Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Maria och Linda råkade ut för samme man – startade Psykopatpodden: ”Vi levde under hot och skräck”

03 feb, 2022 
Anna Olofsson
Närbild på Maria Oldenstedt och Linda Sandkvist som gör Psykopatpodden.
Maria levde med en manipulativ och våldsam man i flera år. Efter skilsmässan blev mannen tillsammans med Linda. När kvinnorna fick kontakt insåg de att hans egenskaper stämde in på psykopati. För att bearbeta sina upplevelser och hjälpa andra i samma situation startade de Psykopatpodden.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Maria Oldenstedt, 38, och Linda Sandkvist, 46, är nära vänner, och beskriver relationen som ett systerskap. De fann varandra 2013, sedan Linda precis gjort slut med sin pojkvän – samma man som tidigare haft en relation med Maria under många år. Linda tog kontakt med Maria för att få reda på om det var så illa som hon befarade, att personen hon levt med i tre månader var farlig.

– När Maria bekräftat allt insåg jag att det inte var jag som hade fel, utan att jag måste skydda mig och min familj, berättar Linda.

– Ja, och många kanske tänker, ”varför gick du inte?”, svarar Maria. Men det är inte bara att gå. Han kontrollerade mig.

Maria Oldenstedt gör Psykopatpodden och har skrivit boken Psykopatens handbok – mitt liv med en psykopat.
Maria Oldenstedt är frilansande inspiratör och utbildare inom makeup och hår. Den 22 mars kommer hennes bok Psykopatens handbok – mitt liv med en psykopat (Bokfabriken).

Maria var 19 år när hon 2002 mötte den betydligt äldre mannen, som hon senare gifte sig med. För Maria var han hennes tredje riktiga pojkvän. Han gav Maria uppmärksamhet, brydde sig om henne och de umgicks i stort sett hela tiden.

Annons

– För mig blev han i början en person som såg mig, lyssnade på mig och förstod mitt barndomstrauma där en nära anhörig utsatte mig för incest. Han fick mig att känna mig speciell, säger hon.

Det här är psykopati

 • Psykopati är ingen diagnos och det finns i dag ingen känd behandling som kan bota psykopati.
 • Psykopater saknar helt empati och är samtidigt ofta intellektuella och duktiga på att läsa av människor, vilket i sin tur gör dem till otroligt skickliga manipulatörer.
 • Att vara i en nära relation med en psykopat kan vara mycket förödande, eftersom psykopaten saknar förmågan att känna djupa känslor.
 • De dränerar ofta sina partners på energi och väljer ofta empatiska människor som en kontrast till sig själva. Genom att välja en empatisk person är det enklare för psykopaten att manipulera och kontrollera personen känslomässigt.
 • Det är även vanligt att det är svårt att lämna psykopaten då de tenderar att vara kontrollerande.
 • Om du upplever att du är fast i en relation med en psykopat bör du söka hjälp hos omgivningen för att kunna få stöd att ta dig ut ur relationen.

Källa: Mindler.se

Omgivningen reagerade kraftigt på att mannen började kontrollera Maria allt mer, samt åldersskillnaden. Men det hade han redan förberett henne på. Han hade förklarat att många skulle ha fördomar om deras relation. Han sa att ”de säger så bara för att de är avundsjuka, du och jag har något unikt som inte många andra har”.

Annons

Isolerades utan kontakt med vänner och familj

Efter tre veckor flyttade mannen in hos Maria, som efter ett tag började känna sig irriterad. Han varken städade, diskade, tog hand om tvätten eller delade andra hushållssysslor. Det var Maria som jobbade och tjänade pengarna. Han började också kontrollera vilka hon umgicks med, och hon fick inte gå ut och dansa med sina väninnor.

– Han kallade mig alkoholist om jag trotsade honom och gick ut och tog ett glas vin med en vän. Redan där borde jag ha reagerat, säger Maria.

Men trots varningssignalerna stannade hon kvar – han hade fått henne att tro att hon behövde honom.

– Han förklarade ofta att jag skulle hamna i rännstenen om jag lämnade honom. Och han var fenomenal på att övertala mig att han hade rätt.

Maria Oldenstedt och Linda Sandkvist har varit tillsammans med samme man, som de menar är psykopat.
Maria och Linda vet hur lätt det är att charmas av en person som senare övergår till att styra och kontrollera allt.

Efter ett tag flyttade paret till Stockholm och bestämde att Maria skulle få satsa på sin karriär. Hon startade en frisörsalong och började jobba med styling. Då klev han in även där och tog på sig rollen som hennes manager.

– Han var duktig på att få saker och ting att hända när han väl satte i gång, säger Maria.

