Vanja: Min son gjorde allt för att få sin pappas uppmärksamhet

Tonåring röker en cigarett.

Foto: Shutterstock/TT

Johan tillbringade väldigt lite tid med vår son.
Det gick så långt att Emil började göra vad som helst för att få uppmärksamhet från sin far.
Podcast: Lätta ditt hjärta
1:08

Efter reklamen: Podcast: Lätta ditt hjärta

(1:08)

Slå på ljud

När Johan och jag flyttade ihop hade jag en bild av honom som inte visade sig stämma. Jag blev snabbt gravid och när vår son Emil föddes var jag inte längre förälskad. Jag hade upptäckt att Johan både var egoistisk och lat, men jag ville att det skulle fungera för vår sons skull.

När Emil var 4 år upptäckte jag att Johan varit otrogen. Han sa att han inte hade några känslor för henne. Jag var inte beredd att ge upp drömmen om oss så jag bet ihop.

Till slut lämnade Johan mig för en annan kvinna. Vid det laget hade Emil hunnit bli 10 år. Jag var först i chock och sedan gick jag igenom en massa känslor. Vrede, ånger, bitterhet…

Vi kom överens om att Emil skulle bo hos mig. Den första tiden kom Johan hem till oss för att umgås med Emil. Efter ett år skulle vi ha delad vårdnad.

Elisabet: Mina goda avsikter med barnen blev så fel

Flera orosanmälningar från skolan

Johan skulle hämta Emil en söndagskväll. Flera veckor i förväg började Emil planera vad han skulle ta med sig. På fredagen ringde Johan och frågade om han kunde hämta Emil på tisdagen i stället.

Emils blick blev tom, men han sa ingenting. Johan hämtade Emil men körde hem honom igen på torsdagen. De umgicks knappt. Så fortsatte det. Sedan slutade han helt att åka dit.

Det var då problemen med Emil började. Han var bara 12 år första gången han kom hem och stank öl. De följande åren blev fruktansvärt jobbiga. Varje gräns jag satte upp gick han över. Efter öl följde cigaretter, sprit och marijuana.

Emil togs av polisen flera gånger och det gjordes orosanmälningar från skolan. Som 17-åring ramlade han från en bro och fick tillbringa sommaren i en sjukhussäng. Jag kunde inte skaka av mig rädslan för att det varit ett självmordsförsök.

Johan kom till sjukhuset en enda gång. Att han inte ställde upp mer försvarade han med att det vore att uppmuntra Emils beteende.

Lätta ditt hjärta: Här kan du lyssna på våra läsarberättelser i poddformat

I podcasten Lätta ditt hjärta får du ta del av vanliga människors berättelser om svåra och utmanande perioder i livet. Podden bygger på läsarberättelserna som i många år publicerats i Aller medias veckotidningar och på allas.se. Programledare är journalisten Elin Samuelsson som vid sin sida har psykologen och författaren Helena Kubicek Boye. Klicka här för att börja lyssna – eller tryck på play i spelaren nedan!

Marika: Min son har brutit kontakten med mig

Min sin gjorde allt för att få sin pappas uppmärksamhet

Den vintern träffade Emil en tjej och blev förälskad. Det i kombination med att några äldre killar som han umgåtts med dömdes för grova brott, fick honom att äntligen ta emot hjälp.

Jag började förstå att Emils agerande främst varit ett försök att få uppmärksamhet från sin pappa. Att få den för dåliga saker hade i hans ögon varit bättre än att inte få den alls. Det var Johan som svikit, men jag som straffades och fick ta smällarna.

Emil lever nu ett helt annat och mycket bättre liv och jag känner framtidstro igen.

Berätta din historia!

Läsarberättelser är era berättelser direkt ur livet. Ett liv innehåller så mycket – glädje, sorg, dramatik och spänning. Alla bär vi på en historia.

Vill du berätta din? Mejla oss på [email protected]