Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Komikern Evelyn Mok blev corona-trakasserad för att hon är asiat

12 jul, 2021 
SUSANNE STAMMING
Evelyn är framgångsrik på standupscenen i England. Under pandemin har hon blivit utsatt för rasism.
Evelyn blev trakasserad på grund av sitt asiatiska ursprung. I England är hon framgångsrik på standupscenen.

När Evelyn Mok gick hem från affären blev hon plötsligt förföljd av en man. Med rasistiska glåpord började han trakassera henne för hennes utseende. Hon förstod snart att det var coronarelaterat, och är bara en av många asiater som drabbats attacker under pandemin.

För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

De senaste tio åren har Evelyn Mok, 33, bott och arbetat som ståuppkomiker i London. Men på grund av pandemin och nedstängningarna av offentliga platser i England blev det till slut omöjligt för henne att jobba, och hon fick flytta tillbaka till Göteborg igen.

En hel del skiljer hennes båda hemstäder åt. Bland annat betyder det faktum att hon har ett asiatiskt utseende mycket mindre i London.

– Jag känner mig sällan påmind om det. Där beror ens engelskhet inte på hudfärg eller annat. Det är otroligt blandat i befolkningen och har varit det i många generationer. Då blir det inget utanförskap. Inget vi och dem.

Evelyn har känt sig ganska fredad även i Sverige när det gäller rasism, men i våras hände något som skulle påverka henne starkt. En man började följa efter henne på väg hem från affären på Hisingen.

Annons

– Jag ökade takten ännu mer och då gjorde han detsamma. När han fattade att jag fattat hostade han högt flera gånger. Sedan sa han ”tjing tjong” och började sjunga.

Mannen gjorde även andra ljud som gjorde det tydligt för Evelyn att det var hennes asiatiska utseende som han gav sig på, och att han kopplade det till coronaviruset. Den senaste tiden har flera medier världen över rapporterat om att hatbrott mot personer med asiatiskt ursprung ökat sedan pandemin bröt ut.

– Det var helt bisarrt men också obehagligt, säger Evelyn.

Mer om vad som hände den där dagen lite senare.

Evelyn Mok inspirerades av Björn Gustafsson

På ståuppscenen skämtar Evelyn Mok ofta om sitt ursprung. Humor har varit en stor del av hennes liv sedan hon var riktigt liten. Tidigt fick hon favoriter genom de amerikanska tv-serier och filmer hon gärna tittade på.

Annons

Fresh Prince i Bel Air, Seinfeld, Saturday Night live, en hel del med skådespelaren Adam Sandler och mycket mer. Jag älskade också att kolla på ståupp på Youtube och på svenska Parlamentet på tv.

Kort om Evelyn

Namn: Evelyn Mok

Ålder: 33 år.

Uppvuxen: I Hammarkullen, Göteborg.

Bor: Just nu i Göteborg, har bott i London sedan 2012.

Gör: Ståuppkomiker, har uppträtt på bland annat Stockholmsklubbarna Norra Brunn, RAW och Comedy Central Live. Gjorde succé på världens största scenkonstfestival The Fringe i Edinburg 2017. Spelar reporter i Marvelfilmen Spiderman: Far from home från 2019. Gör podcasten Rice to meet you med komikern Nigel Ng.

Det var den svenska komikern Björn Gustafsson som blev inspirationen när hon till slut ställde sig på en ståuppscen. Han visade att det gick jättebra att vara framgångsrik även som ung komiker.

Innan dess hade hon visserligen mer än gärna stått på scen, men inom andra områden. Hon sjöng i en kör som ofta uppträdde, och gick i musikklass i skolan. Teatergruppen på fritidsgården i Göteborg blev det första steget mot humor och redan då hade hon egenskrivna skämt. Men om hon verkligen var rolig för andra och inte bara de som kände henne visste hon egentligen inte.

Annons

Evelyn Moks bakgrund med invandrade föräldrar från Hong Kong och en uppväxt i förorten Hammarkullen gav direkt en oändlig källa till idéer. Men det skulle framföras också, vilket var en konst som hon behövde träna mer på.

– Jag var himla nervös före mitt första gig. Men när jag fick mitt första skratt var det som en tyngd föll från mina axlar. Efteråt mindes jag ingenting. Det var total blackout, säger Evelyn och ler.

Evelyn Mok fastnade i humorn

När skratten sprider sig i rummet och bubblar upp mot scenen händer något. Mötet med publiken när allt fungerar är en kick som fått komikern Evelyn Mok att genomlida de dagar då inget fungerar.

