Läsarberättelse: Våra barn bråkar om allt

Foto: Shutterstock/TT
Sedan barnen började jobba på vårt familjeföretag har syskonrivaliteten mellan dem bara ökat. Nu har vi tröttnat.

Min man och jag driver sedan många år ett litet familjeföretag. Tillsammans har vi två barn som i dag hunnit bli tjugosju och tjugofem år. Anna är äldst och Peter två år yngre. Tanken har alltid varit att i alla fall någon av dem ska ta över firman en dag.

Redan som små hade de svårt att komma överens. De kunde börja bråka om precis vad som helst. Avundsjukan har alltid varit stark och vi har fått medla mellan dem många gånger under deras uppväxt.

Efter gymnasiet ville ingen av dem arbeta hos oss. Anna drömde om att jobba inom UD och Peter ville arbeta med reklam. Ingen av dem hade någon lust att studera vidare och de har aldrig varit några stjärnskott i skolan, enligt lärarna mest på grund av att de varit lata och oambitiösa.

Det finns 16 psykologiska personlighetstyper – vilken stämmer in på dig?

Fick jobb tillfälligt

Anna jobbade som reseledare i några år medan Peter gick en introduktionskurs i reklam, som hans pappa fick betala. Förmodligen så har vi skämt bort dem mer än vad som varit bra för dem, men det inser vi först i dag.

Efter Peters utbildning hade han svårt att hitta jobb, han var inte särskilt bra på att visa framfötterna och gå runt och söka. På ett par ställen kunde han få göra obetald praktik under några månader, men han vägrade att jobba utan betalning.

Det slutade med att min man bestämde sig för att han skulle få en skräddarsydd tjänst hos oss där han både jobbade med försäljning och var vår reklamansvarige. Även Anna bad att få jobba tillfälligt på kontoret efter att hon kom hem från Spanien. Det passade perfekt då vår allt-i-allo precis sagt upp sig. Själv skötte jag ekonomin och det var bra även för mig om hon kunde börja ta över en del.

Bråkar om chefskapet

Sedan dess har Anna varit kvar. Båda två har gjort bra ifrån sig och vi har även försökt att ge dem en bra bas inför att de ska kunna ta över om några år när Martin planerar att gå i pension. Och det var när han nämnde det som problemen mellan syskonen började på allvar.

Anna har tydligen varit övertygad om att vi skulle låta henne bli chef och inte Peter, bara för att hon är äldst. Peter anser däremot att han har betydligt bättre förutsättningar med tanke på den roll han har på företaget och den kunskap han redan har skaffat sig.

Maria sa upp kontakten med sin alkoholiserade mamma

Under de år som de båda har arbetat hos oss så har det här syskonhatet visat sig så många gånger att personalen snart inte orkar mer. Vår försäljningschef valde att säga upp sig efter ett bråk med Anna då hon anklagat honom för att ha lämnat en ekonomisk rapport till Peter i stället för till henne.

Eftersom de båda jobbar för samma företag så hade han inte ens tänkt tanken att det skulle vara någon skillnad. Visserligen lät han oss tro att han ville sluta för att han hade andra planer men det var alltför uppenbart att han hade fått nog. De andra säljarna är också trötta på att syskonen ryker ihop på kontoret, även då det finns kunder i lokalen. De verkar inte förstå vikten av att hålla ihop framför andra.

Funderar på att sälja

Martin och jag börjar nu bli så less på det här att vi faktiskt har funderat på att sälja företaget före pensionen i stället för att överlåta det till barnen. Deras ohyfsade uppförande när de är tillsammans är på så låg nivå att det inte går att resonera med dem.

Eftersom ingen av dem kommer att gå med på att den andra blir chef återstår bara att de får arbeta kvar om de vill, men under annan ledning den dagen vi säljer.

/ Malin

Foto: Shutterstock/TT (Obs! Bilden är arrangerad)

Träna hjärnan: Så vinner du över dina rädslor

Mer intressant innehåll hos allas.se: