Lästips: Relationsproblem Vänner för livet Vår familj Föräldraskap Att leva med missbruk

Lär er att prata samma kärleksspråk

31 jan, 2024
author Lina Lindkvist
Lina Lindkvist
Två röda rosor och en kopp kaffe med ett hjärta i.
En liten kärleksgest kan räcka lång väg när vi talar olika kärleksspråk.
Känner du dig missförstådd och oälskad av din partner? Är det ibland som att ni inte ens talar samma språk?
Du kan ha rätt – det kanske ni inte gör heller.
Gåvor, beröring och fina ord är alla exempel på olika kärleksspråk.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Se saker lyckliga par gör på helgerna – för att få relationen att hållaBrand logo
Se också: Se saker lyckliga par gör på helgerna – för att få relationen att hålla

Vilket kärleksspråk talar du? Hur visar du kärlek, och hur vill du bli visad kärlek från din partner? Det kan vara guld värt att ta reda på – både ditt eget språk, och vilket språk som är din partners.

– Relationsproblem handlar ofta om att vi upplever att den andre inte visar sin kärlek, tolkat utifrån vårt eget kärleksspråk. Men vår partner kanske har ett helt annat språk för kärlek, säger parterapeuten Anna-Clara Billengren.

Fem olika kärleksspråk – vilket är ditt?

Amerikanen Gary Chapman, författaren som först myntade indelningen av de fem kärleksspråken, menar att vi människor har fem huvudsakliga sätt att visa kärlek på: genom bekräftande ord, kvalitetstid, gåvor, tjänster och fysisk beröring.

Parterapeuten Anna-Clara Billengren.
Parterapeuten Anna-Clara Billengren uppmanar till att lära sig varandras språk.

Enligt Chapman tenderar vi alla att ha ett av dessa som vårt primära språk för kärlek. Och det säger sig självt, kommunikationsproblem kan uppstå om de talade språken inom en relation råkar vara diametralt olika.

– Att vi har olika sätt att visa eller uppfatta kärlek är inget konstigt i sig, vi uttrycker oss och tolkar kommunikation olika på många andra områden också. Problemen uppstår när det krockar, det leder till att en eller båda parter i en relation känner sig oälskade eller missförstådda, säger Anna-Clara Billengren, som också är legitimerad psykoterapeut.

Annons

Problemen uppstår när kärleksspråken krockar och vi känner oss missförstådda

Enkelt uttryckt, det är svårt att kommunicera när en pratar norska och den andra swahili – om ni vill investera i relationen kan det vara hjälpsamt med några språklektioner. När du kan visa din partner kärlek på ett språk hen förstår, och vice versa, så växer känslan av att känna sig sedd och älskad, såväl som tillfredsställelsen och närheten i relationen.

Visa kärlek med och utan ord

Men hur gör vi det? Kärleksspråk kan både vara verbala och ickeverbala. När det kommer till kärlek tenderar vi att tolka röstläge, ansiktsuttryck och kroppsspråk mer än vad vi gör i andra relationer.

Anna-Clara Billengren träffar i sitt arbete som parterapeut ofta par där någon, eller båda, inte känner sig älskade. De flesta försöker beskriva vad det är som saknas med ord.

– Det verkar vara lättare att beskriva saknad, som att ”jag känner mig inte sedd av dig”, ”jag får ingen kontakt” eller ”jag känner mig ensam”. Alternativet kunde vara att uttrycka vad man önskar; ”jag önskar att du visade mig kärlek och bekräftelse genom att göra saker för mig, säga att jag är fin och vacker”, eller ”jag behöver känna att jag duger och räcker till för dig”, säger hon.

Ett par går hand i hand i solnedgången på en strand.
Drömmen om romantik kan vara svår att uppnå om man pratar olika kärleksspråk.

Här är vi människor, som på de flesta andra områden, förstås olika. En del av oss har lättare att hitta ord för vad vi känner, och uttala dem, medan andra hellre kommunicerar genom att göra saker för sin partner och familjen; planerar resor, middagar och tid tillsammans både med och utan barn.

Annons

– Min erfarenhet som parterapeut är att vi behöver känna att vi når fram till varandra med vår kärlek, oavsett vilket kärleksspråk vi har. Det innebär inte att vi måste ha samma språk, det viktiga är hur det känns i kontakten med varandra. Att förmedla till sin partner ”jag finns här för dig” kan ske både med och utan ord, säger Anna-Clara Billengren.

Hon fortsätter:

– Problemen när vi inte känner oss älskade handlar oftast om att vi upplever att den andre inte visar sin kärlek, och då försöker vi beskriva det vi saknar utifrån vårt eget kärleksspråk – vilket kan göra att vår partner känner sig osäker och otrygg, för att hen har ett annat språk.

Händer slår in en rosa presentask.
Vissa visar gärna sin kärlek med gåvor.

Risken är då att partnern kan känna sig tvingad att visa kärlek på ett annat sätt än vad som känns bra för hen själv, vilket i sin tur kan innebära att det dyker upp känslor som ”jag duger inte som jag är”, ”jag måste vara annorlunda för att du ska känna dig älskad”.

Då uppstår en otrygghet i relationen, där till slut båda känner sig ensamma och missförstådda, menar Anna-Clara Billengren.

Går att lösa kommunikationsproblem

Men misströsta inte, det finns goda möjligheter att lösa kommunikationsproblemen, om båda vill.

– Så klart kan vi förändra oss, men jag tror inte att olikheterna är problemet i sig. Olikheterna gör att vi gör feltolkar, och då kanske vi drar oss undan eller blir väldigt kritiserande och känner att det bara finns ett sätt att visa kärlek på. Om vi i stället kan lära oss av varandra och förmedla vad vi behöver, och möta den andres behov, då känns det tryggt att bli mottagen och känna sig älskad för den man är, säger Anna-Clara Billengren.

Annons

Hon poängterar ett område:

– Intimitet, och att känna sexuell lust till vår partner är också ett viktigt område där vi kan känna oss sedda, bekräftade och älskade, och få vår partner att känna likadant.

5 råd: Så kommunicerar ni på kärlekens språk

Försök aktivt förstå din partners kärleksspråk eller sätt att visa sin kärlek på. Att ta emot varandra i kärleken är enkelt när relationen känns trygg och ni får kontakt.

Använd bekräftande ord och att se tillatt ni får tid för varandra.

Kärlek är intimitet och något som känns i hela kroppen, vi vill alla ha en trygg hamn att vila i, att det finns någon där för oss. Var den hamnen!

Att ge varandra gåvor handlar egentligen om att visa ”jag tänker på dig och vill att du ska bli glad”. Det kan förmedlas på många sätt – att göra saker för varandra, att hand om varandra.

Om något känns fel, eller om du saknar något i relationen, försök prata utan att anklaga.

Källa: Anna-Clara Billengren, leg psykoterapeut.

Vilket kärleksspråk är ditt? Testa dig eller din partner här!

Annons