Läsarberättelse: Pappas sambo lurade oss på arvet

Bild av ledsen kvinna som tittar på marken.
Sambon till Maries pappa skötte ekonomin när pappan blev dement. Hon fick honom att skriva på alla sorts avtal.

Pappa hade alltid varit aktiv både när det gällde hans arbete och engagemang i föreningslivet. Det var inte förrän han blev pensionär som han trappade ner. När mamma gick bort blev pappas liv alltmer isolerat. Först några år senare blev han social igen.

Det var då han träffade Vera. Hon var ett par år yngre och det verkade klicka direkt mellan dem. Vi syskon märkte att pappa blev gladare. Tillsammans med Vera åkte han på semester, träffade vänner och njöt av livet.

Efter ett tag valde de att flytta ihop och Vera kom med sitt möblemang till pappas hus. Vi hjälpte till att bära och sätta upp gardiner och blev bjudna på en inflyttningsfest.

Pappa blev dement

Åren gick och pappa började sakta tappa minnet. Han blandade ihop saker och slarvade bort nycklarna. Sedan började han bli irriterad över minsta småsak. Snart förstod vi att det var början till demens.

Barbro: Min dementa pappa höll på att elda upp sig själv

Pappa ville att Vera skulle hjälpa honom med det ekonomiska och vi syskon tyckte att det lät bra. De planerade att bo kvar i huset, men sedan började pappa gå vilse på väg hem från affären. Efter diverse utredningar fick han plats på en demensavdelning.

Fick en chock vid bouppteckningen

Allt löpte på bra och det var inte förrän han avled som vi syskon förstod vad Vera hade gjort. Det uppdagades vid bouppteckningen. Kontona var tömda och det var pappas påskrift vid flera stora uttag. Fonder och aktier var sålda och huset visade sig vara belånat upp över skorstenen.

Medan mamma levde hade de alltid varit noga med att amortera och betala räkningar i tid. Nu låg räkningarna på hög och flera hade gått till inkasso och kronofogden. Vera spelade ovetande och sa bara att det varit pappas vilja. Vi som hade räknat med en slant att dela på både vad gällde husförsäljning och pappas sparkonton blev frustrerade.

Vera bröt mot pappas vilja

Givetvis skulle Vera få sitt, men resten skulle tillfalla oss. Nu föll allt som ett korthus. Till och med bilen hade hon fixat fullmakt för att sälja. Vi polisanmälde och anlitade en advokat. En seglivad rättsprocess inleddes och efter lång tid fick vi tillbaka en bråkdel av pappas tillgångar.

Familjejuristen: Så fungerar arv och testamente

Vera blev skyldig oss pengar men eftersom hon inte hade några tillgångar var det lönlöst att hoppas på att få något. Det vi ångrar mest är att vi inte skaffade en god man till pappa. Jag och mina syskon vet att pappa ville att vi skulle få dela på hans tillgångar den dagen han var borta. Det är svårt att komma över att pappa blev lurad sina sista år i livet.

/ Marie

Foto: Unsplash (Obs! Bilden är arrangerad)