Hunden Kaputt är inte som alla andra – nu gör han succé på Instagram

Hunden Kaputt ligger på marken och tittar in i kameran.

Kaputt lever efter sina villkor. Han går inte gärna längre sträckor eller i koppel och får då bli buren. Han är ännu inte rumsren, men där han bor finns tid och möjlighet att få vara sig själv.

Hunden Kaputt är lite klumpig. Han hör och ser dåligt. Hunduppfödaren Pia upptäckte att han redan som valp skilde sig från andra valpar, men hon hade aldrig någon annan tanke än att behålla honom.

Kaputt är vovven som är annorlunda i flocken, men som är lika älskad och som får hjärtan att smälta för att han är annorlunda – både i utseende och i sättet.

Han bor på Öland, på kenneln Wesa Borg. Där tas han om hand av hunduppfödaren Pia Schröder och hennes dotter Elisabeth Schröder. De kommer gående över gårdsplanen med med hundflocken av rasen Welsh Corgi Cardigan.

Kaputt märker ut sig i flocken – med fräknar på nosen och med ett öga som är blått och ett som är blått och brunt.

– Det var här på gårdsplanen som vi försökte hjälpa tiken True Blue att föda när valparna satt fast, berättar Pia om den dramatiska julinatten sommaren 2019 när Kaputt och hans syskon föddes.

Kaputts mamma hade en svår valpning

Hon kallades ”världens värsta katt” – nu har hon fått ett nytt hem

Berättelsen om födseln fortsätter inne i köket. Åtta hundar rör sig livligt runt stolar och bord. Flera vill leka och kela, en hoppar upp i kökssoffan och lägger sig tätt intill för gos och mys. Kaputt lägger sig pladask på mage på golvet, med bakbenen rakt ut. Ovanpå lägger hans syster Birgitta sitt lilla huvud för en stunds vila.

Pia och Elisabeth minns med förskräckelse sommarnatten när True Blue hade svårt att valpa – hur det efter två valpar tog stopp och hur tiken senare fick snittas på djursjukhuset. Alla fem valparna och tiken överlevde. Redan efter några veckor märkte de att en av valparna var annorlunda. Det var Kaputt. Han hade till en början svårt att äta och han var mer klumpig än de andra.

– Han har en utvecklingskurva, men den är inte i samma ordning som man kan förvänta sig, berättar Elisabeth som har satt sig vid köksbordet med Kaputt i famnen.

Efter hand märkte de att han även verkar ha begränsat synfält och att han har svårt att lokalisera varifrån ljud kommer.

Hänger upp och ner

Han heter egentligen Checkpoint Charlie, namngiven efter en fläck i nacken, men att han kallas för Kaputt är enbart hjärtligt menat påpekar Pia och Elisabeth.

Vi tittade på valpen och sa att han är alldeles Kaputt och sedan var han Kaputt

– Vi satt i solen och tyckte att livet var helt underbart. Vi tittade på valpen och sa att han är alldeles Kaputt och sedan var han Kaputt, berättar Pia.

Pia drabbades av stroke: ”Hunden Kajsa blev min rehab”

Kaputt växte och motoriken blev bättre. I dag är han fortfarande unik. Aldrig har Pia mött en hund som Kaputt. Mentalt verkar han behöva längre tid på sig att tolka intryck än vad jämnåriga valpar behöver. Han är ännu inte rumsren och han ogillar att gå i koppel eller att gå längre sträckor. Därför blir han buren av Elisabeth, när de är i stan.

– När man kommer med en hund som hänger upp och ner i famnen blir folk lite nyfikna och jag får prata med massa nya människor. Det är väldigt trevligt och det är inget laddat ämne. Det är inte politiskt eller ekonomiskt, utan det är bara en go hund som hänger upp och ner, säger Elisabeth.

Har eget konto på Instagram

Kaputt har ett eget Instagram-konto, som sköts av Elisabeth. Hon berättar om trogna följare som följer vovvens liv och uttrycker stor glädje i kommentarer. Samtidigt har de fått kritik. Pia berättar att rasklubben hörde av sig och undrade om de kunde garantera att han får ett värdigt liv.

– Vad är ett värdigt liv, säger Pia och fortsätter:

Slå på ljud

– Han har det mysigt i sin värld. Han är en väldigt glad hund.

Pia stannar upp och funderar. Hon uppehåller sig vid ämnet och resonerar kring valpar med annorlunda utvecklingskurva.

Kaputts mamma tittar upp mot kameran.

Kaputts mamma True Blue är en riktigt linslus.

– Kaputt är född sådan här, han har inte en aning om något annat. Vi skulle aldrig ha kunnat ta bort honom. Inte någonstans på resans gång. Är man uppfödare skapar man liv. Man tar inte bort liven. Jag är fortfarande väldigt nyfiken på hur hans liv kommer att bli. Jag tror att han är jättenöjd i sin värld, säger Pia och tittar ömt på Kaputt.

Är man uppfödare skapar man liv

Mor och dotter säger att de tar beslut om att avliva hundar som har ont och lider, men Kaputt verkar må bra och han får den omtanke som krävs. Kaputt kräver extra omsorg av sina ägare, samtidigt är det spännande för Pia och Elisabeth som lär sig mycket.

– Det ställer krav på oss. Det är som att få små barn som inte är som andra barn. Det är fantastiskt och har gett oss mycket nytt att tänka på och att hitta lösningar på problem vi aldrig haft tidigare. Vi hade till exempel en period när vi inte nådde fram till honom. Vi började att klappade i händerna när vi ropade på honom och då gick det lättare, säger Pia.

Flocken tar hänsyn

Kaputt har på senare tid kommit i kapp de andra hundarna med leken. Flocken märker att han är annorlunda och tar hänsyn till honom. Kaputt tycker om att springa i högt gräs. Han är som gladast på morgonen och vill gärna gosa med Pia eller Elisabeth. Hans absoluta favoritsysselsättning är att mumsa på omogna äpplen i trädgården. Han sitter i godan ro nedanför fruktträdet och tuggar i sig nedfallna kart.

– Han är passionerad äpplemumsare, berättar Pia.

Hon har varit uppfödare sedan 1969, först med rasen Keeshond i 20 år. Senaste tio åren med Welsh Corgi Cardigan.

– De är friska, de är trevliga, de är käcka och man blir glad av dem. När man är ute med hundarna, de springer i gräset och alla är lyckliga och glada, är det som för en musikälskare att lyssna på någon fin musik eller en konstälskare att titta på en fantastisk tavla, säger Pia.

Mor och dotter återkommer till den kärlek som hunden skänker dem och många som Kaputt möter – både i verkligheten och de som följer honom i sociala medier.

Kaputt leker på gräsmattan.

Med sitt Instagramkonto charmar Kaputt de flesta människor.

– Jag tror att han berör för att det är söta, fina bilder som inte kräver att du tar ställning. Det är bara gulligt. Vi behöver något som bara är kyckling-gul-gulligt. Som går till hjärtat. Lite vård, lite ömk, lite moderskänslor och lite pussinuss, säger Pia.

Elisabeth håller med. Den annorlunda vovven är högst älskad. Ägarna fortsätter att träna honom att gå i koppel, kanske ska han få börja simma och förhoppningen är att han ska bli rumsren.

– Vi kommer alltid behålla Kaputt. Han är väldigt speciell för oss. Kaputt gör mig glad varje dag, säger Elisabeth och ler.

Kaputts Instagram: @corgi_caputt

Ny forskning: Hundägare lever längre