Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Så mycket mer ansvar tar kvinnor för det sociala livet

14 feb, 2020 
Anette Bülow
Stressad kvinna försöker andas lugnt.
Foto: Unsplash
Trött på att du ska fixa allt från presenten till svärmor till att bjuda in grannarna på middag? Kvinnor tar i högre grad ansvar för att familjens sociala liv ska gå runt. Den ojämlika ansvarsfördelningen kan leda till utbrändhet.
Relationsexperten Maria J Bratt ger råd om hur du får till förändring på hemmafronten.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Svärmor fyller år nästa vecka, dags att ordna present. Får inte glömma att köpa blommor dagen innan. Och förresten är blusen jag tänkt ha på mig ren, eller måste den tvättas? Hur är det med hans skjorta och kavaj?

Nu måste vi säga till grannarna att komma på middag, det har gått alldeles för lång tid. Vad ska vi bjuda på den här gången? Vilket vin ska vi köpa, skulle vi inte beställa något från specialsortimentet? Måste storstäda innan såklart, när nu det ska hinnas med...

Videon kunde inte hittas

Den där spahelgen på tumanhand har vi pratat om hur länge som helst, konstigt att det ska vara så svårt att komma loss och bestämma datum. Bäst att jag tar tag i det, annars blir det väl inte av. Och bokar behandlingar och kollar om svärmor kan passa hunden.

Gamla könsroller

Känns det bekant? Är det så här du, dina väninnor och kvinnliga släktingar har det? Ofta är det ju kvinnorna som drar i alla trådar, planerar och har framförhållning för att parets eller familjens sociala liv ska fungera smidigt. Som ser till att svärmor får precis det hon vill ha i födelsedagspresent, att grannarna bjuds på middag och kärleksrelationen får välbehövlig omvårdnad.

Annons

Det är ett arbete som många gånger är osynligt, men oerhört viktigt. Och det är ju som sagt kvinnorna som gör det.

Varför är det så?

– Vi dras fortfarande med gamla könsroller, både på grund av uppfostran och samhällets strukturer. Kvinnan förväntas vara omhändertagande, säger Maria J Bratt, relationsexpert och fortsätter:

– Det är förstås svårt att vända detta, även om det har hänt mycket med jämställdheten så finns det mer kvar att göra.

Kvinnor döms hårdare

Siffror från Statistiska Centralbyrån visar att kvinnor i genomsnitt lägger sex timmar mer än män i veckan på att sköta hem, barn och omsorg av personer i familjen – helt enkelt att få privatlivet att gå runt.

Dessutom visar forskningen att män, på ett generellt plan, inte är medvetna om alla de sysslor kvinnor ansvarar för och gör.

– Vi är båda ingrodda i våra roller, men vi kvinnor kan också vara dåliga på att släppa fram männen. Det kan bero på kontrollbehov eller identiteten som den omhändertagande kvinnan, säger Maria som menar att det är bådas ansvar att förändra könsrollerna och inte fortsätta att befästa dem.

Annons

Oftast är det kvinnorna som mår sämst av den traditionella arbetsfördelningen i hemmet. Det kan vara tufft att leva upp till de förväntningar man har på sig som kvinna, inte minst i en tid då sociala medier ständigt höjer ribban för det lyckade och lyckliga hemmalivet.

– Skulle en kvinna strunta i att fixa det sociala livet döms hon mycket hårdare än en man. Män både ursäktas när de inte gjort något och får mycket mer uppskattning när de gjort något, säger Maria.

Olika förväntningar och en orättvis fördelning är förstås inte bra och kan skapa problem i relationen. Inte minst om det gör att kvinnan mår psykiskt och fysiskt dåligt. Sömnsvårigheter, en känsla av otillräcklighet, irritation, oro och stress för att man inte lever upp till förväntningarna kan leda till utbrändhet.

Forskningen visar ju att risken för utbrändhet ökar om man har svårt att kombinera privatliv och arbetsliv. Det är sedan länge känt att kvinnors stressnivå stiger när de kommer hem, medan männens sjunker.