Se också: Pia blev kär i en psykopat – höll på att döBrand logo
Se också: Pia blev kär i en psykopat – höll på att dö

Åren gick och relationen blev tuffare och hårdare. Maria slet hårt, det var hon som skulle få ihop pengar till hushållet och samtidigt sköta allt hemma. Han hade inget körkort, så hon fick skjutsa honom.

Annons

– Även att han inte orkade jobba blev mitt fel, det var jag som bidrog till att han alltid var trött och slut.

Detta kännetecknar en psykopat

 • Ingen empati mot varken djur eller människor.
 • Orädd, låg nivå på konsekvenstänk och impulskontroll.
 • Intelligent och manipulativ.
 • Ytligt känsloliv.
 • Grandios självbild – ser sig själv som överlägsen och privilegierad.
 • Saknar samvete och är känslokall.
 • Charmig, karismatisk och duktig på att prata.
 • Patologiskt lögnaktig.
 • Promiskuös.
 • Inget ansvarstagande för sina handlingar.
 • Har ofta flera domar inom olika typer av brott.
 • Parasiterande livsstil.

Källa: mindler.se

Sedan de flyttade till Stockholm knöts deras band hårdare samman.

– Jag hade inga vänner och pratade nästan aldrig med min familj. Han isolerade mig från min omvärld och såg till att jag skulle bli beroende av honom.

Spionerade på Facebook-chatten hemifrån

För att Maria skulle få avlastning i jobbet föreslog mannen att de skulle ta in hjälp i företaget, hans vän kunde stötta upp. Maria fick veta att hon inte skulle prata om privata saker med vännen, för ”han var en psykopat hon skulle akta sig för”. Men så en dag när Maria skulle bära in saker från bilen, kom vännen och frågade om hon ville ha hjälp. Först tänkte hon ”nej, jag får inte prata med honom”, men tackade sedan ändå ja.

Annons

– Då insåg jag att han var snäll och trevlig. Det var första gången på flera år någon hade hjälpt mig.

Med tiden började vännen och Maria prata alltmer med varandra, och en vänskap växte fram. Vännen anade att Maria inte mådde bra i sin relation. En kväll när hon var ute på promenad hade de kontakt via Facebook-chatten, men vad hon inte visste var att hennes man hade loggat in via datorn hemma och följt hela konversationen. Plötsligt under chatten skrev han ett meddelande: ”Kom hem, nu.”

– Då insåg jag att han läst allt jag skrivit och min tanke var: ”nu dör jag om jag går hem”. En del av mig ville fly, men jag insåg att jag måste ta tag i mitt liv. Jag kunde inte fortsätta leva så där.

Avslutade förhållandet där makt och misshandel styrde

Maria resonerade med sig själv. Hon hade inte hade gjort något fel, vännen som hon anförtrott sig åt hade hjälpt henne förstå att det liv hon levde inte var normalt.

Annons

Natten som följde blev den värsta i Marias liv. Hon fick inte sova alls, mannen höll henne vaken och gav henne tre val: antingen kunde hon gå, men då skulle han förstöra för Maria och hennes familj och hon skulle få leva med rädsla och hot resten av sitt liv. Alternativ två var att gå skilda vägar – om han fick hälften av allt. Eller så kunde de försöka hitta tillbaka till varandra.

– Jag behövde tid att tänka hur jag skulle ta mig ur denna situation, samtliga alternativ var vidriga, och jag var livrädd.

Från den dagen tog mannen över Marias mobiltelefon, jobbschema och dator. Han bröt alla hennes sociala kontakter.

– Jag gick omkring och var konstant rädd, berättar hon.

Efter en vecka kom vändningen. Maria var på jobbet och hade ett möte med en kille när mannen fick ett raseriutbrott, slet ut henne från lokalen och började skrika att hon var otrogen. Då fick Maria nog.

Annons

– Jag sa att jag ville separera. Jag kommer aldrig att glömma datumet –fredagen den 13 september 2013. Han gjorde inget motstånd, han såg att jag var klar med det här sjuka förhållandet, där makt, misshandel och kontroll styrde allt.

Tog hjälp av advokat efter skilsmässan

Mannen gick med på skilsmässa om han fick upprätta ett kontrakt. Han ville ha hälften av allt och en flygbiljett.

– Jag gick med på det, bara för att bli fri från honom.

Väninnorna Maria Oldenstedt och Linda Sandkvist ler och ser på varandra.
Maria och Linda gör Psykopatpodden ihop och driver kontot @psykopatpodden på Instagram.

Han reste utomlands samma dag, och även om Maria såg honom stiga på planet var hon rädd att han skulle dyka upp bakom dörren.

