Läsarberättelse: Jag tränade mig sjuk

Ung kvinna tränar på ett gym

Foto: Shutterstock/TT

Äntligen började jag tycka att det var roligt med nyttig mat och träning. Jag gick snabbt ner i vikt. Alltför snabbt.

Under hela min uppväxt hade jag varit överviktig. När jag var barn skickade min mamma mig på diverse bollsporter och danskurser, men jag tyckte inget var roligt.

I vuxen ålder försökte jag flera gånger hitta någon motionsform eller diet som passade mig men ingenting funkade. Det var när jag började på ett nytt jobb som det förändrades. Där var det några av mina arbetskamrater som simmade tillsammans och en dag blev jag medbjuden.

Se också: 6 vanliga träningsmissar – så undviker du dem

Jag vet inte varför, men plötsligt tyckte jag att det var skönt att röra på mig. Det blev nästan två kilometer simmat och en skön stund i bastun efteråt. Efter det följde jag med varje vecka.

I samma hus som jag bodde fanns ett gym. Jag hade sett alla killar som glidit in genom glasdörrarna. De var solbrända med färgglada träningskläder och rakade skallar. Men en dag tog jag mod till mig och gick dit.

Rensade kylen på skräpmat

Det visade sig att gymmet skulle starta en nybörjargrupp i styrketräning och innan jag visste ordet av var jag anmäld. Kvinnan som hade hand om oss var inte alls så smal och muskulös som jag hade trott.

Det blev med ens veckans trevligaste stunder. Dagen efter googlade jag fram nyttiga recept och började rensa kylen.

Jag skulle börja ett nytt liv. Veckor blev till månader och kilona rasade av mig. När jag var ute en helg märkte jag att folk tittade på mig på ett helt nytt sätt. Det blev ytterligare inspiration för att fortsätta träna.

5 övningar som är bra att göra direkt på morgonen

Jag blev nästan manisk med vad jag stoppade i mig. Godis och chips fanns inte längre i mina tankar. Grönsaker, frukt, kyckling och fisk blev i stället min basföda, kompletterat med proteinpulver. Det blev också många nya klädinköp.

Tränade bort min kropp

Jag kände mig lycklig, vacker och fräsch ända tills jag en dag ställde mig på vågen och insåg att jag gått ner över 20 kilo. När jag såg mig själv i spegeln putade nyckelbenen ut och revbenen syntes tydligt. Då insåg jag att jag måste sakta ner.

Jag hade knappt någon ork i kroppen, eftersom jag inte åt ordentligt, och mina värden kan inte heller ha varit på topp. Träningen hade gjort mig sjuk.

Den dagen hoppade jag över gymmet och köpte en stor godispåse. Jag bestämde mig för att lägga om min träning så att jag fick ett par kvällar i veckan lediga och ökade på matintaget.

Till slut hade jag gått upp tre kilo och såg det som en lättnad. Jag förstod att jag hade börjat komma in i en ond spiral av träningsberoende.

Numera går jag till gymmet två kvällar i veckan och simmar med mina arbetskamrater en gång. Jag äter det jag vill och mår mycket bättre. Det gäller att sätta stopp i tid.

/ Maria

6 sätt att maxa promenaden

Börja springa: 4 veckors kom igång-program