Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Julie: Mamma blev sol-och-vårad

10 aug, 2023 
Anonym läsarberättelse
1011242905
Ensamheten under pandemin var svår för mamma och hon sökte sig till nätet, där hon fick nya vänner. En av dem kallade sig för Kaj...
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

För några år sedan fick min mamma, som alla andra i hennes ålder, order om att inte gå utanför dörren i onödan och inte längre träffa sina vänner. Hon kände sig väldigt ensam i lägenheten då inte ens jag eller hennes barnbarn fick lov att hälsa på.

Se också: Så lätt hackas din mobil när du surfar på öppna WIFIBrand logo
Se också: Så lätt hackas din mobil när du surfar på öppna WIFI

En väninna hade visat henne hur hon kunde gå med i något forum eller chat på nätet, där man kunde prata bort en stund med andra och därmed känna sig mindre ensam. Det var så hon kom i kontakt med Kaj.

Hon hade nu skaffat sig flera digitala vänner som hon hördes med dagligen. Hon berättade om Emma som kom från samma stad som henne och att de hade gemensamma vänner. Även Anna var en ny bekantskap, som visade sig ha exakt samma intressen som hon själv. De hade tydligen fått väldigt fin kontakt.

Annons

Efter en tid presenterade Anna en god vän på chatten. En man som också var intresserad av konst, resor och matlagning. Och precis som min mamma och Anna så målade även han med akvarell och brukade dessutom åka till Öland på målarkurs.

Han föreslog snart att de skulle höras separat, bara de två. Mamma kände sig smickrad och tyckte att det var en bra idé. De bytte telefonnummer och började istället höras via videosamtal.

Kaj var två år yngre och såg bra ut. Och han verkade gilla mamma och gav henne komplimanger. Precis som mamma så var även han änkling, påstod han i alla fall.

Efter kort tid föreslog han att de skulle vara ”busiga” och strunta i alla restriktioner och träffas. Sedan gick allting väldigt fort. Kaj visste precis vad min mamma behövde höra och gav henne all den uppmärksamhet hon längtat efter.

Annons

De började träffas hemma hos henne varje onsdag och han överöste henne med blommor och små presenter. De lagade mat tillsammans och hon ifrågasatte aldrig varför han enbart kunde träffas då. Istället satt hon där och väntade på att han skulle komma.

Min mamma har alltid varit ganska självupptagen, men inte lättlurad eller godtrogen och hon är allt annat än dement. Ändå lyckades han få henne att ta fram sina smycken och även visa var hon gömde de kontanter hon hade hemma.

Med ursäkten att de skulle fira sin underbara vänskap, som han ofta kallade förälskelse, med en extra fin middag föreslog han att hon skulle klä upp sig och göra sig riktigt vacker. Gärna med sina finaste smycken.

Lätta ditt hjärta: Här kan du lyssna på våra läsarberättelser i poddformat

Lätta ditt hjärta är en podcast från Aller media, där du får ta del av vanliga människors berättelser. Problemen som lyfts diskuteras med en psykolog.

I podcasten Lätta ditt hjärta får du ta del av vanliga människors berättelser om svåra och utmanande perioder i livet. Podden bygger på läsarberättelserna som i många år publicerats i Aller medias veckotidningar och på allas.se. Programledare är journalisten Elin Samuelsson som vid sin sida har psykologen och författaren Helena Kubicek Boye. Klicka här för att börja lyssna – eller tryck på play i spelaren nedan!

Annons

Han var själv extra stilig den här dagen och hade med sig en flaska mousserande vin som de skulle dricka före middagen. Kaj bad att få titta på medan hon gjorde sig iordning och därmed var han i sovrummet när mamma tog fram sitt ärvda pärlhalsband ur smyckeskrinet.

När han senare på kvällen, efter en hel del vin, bad henne föra över en större summa pengar till hans konto så tvekade hon inte en sekund. Hon tog fram datorn.

Pengarna behövde han för att betala handpenning på ett hus på Öland, där de kunde bo när de var på målarkurs. Självklart var det bara ett lån tills han hade fått sin stuga i Sälen såld.

Det här var sista gången hon såg Kaj men det förstod hon inte förrän två dagar senare när hon skulle ta fram pengar för att betala en granne. Hon hade gömt en större summa pengar under sina underkläder i byrålådan, men kuvertet var nu borta. Och alla hennes fina smycken saknades i smyckeskrinet. Även pappas vigselring och en guldklocka.

Annons

Hon vågade knappt berätta för mig vad som hänt och att hon dessutom fört över pengar. Hon kände sig så dum. Jag hade ju heller inte vetat om att hon träffade en man.

När vi försökte stoppa överföringen hos banken fick vi veta att kontoinnehavaren inte alls heter Kaj utan något helt annat. ”Kaj” är redan känd av polisen men de har inte stora förhoppningar att hon ska få tillbaka sina smycken. Kontot hade stängts ner redan dagen därpå efter flera större insättningar. Alltså inte bara från mamma.

Jag tycker så synd om henne, för hon förstår inte hur hon kunnat gå så rakt i fällan. Och hennes goda väninna Anna är inte längre kvar på chatten.

Berätta din historia!

Läsarberättelser är era berättelser direkt ur livet. Ett liv innehåller så mycket – glädje, sorg, dramatik och spänning. Alla bär vi på en historia.

Vill du berätta din? Mejla oss på [email protected]

Annons