Hon inser att det tillhör jobbet med ståupp att ”bomba” ibland, vilket i hennes bransch betyder att stå på scen när skratten av någon anledning uteblir. När det sker är det bara att försvinna så fort som möjligt. Skratten och reaktionerna är energin som driver henne framåt.

Annons

– Det är aldrig en trevlig känsla, men det är bara att sätta sig och skriva nytt, säger Evelyn.

Se också: Evelyn Mok i brittisk tv

Trots skräcken över att inte få de där skratten så var hon fast. Det var det här hon ville göra. Drömmen var att livnära sig som komiker. Under tiden blev det jobb på Pressbyrån, i kassan på Ica och andra butiker för att finansiera sitt liv på scenen.

– Jag hade ingen riktig plan B, utan bara fortsatte och fortsatte runt omkring på olika klubbar.

Eftersom det fanns få ställen för ståupp i Göteborg blev det till slut nödvändigt att flytta till Stockholm mer permanent.

– Jag var runt 21 år och det var väldigt spännande, säger Evelyn.

Evelyn Moks topp tre

Tv-serier:

  1. Arrested Development
  2. Barry
  3. Frasier

Komiker:

  1. Daniel Sanchez
  2. Jonatan Unge
  3. Petrina Solange

Standup-klubbar i London:

  1. Top Secret Comedy Club
  2. Comedy Store
  3. Angel Comedy

Hon skulle lära sig mycket nytt och började dessutom hitta tekniker för att komma över sin scenskräck. Små knep, som att ge publiken tystnad ibland.

Annons

– Jag började leka med min rädsla och då gick det bättre. Det blev som att gå in en karaktär på scen och då blev det också enklare.

Allt eftersom uppmärksammades Evelyn och hon fick chansen att göra en tio avsnitt lång webbserie på SVT. Men hon fick inte skriva eget manus och blev därmed enbart skådespelare. Det var inte vad hon tänkt sig.

– Samtidigt gick det bra med min ståupp och jag fick ett humorpris som jag blev väldigt glad över. Det kändes bättre än serien.

Evelyn Mok flyttade till London

Besvikelsen var en del i beslutet att flytta till London. Där kunde hon vara mer anonym och därmed få chansen att utvecklas ännu mer genom att tillåta sig själv att göra misstag.

– Eftersom jag alltid har älskat humor på engelska, oavsett om det är amerikanskt eller brittiskt, så kändes det som jag befann mig på rätt ställe – även om konkurrensen också var tuffare. Det var en chans jag ville ta, berättar Evelyn.

Annons

Hon kunde översätta en del av sina skämt från svenska, andra fick ändras helt för att passa in den nya kulturen.

– I England pratar man mer om rasism, men sexism däremot är inte lika vanligt att skämta om. Det är lite tvärtom i Sverige.

Evelyn blev trakasserad på grund av sitt asiatiska ursprung. I England är hon framgångsrik på standupscenen.
– Det var helt bisarrt men också obehagligt, säger Evelyn Mok om den rasistiske mannen som förföljde henne på gatan.

Även sättet att ta emot skämt är lite annorlunda, svenskarna har mer tålamod och vana vid ett längre berättande.

– Det var svårt i början. Man måste lära sig hur man själv fungerar och det är en utmaning.

Även privat är det lite annorlunda där svenskar är mer rakt på sak, medan det kan vara svårt att förstå vad engelsmän egentligen tycker.

Annons

– Det är mer otydlig kommunikation, mycket är osagt.

Rasistiska glåpord

Tillbaka till den där dagen då Evelyn gick hem från affären i Göteborg. Hon hade ungefär en kvarts promenad hem och den här gången tog hon en bakgata, passerade ett kafé och fortsatte framåt. Intill infarten till ett garage stod en man som verkade vänta på något.

– Jag fick en konstig känsla, men fortsatte gå. När jag passerat insåg jag att han började gå efter mig. Jag höll på lite med mobilen, men blev fundersam och la undan den.

Se också: Kakan om tiden som tonåring: ”Jag grodde ett enormt självhat”

Kakan Hermansson om tiden som tonåring: "Jag grodde ett enormt självhat"Brand logo
Kakan Hermansson om tiden som tonåring: "Jag grodde ett enormt självhat"

Evelyn var inte helt säker på att hon var förföljd och försökte gå ifrån mannen genom att öka tempot och korsa en gata. Mannen korsade också gatan, och nu började det kännas läskigt. När Evelyn ökar takten börjar mannen med glåporden och hostningarna. Han upprepar dem och säger “tjing tjong” om och om igen.