Annons

Nu rasade allt samman för Maria. Alla år av rädsla kom i kapp henne, och hon visste inte om hon skulle klara av att resa sig. Med hjälp av vännen som hon anförtrott sig åt vågade hon börja berätta vad hon egentligen hade varit med om. Han blev allt viktigare i Marias liv, och vänskapen som växte fram kom senare att övergå i en kärleksrelation.

– Utan hans hjälp vet jag inte hur jag skulle kunnat återgå till ett normalt liv. Mina känslor för honom gav mig extra kraft att lämna mitt ex.

Maria tog även hjälp av en advokat, som sa att hon inte skulle ge hälften av allt till mannen, så hon slutade skicka honom pengar.

Hotade Linda och hennes barn

Efter ett år blev Marias nya partner kontaktad av Linda som ville ses. Både han och Maria befarade att det var Marias ex som låg bakom detta, eftersom de länge levt med olika hot från honom.

Annons

– Min partner bad en vän följa med till mötet, men det enda Linda ville var att fråga om hon behövde oroa sig för mannen, som hon uppfattade som farlig.

En kort tid senare träffades de alla tre och vänskap uppstod.

Den som behöver lämna en psykopat

Maria och Lindas råd:

 1. Samla energi, psykopaten är mästare på att göra dig trött och orkeslös.
 2. Skaffa en plan. Hur ska du bo? Hur ser din ekonomi ut?
 3. Prata med en vän/anhörig och försök få hjälp med praktiska saker som tillhör punkterna ovan.
 4. Samla bevis (bilder, ljudfiler, filmer, mejl, sms, dagboksanteckningar) och skicka dem till en vän.
 5. Många experter rekommenderar att bryta all kontakt med psykopaten. Har man barn bör man försöka att hålla dialogen kort och på sms eller mail.
 6. Kontakta en kvinnojour/mansjour som kan vara bollplank och stöttepelare.

Linda hade alltså också haft en relation med Marias ex, men fått nog efter tre månader. Det började med att hon blev kontaktad av mannen som hon hade träffat i jobbsammanhang.

– Vi skrev först meddelanden till varandra, pratade i telefon och bestämde oss sedan för att träffas. Han var trevlig. Det gick lätt att prata med honom, jag föll för hans charm, berättar Linda.

Linda Sandkvist lämnade mannen hon anser är psykopat efter tre månader.
Linda Sandkvist är journalist, manusförfattare, regissör och entreprenör.

Efter ett par dagar började han uppvakta henne allt mer. Mannen hörde av sig varje dag, skickade blommor och nallar till henne på jobbet. Någonstans inom Linda ringde det varningsklockor, men hon bestämde sig för att träffa honom en gång till. Då ville han följa med henne hem – och där blev han kvar.

Annons

Mannen vägrade flytta ut, menade att han inte hade någonstans att bo. Nu upprepades samma mönster – han kontrollerade Linda, vilka hon fick umgås med och hur hon skulle bete sig.

– Han började hålla mig vaken om nätterna, och därefter eskalerade allt. Han kom med hot mot mig och mitt barn, kallade mig elaka saker och sa åt mig hur jag skulle bete mig.

Linda var verbalt stark och vågade säga emot, vilket gjorde allt värre. Men en dag fick Linda nog och kastade ut honom.

– Tre månader kan räcka för någon att skada en annan människa psykiskt, vilket han gjorde med mig. Och han satte mig även i ekonomisk skuld och tog lån i mitt namn.

Maria och Linda startade Psykopatpodden

Både Linda och Maria lyfter fram hur lätt det är att hamna i en relation med en psykopat. Man förtrollas av charmen från personen, som senare övergår till att styra och kontrollera allt. Linda återkommer till att man inte får skuldbelägga de som blir utsatta av psykopater, något hon tyvärr ofta upplever.

– Det är förövaren som ska skämmas för att hen håller på så, och inte den som är offret.

Maria Oldenstedt och Linda Sandkvist gör podden Psykopatpodden för att bearbeta de trauman de fick efter att ha varit tillsammans med en psykopat.
Både Maria och Linda blev ordentligt ärrade efter relationen med samme man.

Maria berättar att hon fortfarande kämpar med sitt mående. Hon har drabbats av posttraumatiskt stressyndrom och går i terapi.

Annons

– Att leva i skräck under elva år, där fysiskt, psykiskt, ekonomiskt och sexuellt våld förekommit, tar tid att läka, säger hon.

Ett led i bådas bearbetande har varit att starta Psykopatpodden, som tar upp ämnet hur det är att leva med en psykopat. Den har fått ett stort gensvar.

– Vi är glada att kunna hjälpa andra som gått igenom samma som vi. Men vi vill även kunna lyfta ämnet så att andra inte ska behöva drabbas, säger Linda.

Annons