyssnare hör fortfarande av sig med bajsrelaterade frågor.

Pinsamma bajshistorier

Det finns det en lång tradition av att göra humor kring bajsandet. Samtidigt är det ett naturbehov där könsrollerna ofta spelar en stor roll. Män kan, lite tillspetsat, ta upp en dagstidning, sticka den under armen och öppet deklarera att ”nu ska jag gå och skita”. Medan kvinnor för det mesta ska sköta processen oannonserat och helst luktfritt.

Annons

Här finns det så klart roliga, men också jobbiga, historier att hämta.

– Jag och Lovisa ville starta en podd men vi visste inte riktigt vilket ämne vi skulle välja. Idén kom på en middag med vänner där vi kom in på pinsamma bajshistorier. Det är ju så fascinerande att man inte pratar om det. För man märker ju att folk tycker att det är väldigt kul att prata om och att det verkligen är något som alla kan relatera till, berättar Helene.

Kvinna, snacka skit – och bajsa loss!

Få saker omges av så många tabun som att bajsa, lägga en kabel eller göra nummer två – trots att vi alla gör det i princip varje dag. Faktum är att det kan bli farligt och leda till kroniska sjukdomar att inte tömma tarmen i tid. Nu vill bryta tabut som riskerar vår hälsa!

Nästan hälften av alla svenska kvinnor bajsar inte när de behöver, visar en stor undersökning* som allas.se har gjort. Den främsta anledningen är att kvinnor känner sig obekväma med att bajsa på något annat ställe än hemma; över 80 procent uppger att de föredrar den egna toaletten.

I vår storsatsning #skitsnack ger vi dig tips, fakta, roliga berättelser och starka öden kopplade till det vi alla gör – bajsar.

* Undersökningen gjordes på allas.se i början av april 2021. Totalt deltog 4 357 personer i undersökningen, varav 90 procent är kvinnor.

Annons

Historierna kring middagsbordet blev Bajspoddens 50 avsnitt.

Här kunde en Robinson-deltagare till exempel berätta om vem som fick bajsa i tronen, en gäst berätta om hur det är att leva med stomipåse och en inbjuden antropolog förklara varför toalettstolar strider mot vår natur. Men det är givetvis många roliga pinsamheter som engagerat både programledare och lyssnare.

Helene berättar om en självupplevd scen från yngre dagar. Hon och kompisarna är på en fest och står utanför och tjuvröker. Helt plötsligt kommer det något vitt farande från ett fönster längre upp.

– Då är det en bajskorv inlindad i dasspapper Det har blivit stopp i toaletten och hellre än att bli avslöjad så slänger hen alltså ut korven genom fönstret. Det är ju ett bevis på vad folk är beredda att göra i den situationen. Man bara agerar, säger Helene.

Annons

Mixen av humor och igenkänning gick hem.

Man ska inte behöva skämmas

– Det blev väldigt uppskattat. Vi fokuserade mycket på humor men hade också en seriös sida där vi försökte trycka på att det här är inget konstigt. Man ska inte behöva skämmas, anser Helene.

Män vågar prata om bajs

Programledarna märkte också att myten om den fina flickan som inte bajsar fortfarande verkar leva kvar. Det var i all fall lättare att få män att gästa programmet än kvinnor.

Kvinnor och toavanor

Närmare sju av tio kvinnor (68 procent) undviker då och då att gå på toaletten och bajsa trots att de skulle behöva. I åldrarna 18–29 (kvinnor och män) var motsvarande siffra 73 procent,

Källa: undersökningen Toalettvanor och förstoppning, genomförd av Yougov och Sanofi 2018

Det stämmer väl överens med undersökningar som gjorts om manliga och kvinnliga toalettvanor. Män går gärna på toa, sitter där länge, scrollar på telefonen eller bläddrar i en tidning. Kvinnor däremot går mer sällan och uträttar vanligtvis vad de ska snabbare än blixten. I förlängningen innebär det att kvinnor drabbas av fler magproblem.

Annons

Helene Aspgren berättar till exempel om kompisar som bara går en gång i veckan.

Stressade toabesök är ett gissel som kan leda till och leder till konkreta besvär.

