Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskopPåskpyssel

Här är städföretaget där kvinnor får manslöner

05 nov, 2019 
AvMinna Wallén-Widung
Sofia Jensfelt och Linda Sletvold Amiri driver städföretaget 50-femme i Göteborg.
Sofia Jensfelt och Linda Sletvold Amiri fick nog av städföretag som erbjuder så billiga tjänster att deras anställda rimligtvis inte kan få en skälig lön. Istället startade de ett eget städföretag med ett tydligt mål – att ge sina kvinnliga anställda lika bra betalt som manliga lagerarbetare. "Vårt mål är att få konkurrenter", säger Sofia Jensfelt.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Hur kan städföretag erbjuda så billiga tjänster och samtidigt ge sina anställda en skälig lön? Den frågan ställde sig Linda Sletvold Amiri i Göteborg, efter att ha anlitat städhjälp och sedan studerat fakturan som kom hem i brevlådan.

– Jag blev sjukskriven för utmattning och då kände vi att vi behövde lite avlastning hemma. Vi anlitade en städfirma och det kom hem en jätteduktig tjej till oss. Men vi insåg rätt snabbt att hon inte kunde ha någon jättelön. Det kändes inte bra – det var skönt med avlastningen men det var någonting som skavde, säger hon.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Hon valde att säga upp avtalet med städfirman och en kväll när hon och kompisen Sofia Jensfelt tog ett glas vin tillsammans beklagade hon sig över situationen.

– Linda sa till mig, på skoj, att hon önskade att det fanns ett företag där det bara var medelålders, vita män som kom hem och städade. De är ju den mest priviligierade gruppen vi har i samhället. Innan kvällen var slut hade vi bestämt oss för att starta ett sådant företag. Men det var ju inga sådana män som ville städa – och när vi såg lönestatistiken förstod vi varför, säger Sofia.

Sofia Jensfelt och Linda Sletvold Amiri startade städföretaget 50-femme tillsammans 2018
Sofia Jensfelt och Linda Sletvold Amiri startade städföretaget 50-femme tillsammans 2018. Foto: 50-femme

Får lika mycket betalt som lagerarbetare

Istället bestämde de sig för att starta ett städföretag där de skulle ge de kvinnliga anställda ”manslöner”. Snart var 50-femme ett faktum. Som referenspunkt har de lagerarbetare, en yrkesgrupp som till stor del består av män.

Annons

– Båda jobben är fysiskt krävande, det är samma arbetsbelastning och likvärdig utbildningsnivå. Det finns många likheter helt enkelt. Men det finns stora olikheter också – i vår bransch är de anställda framför allt kvinnor med invandrarbakgrund och i den andra är de anställda svenskfödda män. Och så lönen då, som skiljer med ungefär 30 procent, säger Sofia.

Den löneskillnaden gäller dessutom bara om städföretaget följer kollektivavtalet, vilket många inte gör. En timlön på nedåt 30 kr förekommer i städbranschen, även om du anlitar ”vit” städhjälp, enligt Sofia.

Man betalar för att människor ska ha drägliga löner

Sofia, som ansvarar för marknadsföring och försäljning, och Linda, som är vd, erbjuder sina anställda  – som alla är kvinnor – 27 900 kronor i månaden innan skatt för en heltidsanställning. Genomsnittslönen för en städare är i dag 23 700 kronor, enligt SCB. Det betyder att de anställda på 50-femme får betydligt fler tusenlappar i lönekuvertet än sina branschkollegor. För att kunna täcka kostnaderna har 50-femme ett något högre prisbild jämfört med många konkurrenter som länge pressat ner priserna.

Annons

– Jag brukar påpeka att man betalar för att människor ska ha drägliga löner och mänskliga levnadsförhållanden. Kvaliteten får man på köpet. Det är en gammal, trött idé att det inte får kosta med städning, säger Sofia.

Företaget växer varje månad

Till en början var det få som trodde på Sofias och Lindas idé. Många förutspådde att kunderna skulle utebli när priset för tjänsten blev högre jämfört med konkurrenterna.

– De har sagt att det är ju en fin idé, men det kommer aldrig att gå, säger Sofia.

Men tvivlarna skulle visa sig ha fel. Sedan bolaget registrerades för ett och ett halvt år sedan, har affärerna bara gått bättre och bättre.

– Vi växer snabbt och har gjort det från början. Vi började jobba aktivt med försäljningen i januari 2019 och har bara ökat för varje månad. Framför allt är det kul att så många faktiskt vill betala för tjänsten, att de faktiskt tänker till och inte automatiskt väljer det billigaste alternativet. Det ger lite hopp om mänskligheten, säger Linda.

