Läsarberättelse: Min nya kärlek bröt ner mig totalt

Lyckligt par står tätt tillsammans och myser.

Gång på gång överskred han mina gränser och bit för bit bröt han ner min självkänsla.

Jag träffade Jacob på en födelsdagsfest. Han var lång och snygg och i början av de trettio, precis som jag. Aldrig tidigare hade jag blivit så intensivt uppvaktad. Jag hade honom till bordet under middagen och på dansgolvet släppte han mig inte förrän musiken hade tystnat. Han följde mig hem och efter en passionerad natt var vi bägge övertygade om att det fanns en särskild kemi mellan oss. Han förklarade att jag var den kvinna han hade letat efter i hela sitt liv. Jag var i sjunde himlen den följande månaden och vi var tillsammans så mycket vi kunde.

Varje sekund med Jacob var intensiv och jag hade aldrig varit med om något liknande. Han gav mig dyra parfymer och skickade blommor med bud. En fredagkväll resten han sig från bordet hemma hos mig och bad mig hämta mitt pass och packa en weekendväska. I nästa ögonblick satt vi i en taxi på väg till flygplatsen och sedan tillbringade vi resten av helgen i Paris.

Kär i en psykopat – så kommer du över det

Mina väninnor var avundsjuka på den impulsiva och förföriska mannen som trillat in i mitt liv och när jag berättade om honom var det nästan som om jag inte själv kunde tro att det var sant. Och varningslamporna började snart att blinka.

Varningssignaler

En dag när vi var på systembolaget stoppade han en dyr flaska vin innanför jackan och gick med ett snett leende genom kassan. Mitt hjärta gick för högtryck och jag konfronterade honom på gatan. Vad höll han på med? Han skrattade och menade att det inte var för att han inte hade råd, utan för spänningen skull.

Gränser skulle överskridas även på andra områden. Han ville ha sex på gästtoaletter, i en buske i parken eller i bilen på en parkeringsplats. Jag var inte riktigt med på noterna men när jag försökte protestera, strök han mig över håret och sa att jag levde inom alltför snäva gränser. En kväll dök han aldrig upp som avtalat. Jag kunde inte nå honom och var orolig. Först efter midnatt kom han och förklarade att han hade besökt sitt ex. Jag blev förtvivlad och menade att så kunde han ju inte göra.

– Du ska inte säga åt mig vad jag får göra, varnade han. Du ska inte kontrollera vem jag umgås med. Innan jag hunnit svara hade han vänt på klacken och försvunnit och jag grät mig till sömns.

Efter en veckas tystnad fick jag en enorm bukett rosor med bud till jobbet. Samma kväll talade han om för mig att han ville fortsätta träffa mig men att jag var tvungen att lita på honom, annars skulle det inte gå. Jag försökte verkligen att lita på honom men det var något som inte stämde.

Överskred alla gränser

På ett födelsedagskalas i hans familj var hans ex också bjuden och han försvann med henne och var borta i en timma. Men jag var så förälskad att gränsen för hur långt jag kunde sträcka mig för att behålla honom flyttades hela tiden.

En kväll ville han träffas på stan och jag skulle sätta på mig de sexiga underkläder som han gett mig. Vad skulle nu hända? Skulle vi bo på hotell? Med Jacob kunde man aldrig veta. Hela mitt inre protesterade när vi senare befann oss på en swingerklubb. Jag ville bara försvinna. Detta var så långt från min värld man kunde komma.

– Livet är en fest, sa Jacob och det gäller att festa innan det är slut.

Men denna gången gick det inte. Jag vägrade att tillbringa en enda sekund mer där inne och gick ut på gatan igen. Jacob var rasande och hotade med att om jag inte gick med honom in igen så fick jag ta mig hem själv. Jag valde att gå hem, men jag var olycklig. Nu var det definitivt slut.

Lena levde med en psykopat: ”Tassade på tå för att inte väcka hans vrede”

Alltsedan jag träffade Jacob hade jag långsamt förlorat min självkänsla. Jag överskred gång på gång mina egna gränser för att få vara med honom och nu när jag satt stopp var jag säker på att jag aldrig mer skulle höra av honom.

Men jag hade fel. Nästa dag ringde han och jag beslöt mig för att ge honom en chans. Men en månad senare hände det. Han kom inte hem som avtalat och tidigt på morgonen visste jag att något var fel, tog de nycklar jag fått till hans lägenhet och körde hem till honom. Jag låste upp och gick in och hittade honom i sängen med en annan kvinna.

Hade lurat mig själv

Det dröjde ganska länge innan jag kom över Jacob. Det var först när jag slutade att grubbla över hans gränslöshet och i stället fokuserade på varför jag var så besatt av honom, som förbannelsen släppte. Jag hade ju lurat mig själv mest.

Varningssignalerna fanns ju där redan från början men jag hade valt att ignorera dem och så småningom förlorat min egen verklighetsförankring. Jacob hade fått mig att känna mig utvald och gjort tillvaron spännande och jag hade blivit beroende av den kick han gav mig när jag var föremål för hans intensiva uppvaktning och passion. Det var smärtsamt att inse hur jag hade lurat mig själv.

Idag, två år senare, hoppas jag fortfarande på att hitta någon att dela mitt liv med, men jag kommer aldrig att svika mig själv för att behålla en man. Jag har lärt mig att respektera mina egna gränser.

/Amanda

Foto: Unsplash (Obs! Bilden är arrangerad)

Mer intressant innehåll hos allas.se: