Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Ullis: Jag tvingas be om pengar efter skilsmässan

27 okt, 2023 
Anonym läsarberättelse
När bild tagen från sidan på en medelålders kvinna som tittar ut från ett fönster.
Torsten inte bara bedrog mig, han blåste mig ekonomiskt. Min lön räcker inte och barnen far illa. Jag tvingas be mina pensionerande föräldrar om pengar för att vi ska klara oss.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Ekonomiska kvinnofällor att se upp för i skilsmässanBrand logo
Se också: Ekonomiska kvinnofällor att se upp för i skilsmässan

Efter flera års äktenskap fick jag veta att min man Torsten bedrog mig och vi valde då att separera. Tyvärr visade det sig att jag hade dragit en ekonomisk nitlott och att Torsten inte alls tänkte bidra på det sätt han borde. Nu har jag svårt att klara tillvaron för mig och barnen.

När jag först träffade Torsten blev jag stormande kär i honom och dagen vi gifte oss var jag så lycklig. Vår kärlek skulle hålla för evigt, det var jag helt övertygad om. Men det visade sig att vårt äktenskap inte riktigt blev vad jag tänkt mig.

Jag valde bort karriären för våra barn

Torstens föräldrar ägde en stor gård, så när vi gifte oss tvingades jag att skriva på ett äktenskapsförord precis som hans brors fru hade gjort före mig. De var livrädda att behöva sälja gården för att lösa ut någon och det förstod ju både hon och jag när vi skrev på. Men vad vi inte insåg då var att det även gällde allt annat.

Annons

Torsten var då projektledare på en av de största reklambyråerna i Sverige och han blev delägare precis innan de sålde av byrån till en multinationell reklamkoncern. Han tjänade massor av pengar på affären, men jag förstod inte då att allting enbart tillföll honom.

Hemma satt jag och försökte hålla ordning på familjen. Vi hade fått tre härliga ungar i tät följd och själv valde jag bort karriären för att sköta hem och barn. För mig var familjelyckan det som räknades och jag hade inte en tanke på att jag i stället borde ha behållit mitt jobb och satsat på min karriär.

Jag blev bedragen av min man

Några år efter att vår yngste son föddes gick en fruktansvärd sanning upp för mig. Jag fick ett anonymt tips om att min man bedrog mig med sin assistent och att det inte var första gången.

Först valde jag att inte tro på det, men när jag senare råkade höra ett telefonsamtal förstod jag att allt var sant. Kort därefter separerade vi och det var då det gick upp för mig att det var jag som dragit den ekonomiska nitlotten.

Annons

Det var inte nog med att Torsten inte var det minsta angelägen om delad vårdnad om barnen. Han var dessutom väldigt mån om att inte behöva betala mig mer än det absolut nödvändiga efter skilsmässan.

I dag förstår jag vikten av att ha en bra revisor och en ännu bättre ekonomisk rådgivare.

Fråga mig inte hur det gick till, men Torsten kom väldigt lindrigt undan när det gällde den ekonomiska ersättningen till sin familj. Han lyckades dessutom bevisa att han omöjligt kunde ta hand om sina barn mer än högst en helg i månaden. Det var som om han raderade oss ur sitt liv.

Lätta ditt hjärta: Här kan du lyssna på våra läsarberättelser i poddformat

Lätta ditt hjärta är en podcast från Aller media, där du får ta del av vanliga människors berättelser. Problemen som lyfts diskuteras med en psykolog.

I podcasten Lätta ditt hjärta får du ta del av vanliga människors berättelser om svåra och utmanande perioder i livet. Podden bygger på läsarberättelserna som i många år publicerats i Aller medias veckotidningar och på allas.se. Programledare är journalisten Elin Samuelsson som vid sin sida har psykologen och författaren Helena Kubicek Boye. Klicka här för att börja lyssna – eller tryck på play i spelaren nedan!

Själv hade jag ju bara tänkt på familjens bästa och ställt upp på allt för att vi skulle ha det bra, men jag var även tacksam över att han inte försökte ta barnen ifrån mig. På något vis skulle vi klara oss ekonomiskt, resonerade jag.

Annons

Måste be mina pensionerade föräldrar om pengar

Fjorton år har gått sedan vår separation och barnen har till största delen vuxit upp tillsammans med mig i vår lägenhet.

I dag bor jag i en liten trerummare tillsammans med mina barn i ett område där ingen vill bo. Hur jag än försöker så räcker min lilla lön inte månaden ut, utan jag tvingas nästan alltid be mina pensionerade föräldrar om pengar.

Att ha tre tonårsbarn kostar mycket pengar, trots att de inte är bortskämda. Mina barn har fått acceptera att vi har det knapert men det finns ändå utgifter som inte går att undvika.

Torsten brydde sig inte om att hans barn hamnade i ett område där skolorna inte var de bästa. Han struntade fullständigt i hur det skulle gå för dem.

Han brydde sig heller aldrig om att köra eller hämta barnen till deras aktiviteter eller annat, trots att det har funnits behov av det. Allt har han överlämnat åt mig.

Problemet är bara att min lön inte täcker våra utgifter efter att jag fått Torstens bidrag.

Annons

Vill åka på semester med barnen

Dålig ekonomi kan verkligen förstöra din hälsa. Jag lever hela tiden med en oro över att inte kunna betala allt och vi har aldrig pengar över för att göra något extra. Sedan länge har jag en tand som värker fruktansvärt men jag har absolut inte råd att gå till tandläkaren.

Jag skulle så gärna vilja åka på semester eller göra något annat roligt tillsammans med barnen, men vi har knappt råd att ge oss iväg på en picknick.

Mina föräldrar har ställt upp så otroligt mycket under alla dessa år och det gör mig så ont då jag vet att de själva tvingas leva på sin lilla pension.

Berätta din historia!

Läsarberättelser är era berättelser direkt ur livet. Ett liv innehåller så mycket – glädje, sorg, dramatik och spänning. Alla bär vi på en historia.

Vill du berätta din? Mejla oss på [email protected]

Annons