Fem kvinnliga anställda hos städföretaget 50-femme, i t-shirts med texten "Vi städar upp i patriarkatet".
Hos 50-femme är en feministisk värdegrund en självklarhet. Foto: 50-femme

Bland andra aktörer inom städbranschen har reaktionerna varit varierande. Medan vissa har blivit ”väldigt upprörda”, har andra stöttat och uppmuntrat duons initiativ till en mer jämställd bransch.

Annons

– Det är många som tycker att det behövs. De flesta bolag som är seriösa och följer kollektivavtalet, vill höja yrkets status och göra det här till en bättre bransch. De stöttar oss och det känns jätteskönt, säger Linda.

Uppskattar att jobba i ett feministiskt företag

I dagsläget har 50-femme ett tjugotal anställda, varav två jobbar heltid. De övriga är timanställda, men Linda och Sofia är noga med att alltid fastanställa så fort det finns kundunderlag för det.

Maureen Muoki jobbar tre dagar i veckan för 50-femme. Hon valde arbetsgivaren efter rekommendationer från en vän.

– Jag letade jobb just då, och fick höra att det här företaget betalade bra jämfört med andra städföretag. Dessutom är de feminister och anser att kvinnor ska behandlas likadant som män, säger hon.

Folk verkar tro att sådana som städar inte har gått i skola

Att jobba i ett företag där jämställdhet och bra villkor är en grundbult, är viktigt för henne. Hon berättar att i hennes hemland Kenya ser det helt annorlunda ut.

Annons

– Där är kanske 40 procent av kvinnorna hemmafruar. Männen anser att de är de som bestämmer och att de ska ha sista ordet i familjen. Eftersom det är de som tjänar pengarna, ska kvinnorna hålla tyst.

Maureen Muoki jobbar på städföretaget 50-femme i Göteborg.
Maureen Muoki uppskattar att jobba på ett företag med en tydlig feministisk värdegrund. Foto: Privat

Maureen har tidigare jobbat på ett annat städföretag. Där fick de manliga anställda vissa arbetsuppgifter, som att tvätta fönster. På 50-femme anses kvinnorna kunna göra det lika bra, säger Maureen.

Hon har inte själv råkat illa ut i städbranschen, men har hört historier från andra om hur de anställda behandlas dåligt och tvingas jobba svart. Hon upplever också att det finns en viss attityd hos allmänheten gentemot personer som jobbar med städning.

Annons

– Folk verkar tro att sådana som städar inte har gått i skola. Men man kan vara utbildad i sitt hemland. När man kommer till Sverige finns det inte så många jobb som inte kräver att du kan språket, men städning är ett sådant jobb. Därför är det många som städar först, sedan kan de bestämma om de vill fortsätta med det eller göra något annat. Personligen gillar jag att städa, jag gör det hela tiden hemma också, säger hon med ett skratt.

Hoppas kunna påverka resten av branschen

Förutom att de följer kollektivavtalet, står 50-femme för sina anställdas fackavgifter och betalar dem full lön för restiden mellan städjobben. Alla anställda utbildas också i kemikaliehantering och ergonomi.

Sofia och Linda hoppas att deras affärsidé med en feministisk värdegrund ska spridas i branschen och att fler ska ta efter deras exempel.

Annons

– Vårt mål är att få konkurrenter, säger Sofia.

– Vi har sett andra bolag höja sina löner för att behålla sin personal som vi har försökt rekrytera. Så någon typ av påverkan har vi redan. Sedan lever vi under kapitalismen och en anledning till att villkoren ser ut som de gör är att folk vill tjäna pengar på andra. Jag hoppas och tror att vi både kommer att få med oss de som tänker på personalen och schyssta villkor, men också kapitalisterna när de inser att man både kan göra rätt och samtidigt tjäna pengar, säger Linda.

Det är ju egentligen kommunerna som borde gå först i det här arbetet

I december börjar 50-femme erbjuda sina tjänster också i Stockholm, där man precis har anställt en person som blir företagets ansikte utåt i huvudstaden. Och om fem år hoppas Linda att företaget har växt ytterligare.

– Då finns vi i alla fall i de stora städerna och så har vi hunnit påverka lite, och fått fler konkurrenter. Kanske har vi till och med kommit så långt att vi är med i offentliga upphandlingar, där kommunerna också är beredda att betala för schyssta villkor. Det är ju egentligen kommunerna som borde gå först i det här arbetet, men alltför ofta är det priset som är avgörande, säger hon.

Annons