Annons

– Det här måste man ta tag i på ett konstruktivt sätt innan det går för långt, säger Maria.

Gör en lista på sysslorna

Att ta på sig allt och bli martyr leder ingen vart. Inte heller anklagelser och kritik, gräl och bråk. Att strunta i allt och lägga sig på soffan med en bra bok och en ask praliner må vara skönt för stunden, men bidrar inte till en långvarig lösning på det ojämlika och stressframkallande ansvarstagandet av det sociala livet. (Men gör det ändå då och då – det är du värd!)

– Man måste kommunicera, prata med varandra, för att det ska bli förändring. Om din man inte ser allt du gör måste du berätta det för honom, förklara att det är jobbigt och att ni måste hjälpas åt eftersom du inte orkar mår dåligt.

Marias råd är att tillsammans synliggöra allt arbete som görs hemma, från dammsugning till att skriva gratulationskort, genom att göra upp en lista.

Annons

– Ta god tid på er, var noggranna och detaljerade så att allt kommer med på listan. Sedan bestämmer ni vem som gör vad, när och hur ofta. Fördelningen ska vara rättvis och kan förstås ändras efter hand. Det är inte fel att man får göra det man tycker är roligt och är bra på, säger Maria.

Listan/arbetsfördelningen måste ständigt hållas aktuell och diskuteras.

– Sätt er en gång i veckan och prata om den. Hur ser den kommande veckan ut? Se till att det är struktur och tydlig arbetsfördelning.

Så ser arbetsfördelningen ut i hemmet

Forskning visar bland annat:

  • Att kvinnor underskattar hur mycket av arbetet i hemmet de gör, medan män däremot överskattar sin insats.
  • Att män har mer tid till återhämtning, som sociala aktiviteter, att träffa vänner och sova.
  • Att kvinnor i jämställda relationer är friskare och att både kvinnan och mannen är lyckligare och mer nöjda med relationen.
  • Att skilsmässor inte är lika vanliga bland som delar lika på hemarbetet.

Kanske kommer man fram till att man inte kan fördela arbetet på ett bra och rättvist sätt av olika anledningar, då är det inte fel att ta in hjälp utifrån. För många kan lösningen för att vardagen ska fungera vara hemkörda matkassar, städhjälp eller något annat som frigör tid.

Annons

– Har man de ekonomiska möjligheterna tycker jag att det kan vara en lösning. Kvinnor ska absolut inte ha dåligt samvete för det, menar Maria och tillägger att många kvinnor skulle må bra av att sänka kraven de har på sig själv och inte ha dåligt samvete.

– Där kan kvinnor lära sig av männen, som ofta har en mer avslappnad inställning.

Är gubben tjurig?

En arbetsfördelning av sociala aktiviteter och hushållsarbete kan leda till att allt inte blir gjort på samma sätt förr eller som kvinnan vill ha det.

– När man lämnar över och delegerar får man acceptera att saker görs annorlunda. Sluta styra och ställa, släpp kontrollen. Rädda inte heller din man om han glömmer eller inte gör något. Om svärmor inte får presenten hon önskat sig eller inte någon present alls när det är mannens ansvar får han stå för det, säger Maria.

Annons

Det kan förstås leda till jobbiga situationer och dålig stämning och man får fundera på vilket pris man är beredd att betala. Blir det riktigt problematiskt kan det vara en idé att söka professionell hjälp genom parterapi eller hos familjerådgivare.

– Kanske är det så att det här inte går fast man har försökt. Kanske har man en tjurig gubbe som inte vill medverka. Ja, då får man fundera på vad relationen betyder och är värd. Sista utvägen kan vara skilsmässa, säger Maria.

Tips för förändring i ert förhållande

  • Prata med varandra – kommunikation är nödvändig.
  • Fördela ansvar och arbetsuppgifter – gör en lista.
  • Köp hjälp för att frigöra tid – om det är ekonomiskt möjligt.
  • Sänk kraven på dig själv och din man – måste allt göras på ett visst sätt?
  • Träna på att inte känna dåligt samvete. Jämför dig inte med andra.
  • Sök professionell hjälp om ni kör fast.
Annons