Hotellpersonalen: Detta stör jag mig på hos gäster – ”ville bli torkad”

Hotellreceptionist
Personen på bilden har inget med artikeln att göra.Foto: Shutterstock/TT
Från gäster som vill bli torkade på toaletten till magiskt försvinnande veganer. Hotellanställda från hela landet delar med sig av de knasigaste, konstigaste och mest ofattbara berättelserna från jobben som aldrig blir tråkiga.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto

6 saker att tänka på innan du checkar ut från hotellet

Brand logo
6 saker att tänka på innan du checkar ut från hotellet

Servicebranschen är verkligen inget för den lättkränkta – och att jobba på hotell är inget undantag. Oavsett om du står i receptionen, städar rum eller jonglerar beställningar i köket så finns det alltid gäster som gör livet… eh, intressant. För Allas berättar hotellreceptionisten Ella om fyra beteenden som driver henne till vansinne:

Gäster som tror att tidig incheckning är deras gudagivna rättighet.

Många gäster verkar tro att rummen ”alltid finns” och att man bara kan glida in kl. 10 på morgonen och få nyckeln direkt. Tyvärr funkar det inte så. Om hotellet varit fullbokat natten innan måste vi först vänta på att gästerna checkar ut, och på att housekeeping ska hinna städa – och de har ofta över 150 rum att ta sig igenom. Det finns en anledning till att incheckningstiden ligger på eftermiddagen och inte på morgonen.

Till gäster: Vi kan inte kasta ut folk i gryningen för att du vill in på rummet tidigt. Snälla, ha lite förståelse.

När gäster blir arga över rum de själva bokat

Det händer förvånansvärt ofta att gäster dyker upp strax efter incheckning och är upprörda över att rummet är ”för litet”, ”saknar utsikt” eller ”inte ser ut som på Instagram”. Men när vi kollar bokningen så är det exakt det rum som personen valt själv. Det är frustrerande att bli utskälld för ett misstag vi inte har gjort, och som gästen enkelt hade kunnat undvika genom att läsa vad de faktiskt bokade.

Till gäster: Dubbelkolla alltid rumsbeskrivningen. Och vill du ha något bättre? Säg bara till – ofta kan vi fixa uppgradering mot en kostnad.

Gäster som blir arga för att vi inte talar deras modersmål

Det här händer oftare än man tror – och det gäller många nationaliteter. Receptionister pratar redan flera språk, men vi kan inte förväntas kunna allt från japanska till portugisiska flytande.

Till gäster: Engelska är vårt gemensamma språk. Vi gör vårt bästa, lovar!

När receptionen får skulden för precis allt

Vi är ansiktet utåt och tar gärna emot klagomål – det är en del av jobbet. Men när gäster skäller ut oss för hur städningen skötts, hur servicen i baren varit eller hur äggen är kokta på frukosten, så känns det lite… orättvist. Framför allt när klagomålen beblandas med glåpord och personangrepp. Receptionen är inte hotellets övervakningscentral. Vi kan inte styra över köket, baren, ventilationen eller grannens snarkningar, även om vi mer än gärna tar vidare feedbacken till avdelningen i fråga.

Till gäster: Kom till oss! Men kom ihåg att vi inte gjort allt ni ogillar, även om vi gärna hjälper er att lösa problemet.

Fler oförglömliga hotellhistorier

Allas pratade även med andra hotellveteraner – och ja, det finns mycket att berätta:

”Shejken som ville ha… full service” — Katarina

En gång ringde en gäst från en svit – en superrik shejk. Han meddelade, mycket artigt, att han var ”klar på toaletten”.

Jag trodde jag hörde fel. Men nej, han upprepade det och väntade på att personalen skulle komma och torka honom och spola. Jag fick vänligt men bestämt förklara att den servicen tyvärr inte ingick. Inte ens i sviten.

”Sten i maten, eller?” — Tobbe

En gäst var rasande över att hon fått ”en sten” i maten och skällde ut servitrisen. Köksmästaren kom ut – bara för att upptäcka att ”stenen” var en bit flingsalt som han smulade sönder mellan fingrarna. Stämningen efteråt? Ungefär lika pinsam som man kan tänka sig.

”Mannen hånade mig” — Fatima

Det finns alltid självutnämnda mat- och vinexperter. Vid ett event serverade vi Stilla havs-ostron – odlade i Frankrike. En man började skratta och idiotförklarade mig som om jag inte visste var Stilla havet låg.

Det blev en härlig tystnad när jag förklarade att Stilla havs-ostron faktiskt odlas världen över. Hans sällskap skrattade… åt honom den här gången.

”De magiskt försvinnande veganerna” — Brian

Som hotellkock ser jag ett märkligt fenomen på våra event: först är det 30 gäster som förbeställt vegetarisk eller vegansk mat. Men när de väl ser att huvudrätten är oxfilé? Ja, då är det plötsligt bara två som vill ha vegetariskt. Mycket mystiskt.

”Mannen som bet av sin egen tand” — Louise

En gäst bet så hårt i sin gaffel att han lyckades bita av en tand – och blev rasande. Han krävde ersättning av alla: servisen, disken, köket, receptionen.

Till slut fick kökschefen komma ut och säga ifrån: ”Hur hårt du biter i bestick är tyvärr inte vårt ansvar.” Sedan rekommenderade han en bra tandläkare i närheten. Stilpoäng.

Så blir du uppgraderad på hotellet

Så nästa gång du kliver in på ett hotell – kom ihåg att bakom den där trevliga receptionisten, de perfekt bäddade sängarna och den lagom krämiga äggröran finns en hel armé av människor som varje dag överlever märkliga önskemål, oväntade katastrofer och gäster som tror att magi ingår i rumspriset. Och behandlar du dem väl? Ja, då kanske du till och med blir uppgraderad till sviten.