Se också: Let's talk about bajs: ” Jag har hållit mig hela mitt liv”

Let's talk about bajs: "Jag har hållit mig i hela mitt liv"Brand logo
Let's talk about bajs: "Jag har hållit mig i hela mitt liv"

– Jo, man kan tänka att det luktar och att nu ska jag gå ut genom toadörren och kanske möter någon. Men vadå? Det är ingen biggie. Alla går på toa och det finns dessutom massor av tricks. Du kan till exempel spola när korven nuddar vatten, säger Helene.

Bajspodden gjorde skillnad

Att Bajspoddens seriösa sida gjort avtryck fick hon och Lovisa också kvitto på. Inte bara i respons från lyssnare.

Annons

– Vi blev inbjudna att tala inför organisationen Stolta magar som riktar sig mot barn och unga vuxna med olika sorters mag- och tarmbesvär. Det var coolt och visar att podden betydde något, säger Helene.

Helene tycker också att hon kunde märka av effekterna av podden i sin omedelbara närhet. Både kompisar och föräldrar uppmuntrade och tyckte att skitsnacket kunde rensa luften. Inte minst i ett förhållande där toabesök ju är ett nödvändigt inslag i vardagen.

– Jag vet ju själv kompisar som vågat prata mer om det på grund av podden, så jag tror att vi har hjälpt många med det.

Jag vet ju själv kompisar som vågat prata mer om det på grund av podden, så jag tror att vi har hjälpt många med det

Men det är samtidigt uppenbart att vi ofta försöker göra det naturliga så onaturligt som möjligt. Helst med så lite doftspår och ränder på porslinet som möjligt.

Toalettstol eller hål i marken?

I avsnittet ”Vi bajsar fel” med den inbjudne antropologen Christian Carlbaum talar man till exempel om det mest anatomiskt korrekta sättet att göra ”nummer två”.

Annons

Och toalettstolen är inte det rätta svaret på vad kropp och tarm behöver.

Hålet i marken, som finns i vissa andra kulturer, är bättre.

– Vi sitter egentligen i en onaturlig vinkel på toalettstolen. Vi borde sitta mer på huk med knäna högre upp. Jag skulle själv egentligen föredra ett hål i marken, det känns fräschare än att sätta sig på den där toaringen. Lovisa var mer emot hålet när vi pratade om det. Hon är lite prydare än jag, säger Helene.

Varför är det tabu att prata om bajs?

Varför låser vi in oss bakom en dörr och kallar det vi gör där inne ”nummer två”, eller pratar inte alls om det? Vi bad Lars-Eric Jönsson, professor i etnologi vid Lunds Universitet reda ut tabun kring bajs.

Varför är bajs tabu? Är det så simpelt som att det luktar illa?

Lars-Eric Jönsson är professor i etnologi och berättar varför det är tabu att prata om bajs.
Lars-Eric Jönsson är professor i etnologi.

– Det är otrolig svårt att ge ett entydigt svar på. Men precis som med alla andra tabun så pratar man om det ändå. Och det har ju inte alltid skett bakom lyckta dörrar. Vi kunde sitta på utedass förr bredvid varandra. Man kan beskriva det som en kultiveringsprocess. Det som inte har med det rationella utan med drifterna att göra håller vi privat. Det är ju inte bara pissa och skita som hör dit. Sex tillhör ju också det privata.

Annons

Vad är det som är så roligt med bajs?

– Humor är ju ett sätt att hantera det tabubelagda och gå över gränser på ett bekvämt sätt. Det är väl därför underlivshumorn är så populär. Det är något som är obehagligt och ganska svårt att prata om. Precis som sex. Men allting som har med underlivet att göra är ju också, kanske just därför, skoj.

Män säger att de går och skiter, kvinnor att de ”går och pudrar näsan”, varför är det så?

– Är det verkligen så? Jag är osäker. Jag tror att det är situationellt. Man kan prata om vissa saker i vissa sammanhang. Killar kanske kan vara grova i mun med sina killkompisar, men om det är tjejer med lägger de nog ner det. Sen är det nog en myt att tjejerna skulle vara så pryda, de kan givetvis vara lika grova i mun. Det handlar bara om i vilket sammanhang man befinner sig.

När uppfanns omskrivningen nummer 2?

– Vet inte. Det är väl samma som med ”pudra näsan”. Man uttalar inte det onämnbara.

Annons