Kriminalfallet: Peter försökte mörda Lara - nu gifter de sig!

Peter försökte döda Laura - nu gifter de sig
Peter hade varit stressad och deprimerad under en längre tid. När han och fästmön Lara skulle iväg och fira nyår hade Peter med sig sömntabletter, en hammare och en kniv. Han planerade att ta både sitt eget liv och sin fästmös. Förutom att slå henne i huvudet med hammaren stack han henne med kniven - 16 gånger. Lara överlevde mirakulöst och paret planerar nu att gifta sig.

Rättegången mot 29-årige Peter Geiser hade nått sin sista dag. Inne i rättsalen i den lilla tyska staden Detmold satt domare, försvarare, åtalade och anhöriga samlade.

Det hade varit ett väldigt dramatiskt rättsfall, men det skulle snart också komma att bli ett av de mest rörande. För bakom det våldsamma mordförsöket fanns både kärlek och förståelse, något som ofta inte hör ihop med mordförsök. Men så var det inte heller ett vanligt rättsfall…

Träffades på ett läger

Allt började en vårdag 2001, när den då 22-åriga Lara Nüffeneder och 27-årige Peter Geiser träffades på en kongress för unga kristna i den tyska byn Bad Salzuflen. Båda två var från Bern i Schweiz. Lara praktiserade som butiksbiträde i en livsmedelsbutik och Peter hade precis avancerat till kontorschef på banken där han jobbade.

Paret blev snabbt goda vänner och när lägret avslutades höll de kontakten.

Två år senare hade vänskapen gått över till ett kärleksförhållande, men de var båda djupt troende så något sex innan äktenskapet handlade det inte om.

Peters julklapp till Lara julen 2003 var dock en riktig kärleksgåva. Paret skulle tillbringa nyårshelgen på Hotell Junkerhaus i Bad Salzuflen – staden där de en gång möttes.

Skulle fira nyår tillsammans

Han hade en längre tid varit både stressad, frånvarande och deprimerad och ursäktat sig med att  det var väldigt mycket arbete på banken. Lara såg fram emot att få komma iväg, koppla av och fira nyåret tillsammans med sin älskade.

Vad Lara inte visste var att Peter brottades med djupa självmordstankar. Så med i bagaget till Tyskland fanns både stora mängder sömntabletter, en hammare och en mattkniv. Han ville inte leva längre – och Lara skulle följa med honom till den andra sidan.

Sömntabletter och hammare

Väl på plats på hotellet tog Lara ett bad. Nyårsaftonen till ära hade hon tagit med sig sin vackraste klänning.

Under tiden som hans fästmö klädde om sig inför middagen förberedde Peter en drink. I glaset stoppade han 20 sömntabletter.

Lara skålade med sin fästman – och snart märktes effekten av sömntabletterna. Men hon sov inte så djupt som Peter hade planerat. Så när Lara började mumla tog han fram sin hammare och slog henne flera gånger i huvudet.

För att vara på den säkra sidan tog han även fram sin kniv och stack henne 16 gånger!

Begå självmord

Peter var övertygad om att Lara var död. Nu skulle han själv begå självmord – på motorvägen. Efter att tagit 30 sömntabletter rullade han in sin fästmö i en matta och bar ner den livlösa kroppen till bilen.

Sedan satte han sig bakom ratten för att börja köra. Men Peter hade missbedömt effekten av sömnmedlet. Så han somnade bakom ratten och hann aldrig ut på motorvägen, i stället stannade han mitt på gatan inne i stan.

Polisbefälet som larmades till platsen fick en chock när han öppnade dörren till baksätet och Laras blodiga ben föll ut.

Både Peter och Lara fördes i ilfart till sjukhuset.

Svävade mellan liv och död

Peter förklarades snart vara utom fara, men för Lara såg det länge mörkt ut. I flera veckor svävade hon mellan liv och död.

För åklagaren var fallet väldigt enkelt.

Peter hade försökt mörda sin fästmö och åtalades för mordförsök och grovt våld. Han riskerade minst 15 års fängelse.

Och Peter erkände sitt brott. Men han var också väldigt lycklig över att Lara mirakulöst nog hade överlevt.

Sanningen chockade Lara

När Lara till sist vaknade upp fick hon en chock när hon fick veta vem som var gärningsmannen.

– Det är inte sant, snyftade hon. Det kan inte vara Peter! Vi älskar varandra och ska gifta oss! Peter är världens finaste människa.

Men sanningen var precis så grym.

Under tiden som Lara återhämtade sig på sjukhuset blev Peter inlagd för undersökning på en psykiatrisk klinik. En av läkarna som träffade honom var överläkare Bernd-Joachim Forsting som kom att få avgörande betydelse för utredningen.

Djup depression och tvångsföreställningar

Forsting fastslog nämligen ganska så snart att Peter led av en djup depression och tvångsföreställningar om livet, allt orsakat av den djupa stress han varit utsatt för under en längre tid.

– Peter är en god människa, jag är säker på att han aldrig kommer att göra om detta. Om Peter låter sig behandlas och tar sin medicin bör han sättas på fri fot.

Uttalandet möttes av upprörda känslor hos både åklagare och domare. Brottet som Peter begått var väldigt grovt, inte kunde man bara låta honom gå fri för att en läkare föreslog det! Men psykiatern fick stöd av andra läkare och till sist hamnade fallet på den tyske justitieministerns bord.

Efter många diskussioner kom till sist beskedet. Peter skulle bli frigiven!

Fick psykhjälp

För Lara var det aldrig någon tvekan. Så när hon återhämtat sig så pass bra att hon kunde lämna sjukhuset åkte Lara direkt till den psykiatriska klinik där hennes fästman vårdades.

– Peter är ingen mördare, han är sjuk och nu ska han få hjälp.

Under den avslutande rättegången, i början av maj, talade en rörd och tacksam Peter Geiser.

– Jag är lycklig för den chans som rätten har gett mig. I dag kan jag inte förstå hur jag kunde göra något ont mot Lara. Jag älskar ju henne.

Frikännandet av Peter var dock inte det mest uppseendeväckande under rättegången i Detmold.

Den sista rättegångsdagen reste sig plötsligt Lara och gick de få steg som skilde henne från Peter, hennes livs stora kärlek.

Med ett lyckligt leende la hon armarna om halsen på honom och förklarade högt och tydligt:

– Kom min älskling, nu åker vi tillbaka hem till Bern och gifter oss. Jag förlåter dig allt!

I den andäktiga tystnad som uppstod efter Laras överraskande besked skulle man kunna höra en knappnål falla. Men det enda som föll var några glädjetårar på Peters kinder.

Text och foto: Ina Agency.  
Översättning och bearbetning: Christina Mellberg

Hotel Junkerhaus

Det var här, på Hotel Junkerhaus, som Peter försökte mörda sin fästmö.

Läs också:

Anna-Marias pojkvän mördade hennes pappa