Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Kan jag göra slut med min syster? Experten svarar!

06 maj, 2018 
Anette Bülow
Kan jag göra slut med min syster?
Blod sägs ju vara tjockare än vatten, men ibland är faktiskt släkten värst. Hur mycket ska vi tåla av elaka kommentarer och utbrott från våra nära? Och hur mycket måste vi kämpa för att rädda relationen innan vi säger upp bekantskapen?
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

En jämn födelsedag ska firas med stort kalas för hela släkten. Bubbel i glasen och tårta på faten – men blir det trevligt? Säkert kommer det där gamla bråket om den gemensamma sommarstugan att ligga och pyra och kanske blossa upp. Mosters man vädrar väl som vanligt sina politiska åsikter, svägerskan kommer med giftiga pikar om andras kläder och vikt för att få glänsa själv. Sura kusinen klagar på allt och förstör stämningen med sitt gnäll. Och så är grälet igång.

Säga upp släkten?

Egentligen har du ingen lust att gå på festen, men kan man verkligen tacka nej till släkten som man har umgåtts med hela livet? Du tycker illa om flera av dem, men går det verkligen att säga upp bekantskapen?

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

– I en del familjer kan det vara starka känslor och mycket bråk, men man blir sams igen. I and ra är man tystare och det ligger mer under ytan. Det ser väldigt olika ut och det kan bli krockar när man utsätts för något man inte är van vid. Tänk efter vad relationen innebär för dig. Mår du dåligt ska du fundera på vad du kan göra för att förändra relationer som inte fungerar, säger relationsexperten Maria J Bratt.

Annons

Accepterar mer från familjen

För visst är det så att konflikter och otrevligheter inom familjen och släkten kan påverka dig mycket, både psykiskt och fysiskt. Om du känner dig ledsen, arg, kränkt, deppig, orolig eller sårad efter kontakten med familjemedlemmar är det tecken på att relationen inte är bra. Det kan också leda till att man känner sig stressad, får svårt att sova och får ont i kroppen.

Det är ändå inte ovanligt att man står ut med mer från familj och släktingar, som uppförande, beteenden, kommentarer och annat man aldrig skulle acceptera från vänner, kollegor och andra bekanta.

– Det ligger väl ändå något i det gamla talesättet blod är tjockare än vatten. Ofta är banden inom familjen och släkten starka. Man följs åt genom livet, medan vänner kan komma och gå. Man är beroende av varandra, kanske känslomässigt, ekonomiskt och praktiskt. Då är det lätt att man kör på i samma hjulspår fast det är destruktivt, säger Maria.

Annons

Tänk igenom och konfrontera

Men även om familjebanden är starka bör man se till sitt eget välmående och inte acceptera att bli illa behandlad. Maria tipsar om att det finns olika sätt att gå till väga.

– Du kan konfrontera den som behandlar dig illa och vara tydlig med att du inte tycker om det. Här är det viktigt att tänka igenom detta i förväg och planera det du vill säga vid nästa möte. Skriv ett litet tal så att du vet vad du vill säga och var lugn och saklig. Det är bättre än att brusa upp och säga något i affekt, säger Maria.

Prata med utomstående

Om du är rädd att modet ska svika dig eller du tycker att det inte är så lätt att uttrycka dig i tal kan du i stället skriva ett brev eller ett mejl där du beskriver varför du känner dig illa behandlad och att du vill att det ska upphöra.

– Ett annat alternativ är att man pratar med en utomstående person, en kurator eller en terapeut, tillsammans med den det berör. Många kommuner har familjerådgivning och det är inte bara för par, dit kan även till exempel vuxna syskon och föräldrar och vuxna barn vända sig och få hjälp, tipsar Maria.

Annons

Om du inte får med dig den du ligger i konflikt med på samtal kan du gå själv. Det är alltid bra att få prata av sig och få råd och stöd i hur man kan hantera en konflikt och hur man går vidare.

Kanske har du försökt med det här men kommer inte vidare. Kanske är situationen så infekterad att ni inte kan mötas, diskutera och försonas.

– Visst finns det situationer då man faktiskt kan överväga att säga upp bekantskapen, säger Maria.

Hon understryker att det här är ett beslut som man bör tänka igenom noga. Vilka konsekvenser får det? Innebär det att du därmed inte kan/får umgås med andra personer i familjen/släkten? Kommer andra personer att ta parti emot dig? Vad innebär det för ditt umgänge och sociala liv? Tänk också på att beslutet inte bara drabbar dig utan även din partner och dina barn – och kanske fler.

Annons

Kan innebära lättnad

Att bryta med någon är ofta ett svårt beslut att ta, men när det väl är fattat kan det kännas väldigt positivt. Det är en lättnad att göra sig kvitt energitjuvar och människor som beter sig illa. Stressen minskar, du mår bättre och blir gladare.

– Det är en skön känsla att stå upp för sig själv, säger Maria.

Hon påpekar dock att en brytning inte behöver vara definitiv. Saker, omständigheter och människor kan förändras. Med nya förutsättningar kan man lämna det gamla bakom sig och börja om på nytt. När man får barn kan det vara en anledning till att man vill återuppta kontakten och läka det som varit sårigt. Man kan både be om förlåtelse och förlåta.

– Visst kan man hitta tillbaka till varandra. Man kan få en relation som är respektfull och fungerar och man kan också få en jättebra relation, säger Maria.

Annons

Marias relationstips

Hur ska jag hantera otrevliga kommentarer, elakheter och hånfulla pikar?

1. Låtsas som ingenting och låta det rinna av mig?

– Ibland kan det vara bäst att ignorera påhopp, men om det blir för mycket och man mår dåligt tycker jag att man ska säga ifrån. Tala om att du blir ledsen och att du vill att det ska upphöra.

2. Vara likadan tillbaka och bemöta giftpilarna med ännu giftigare pilar?

– Ofta ingen bra idé då det kan leda till ett eskalerande gräl. Sänk dig inte till samma nivå utan säg något neutralt som ”jaså, du tycker det” för att inte trigga den andra att fortsätta.

3. Kan det vara bättre att bita ihop än att bita ifrån?

– Det kan det absolut vara. Mitt under en middag eller på en fest leder det sällan till något bra att ställa till en scen. Prata i stället på tu man hand efteråt och för fram vad du tycker lugnt och sakligt.

Av Anette Bülow

Foto: Pernilla Wästberg, IBL/Shutterstock

Annons