Lästips: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Läsarberättelse: Träningen gick över styr

28 feb, 2020 
https://image.allas.se/image-207491?imageId=207491&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=93.33&x=0&y=0
Margaretha Malmgren
Kvinna sitter på en träningscykel på ett gym.
När kilona rasade av mig blev jag inspirerad att träna ännu mer.
Äntligen började jag tycka att det var roligt med nyttig mat och träning. Jag gick snabbt ner i vikt. Alltför snabbt.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons

Under hela min uppväxt hade jag varit överviktig. När jag var barn skickade min mamma mig på diverse bollsporter och danskurser, men jag tyckte inget var roligt. I vuxen ålder försökte jag flera gånger hitta någon motionsform eller diet som passade mig men ingenting funkade.

Det var när jag började på ett nytt jobb som det förändrades. Där var det några av mina arbetskamrater som simmade tillsammans och en dag blev jag medtvingad. Jag vet inte varför, men plötsligt tyckte jag att det var skönt att röra på mig. Det blev nästan två kilometer simmat och en skön stund i bastun efteråt. Efter det följde jag med varje vecka.

Tog mod till mig

I samma hus som jag bodde fanns ett gym. Jag hade sett alla unga killar som glidit in genom glasdörrarna. De var solbrända med färgglada träningskläder och rakade skallar. Men en dag tog jag mod till mig och gick dit. Det visade sig att gymmet skulle starta en nybörjargrupp i styrketräning och innan jag visste ordet av var jag anmäld.

Annons

Kvinnan som hade hand om oss var medelålders och inte alls så smal och muskulös som jag hade trott. Det blev med ens veckans trevligaste stunder. Dagen efter googlade jag fram nyttiga recept och började rensa kylen. Jag skulle börja ett nytt liv.

Beteendet blev maniskt

Veckor blev till månader och kilona rasade av mig. När jag var ute en helg märkte jag att männen tittade på mig på ett helt nytt sätt. Det blev ytterligare inspiration för att fortsätta träna. Jag blev manisk med vad jag stoppade i mig. Godis och chips fanns inte längre i mina tankar. Grönsaker, frukt, kyckling och fisk blev i stället min basföda, kompletterat med proteinpulver.

Det blev också många nya klädinköp. Jag kände mig lycklig, vacker och fräsch ända tills jag en dag ställde mig på vågen och insåg att jag gått ner över 20 kg. När jag såg mig själv i spegeln putade nyckelbenen ut och revbenen syntes tydligt. Då insåg jag att jag måste sakta ner.

Annons

Satte stopp i tid

Den dagen hoppade jag över gymmet och köpte en stor godispåse. Jag bestämde mig för att lägga om min träning så att jag fick ett par kvällar i veckan lediga och ökade på matintaget. Till slut hade jag gått upp tre kilo och såg det som en lättnad. Jag förstod att jag hade börjat komma in i en ond spiral av träningsberoende.

Numera går jag till gymmet två kvällar i veckan och simmar med mina arbetskamrater en gång. Jag äter det jag vill och mår mycket bättre. Det gäller att sätta stopp i tid.

/Eva

Foto: Shutterstock/TT (Obs! Bilden är arrangerad)

Annons