Annons

– När jag ser en godisbutik så springer jag in. Jag vänder mig om och hoppas att han inte ska våga följa efter.

Mycket riktigt blir mannen blir skrämd och springer snabbt över gatan och försvinner, förmodligen väl medveten om att Evelyn nu skulle kunna ha vittnen om hans beteende.

– Jag var både lättad och arg. Jag kom på att jag nog hade velat konfrontera honom. Men samtidigt visste jag ju inte hur han skulle reagera.

Polisanmälde för hatbrottsstatistikens skull

Evelyn styrde hemåt, men det var med nervösa steg.

– Jag är visserligen van vid enstaka glåpord, men detta var något annat. Det brukar oftast vara ungdomar. Detta var en äldre man. Jag kände mig mer hotad eftersom jag inte visste var hans gräns gick och vad hans tanke var om han hade kommit ikapp mig.

Evelyn postade ett meddelande på sociala medier för att varna andra asiater i Sverige och fick snabbt mängder av stöttning av sina vänner, fans och andra helt okända människor. Men hon fick också en hel del historier från andra med asiatiskt utseende som hade liknande historier om trakasserier och rasism kopplat till pandemin.

Annons

– En hade blivit dragen i håret när hon satt på en buss medan mannen kastade ur sig rasistiska ord. Ingen på bussen agerade och hon kände att det nästan var det värsta. Hon var helt utlämnad och ingen gjorde något, berättar Evelyn.

Evelyn blev trakasserad på grund av sitt asiatiska ursprung. I England är hon framgångsrik på standupscenen.
Coronapandemin har inneburit färre jobb för Evelyn, som den senaste tiden försökt lära sig sätta en surdeg.

En annan tjej hade först blivit trakasserad för sitt utseende och därefter förföljd, attackerad och skuren med kniv. Hon kom knappt undan.

– Jag hade kanske tur…

Evelyn ringde också sin kompis i London så fort hon kom hem. Där visste hon att hon skulle få förståelse eftersom kompisen blivit slagen i ansiktet och varit utsatt själv.

Annons

Evelyn polisanmälde också händelsen. Inte för att hon trodde att det skulle kunna lösas, utan för att det skulle finnas statistik på att detta faktiskt pågick.

– Hur ska andra annars veta. Alltför många låter bli att anmäla. Tyvärr slarvades det och min anmälan nådde aldrig polisens hatbrottsenhet där statistiken görs. Det var först när jag berättade i media som det uppmärksammades.

Hon vill gärna lyfta hur naiva många människor är kring rasism som drabbar asiater.

– Titta bara på hur vi framställs i många filmer. Asiater är för det första nästan alltid sidekicks – en bifigur som antingen är lite rolig eller nördig, eller om det är en kvinna – ofta översexualiserad.

– Min idol är den amerikanska skådespelerskan Margaret Cho – hon har lyckats ta sig förbi mycket av det där.

Evelyn Mok älskar att baka och laga mat

Själv saknar Evelyn scenen oerhört mycket och hoppas snart att allt lättar kring restriktioner. Hon skriver på manus, gör podden Rice to meet you ihop med den malaysiske komikern Nigel Ng och försöker överleva tills hon kan komma tillbaka.

Annons

– Mest saknar jag energin i rummet. Det är en sådan kick med riktig publik, säger Evelyn.

Tanken är att fortsätta med karriären utomlands och om det blir något annat får framtiden utvisa. Mycket i livet är satt på paus.

– Relationer i det här jobbet är nästan omöjligt. Man jobbar nätter, helger och reser en hel del däremellan. Vem vill ha det livet med någon? Men när man blir helt etablerad är det lättare, för då kan man välja mer själv.

Hennes egen fritid har mest bestått i att skapa en surdeg. Något som misslyckats än så länge.

– Jag gillar att baka och laga mat när jag har tid. Annars är det mest jobb. Man tittar på andra komiker för att inspireras och försöker hela tiden utvecklas. Att vara ståuppkomiker är lite som att vara sin egen terapeut. Man lär sig läsa av folk och man lär sig empati, konstaterar Evelyn.

Annons

Ibland har hon satts på prov när häcklare gör allt för att förstöra showen. En gång var det en kvinna i publiken som skrek ”tjing tjong” och stämningen blev genast tryckt.

– Den gången klarade jag inte av att hantera det. Jag var inte tillräckligt förberedd. Nu har jag strategier. ”Vänta bara, vi kommer ta över”, brukar jag säga när någon försöker förlöjliga att jag är av asiatiskt ursprung. Då skrattar folk.

Se också: Evelyn Mok vs Måns Zelmerlöv i Robins på SVT

Annons