Brevskrivaren Märta har noterat att fint bordsskick inte verkar vara en statusmarkör i dagens samhälle. Skulle man till och med kunna säga att det blivit okej att bete sig ohyfsat? Allas svarar på läsarens dilemma.
Jag är 40-talist och under min uppväxt fick jag lära mig att hålla kniv och gaffel korrekt under en måltid. Jag lärde mig hur man använde kniven, inte bara för att skära maten tuggvänliga bitar, också för att skjuta maten upp på gaffelns ovansida, för att sedan föra gaffeln till munnen.
I dag noterar jag att den yngre generationerna helt och hållet verkat övergett det här sättet. Har sett folk nu för tiden som använder en brödbit eller till och med fingrarna (!?) för att skopa upp maten på en gaffel.
I min värld är det väldigt ohyfsat beteende, men jag kanske är gammalmodig? Vad anses egentligen vara artigt bordsskick i dessa dagar?
//Märta
Vi hjälper dig med ditt dilemma
Ibland är det skönt att bolla sin fråga med en medmänniska. Vi på Allas redaktion är just medmänniskor med hundratals års erfarenheter av vardagliga utmaningar. Vi är gärna ditt bollplank om du kört fast i dina tankar.
För att kunna svara på din fråga konsulterade vi några kollegor på redaktionen, som anser sig vara självutnämnda vett- och etikettexperter. Och det finns tydligen två olika skolor av hur man använder just kniv och gaffel i samspel.
Det sätt som du beskriver, där man använder kniven för att putta maten på gaffeln, är det brittiska sättet. Enligt den amerikanska skolan byter man hand efter att man skurit maten och använder sedan gaffeln i sin dominanta hand för att äta den bit man precis skurit.
Enligt konstens alla regler, och den research vi gjort här på redaktionen, anses båda dessa skolor vara artigt eller korrekt bordsskick vid formella middagar.
Som sagt, vi är inte på något sätt experter i korrekt bordsskick, men vi är ändå beredda att hålla med dig om att fingrar som bestick... ja, det är inte särskilt trevligt. Såvida det inte handlar om plockmat såklart.
Något som vi däremot fastnade för, när vi bättrade på våra kunskaper om det här med bordsskick, är att dess huvudfunktion är att vara ”osynlig”. Eller åtminstone inte iögonfallande. Anledningen är för att gästerna ska fokusera på varandra, vilket förhöjer samtalet. Alla skulle hålla och använda besticken på samma sätt, så att gästerna inte skulle distraheras av en mängd olika knivfattningar runt bordet.
Det kan vi faktiskt tycka är en ganska bra tumregel när man pratar om trevligt uppförande under en måltid; alltså ”osynligt” bordsskick och synliggörande av bordssällskapet.