Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Kvinnan projektleder julen – i år igen

22 dec, 2021 
Lukas Ernryd
Till vänster, frustrerad och stressad kvinna vid en julgran, till höger, en man som satt upp fötterna på bordet framför en brasa.
Sex av tio kvinnor upplever att de projektleder julens bestyr. Endast var femte man känner samma sak. Det visar nya siffror som presenteras av TCO.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det är Tjänstemännens centralorganisation (TCO) som ännu en gång har kartlagt hur svenska hushåll fördelar arbetsbördorna mellan man och kvinna inför julen.

Siffrorna visar att det fortfarande är kvinnan som upplever att hon tar huvudansvaret för att klapparna är köpta, huset är städat och att julmyset infinner sig.

Se också: 23 viktiga händelser för jämställdheten i Sverige

23 viktiga politiska händelser för jämställdheten i SverigeBrand logo
23 viktiga politiska händelser för jämställdheten i Sverige

Sex av tio kvinnor (58 procent) upplever att de är julens huvudsakliga projektledare. Bland männen i undersökningen svarar en av fem (21 procent) att de projektleder julen i familjen.

Annons

– Jag blir väldigt bekymrad. Kvinnor tar ett större ansvar för att lösa familjens livspussel under julen utöver det som sker resten av året, år efter år. Det har också visat sig under pandemin att fler kvinnor än män vill jobba på distans hemifrån för att lättare få ihop livspusslet. Det är ett utslag av att kvinnor gör mer av hem- och hushållsarbetet, även under nya förutsättningar, säger Therese Svanström ordförande TCO i ett pressmeddelande.

Viss förbättring sedan sist

År 2019 utkom TCO med samma rapport. Då svarade 66 procent av kvinnorna att de upplevde sig själva att vara julens huvudsakliga projektledare. Det betyder att en viss förbättring ändå har skett med jämställdheten. Med årets siffra på 58 procent har antalet sjunkit med åtta procentenheter.

Men ingenting har hänt när det kommer till situationen om ett par har barn. Det är då den ojämställda situationen verkligen slår igenom. Siffrorna i år är de samma som år 2019.

Annons

I relationer med barn svarar 81 procent av kvinnorna att det är de själva som är familjens projektledare inför julen. Endast 18 procent av männen svarar samma sak.

– När barnen föds är det en fantastisk händelse. Men det är också då ojämställdheten tar fart och det får konsekvenser. Kvinnor tar ut längre föräldraledighet när barnen är små och bland tjänstemännen går kvinnorna oftare än männen ner i arbetstid för att kombinera arbetsliv med familjeliv. Kvinnors genomsnittsinkomster sjunker också efter barnafödande - medan männens inte påverkas i samma utsträckning, säger Therese Svanström.

Allas har skrivit om kvinnors ansvarstagande för familjen i flera artiklar.

Enligt relationsexperten Maria J Bratt är det till stor del gamla könsroller som ligger i grunden. Uppfostran och samhällets strukturer spelar in. Också att kvinnan förväntas vara omhändertagande

Annons

– Det är förstås svårt att vända detta, även om det har hänt mycket med jämställdheten så finns det mer kvar att göra, berättade Maria för Allas.

Även resten av året är kvinnan projektledaren för hemmet. Hon lägger i genomsnitt sex timmar mer än män i veckan på att sköta hem, barn och omsorg av personer i familjen, enligt siffror från SCB.

Svårigheten att kombinera privatliv och arbetsliv leder till en ökad risk för utbrändhet.

TCO:s undersökning

Undersökningen genomfördes 2-10 december 2021 av Novus på uppdrag av TCO.

Resultaten baseras på 1001 genomförda webbintervjuer bland allmänheten, 18 år och äldre.

Individurvalet har dragits ur Novus Sverigepanel som är en slumpmässigt förrekryterad allmänhetspanel. Resultatet är viktat mot SCB:s uppgifter rörande fördelningen mellan ålder och kön, geografi och utbildning samt hur de röstade i valet 2018.

Svaret: Synliggör uppgifterna

Maria J Bratts råd är att man som par synliggör allt arbete som görs i hemmet. Gör en lista och dela upp. Kanske blir allting inte gjort på samma sätt som tidigare, men då får det vara så.

– När man lämnar över och delegerar får man acceptera att saker görs annorlunda. Sluta styra och ställa, släpp kontrollen. Rädda inte heller din man om han glömmer eller inte gör något. Om svärmor inte får presenten hon önskat sig eller inte någon present alls när det är mannens ansvar får han stå för det, säger Maria.

Se också: 7 viktiga kvinnor för jämställdheten i Sverige

7 viktiga kvinnor för kampen om jämställdhet i SverigeBrand logo
7 viktiga kvinnor för kampen om jämställdhet i Sverige
Annons