Lästips: Relationsproblem Vänner för livet Vår familj Livet efter skilsmässa Föräldraskap

Transpersonen Lukas: ”Hela mitt liv har jag försökt bli en machoman”

06 aug, 2021
author Elin Samuelsson
Elin Samuelsson
Lukas Svärd föddes i en flickas kropp, programmet Elitstyrkans hemligheter på TV4 fick honom att omvärdera macho-normen.

Manligt. Kvinnligt. Könsnormer. Som transman är det ord som påverkat Lukas Svärd negativt genom åren. Efter ett liv kantat av psykisk ohälsa, skam, våld och övergrepp kom han till insikt om att han måste bryta med idealen, bland annat genom sin medverkan i Elitstyrkans hemligheter på TV4.

För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Att behöva leva i en flickas kropp under sina första 20 år, och därefter leva som sig själv och försöka leva upp till ett manligt macho-ideal, har genom åren brutit ner Lukas Svärds självkänsla.

– Det började redan när jag som barn insåg att jag inte hade likadana kläder som de andra pojkarna, och att röret på min cykelram sluttade, som det ju gör på damcyklar. Jag satte själv dit ett snöre för att det skulle se ut som en pojkcykel, berättar Lukas, 40.

Han växte upp med sin mamma och två systrar i Finspång utanför Norrköping. De första åren var Lukas ett glatt barn, men när han i fyraårsåldern insåg att omgivningen inte såg på honom som den pojke han kände att han var, så förändrades tillvaron.

Lukas Svärd har vetat att han är en pojke sedan barnsben men föddes i en flickas kropp.
I fyraårsåldern insåg Lukas att han faktiskt inte var en pojke.

– Jag minns första dagen i skolan när jag fick frågan av några killar om jag var kille eller tjej. Jag skämdes för den jag var och ville säga pojke, men det gjorde jag inte.

Lukas började hata sig själv

Varken hemma eller i skolan kände Lukas att han hade någon att prata med om den hopplösa känslan av att leva i fel kropp. Ensamheten i kombination med den enorma skammen ledde till att Lukas började hata sig själv. Det var först när han som tolvåring såg ett tv-program med en person som gjort en könsbekräftande behandling som han insåg att han inte var ensam, och bestämde sig för att en dag göra samma sak.

Men det dåliga måendet fortsatte upp i åldern. I högstadiet hade han inga nära vänner och det fanns dessutom ett gäng som inte accepterade att han var annorlunda.

Annons

– De knuffades, kastade ägg och lera. När jag hade sparat ihop pengar till en moped och äntligen kände mig lite manlig blev den sönderslagen gång på gång. De tog ifrån mig vanliga saker i livet som är självklara för andra.

Utnyttjades sexuellt av två män

Lukas fick höra att han var ful och värdelös. Självhatet ledde till dagliga självmordstankar, han började skada sig själv och utsätta sig för farliga situationer.

– Ibland när jag cyklade mot en bilväg bestämde jag mig för att låta bli att bromsa. Jag brukade också springa ut framför bilar och var nära att bli påkörd några gånger, men mitt undermedvetna gjorde att jag styrde undan.

Att födas i fel kropp ledde till att Lukas Svärd hatade sig själv och hade självmordstankar.
– Till en början var det de gjorde inte så farligt. Nästa steg var lite värre, men jag vävdes in i det successivt. När de i slutet gjorde helt extrema saker med mig hade det blivit ”normalt”, säger Lukas om övergreppen.

Efter alla år av självförakt och brist på hjälp från någon vuxen föll Lukas i högstadiet offer för två män som utnyttjade honom sexuellt i två år. Att det pågick så länge förklarar Lukas med att han genomgick en normaliseringsprocess.

– Till en början var det de gjorde inte så farligt. Nästa steg var lite värre, men jag vävdes in i det successivt. När de i slutet gjorde helt extrema saker med mig hade det blivit ”normalt”. En gång hade jag så ont efteråt att jag inte kunde gå, men jag tänkte att ”så här är livet, det här är jag värd”.

I smärtan och övergreppen försökte Lukas hitta något positivt.

– Jag tänkte nästan att ”de vill ju i alla fall våldta mig” och att ”de är ju snälla ibland”. Det låter helt sjukt, men är vanligt bland de som blir nedbrutna och utsatta för dåliga saker under en längre period utan att få stöd.

Annons

Gjorde en könsbekräftande operation

Under hela sin uppväxt gjorde Lukas allt för att leva som man. Han hade killkläder, kort hår och dolde sina bröst. Vid 18 års ålder kom han äntligen till en könsidentitetsmottagning i Linköping där en utredning ledde till testosteronbehandling och senare en könsbekräftande operation.

Men att han ens hamnade där föregicks av ytterligare ett stort trauma.

– Jag skulle gå ut på krogen, och min syster insisterade på att få klä upp mig i tjejkläder. Jag kände mig extremt obekväm, och på krogen fanns en tjej som jag var kär i. När hon såg mig skämdes jag jättemycket, så jag satte mig själv i baren och drack.

Lukas Svärd föddes i en flickas kropp, efter en könsbekräftande operation kan han i dag leva som den han är.
Lukas Svärds liv har kantats av övergrepp och psykisk ohälsa.

Till slut bestämde sig Lukas för att gå hem och lämna den misslyckade kvällen bakom sig. Väl ute på gatan stannade en bil till. Där satt fyra män som frågade om Lukas ville ha skjuts hem, och han hoppade in.

– Men i stället för att köra hem mig tog de mig till en lägenhet där de våldtog mig.

Lukas tystnar. Skammen över det som hänt gjorde att han aldrig gjorde någon polisanmälan.

– Jag skämdes över att ens ha blivit utsatt för det. Vad skulle folk säga och tro? Jag ville ju vara en stark man, inte minst inför tjejen jag var kär i. Sådant här händer ju inte starka män, tänkte jag.

Försökte ta sitt liv

I stället bestämde sig Lukas för att återigen försöka ta sitt liv. Innan han hann hoppa i vattnet i Motala ström upptäcktes han av några poliser som körde honom till psykakuten.

Annons

– Efter den händelsen fick jag kontakt med en psykolog, som blev den första jag berättade för om att jag var född i fel kropp. Men då sa psykologen att en könskorrigering skulle vara omöjligt. Det är inte direkt det man ska säga till någon som precis försökt ta livet av sig…

Lukas pratade med sin mamma som tog honom till mottagningen i Linköping. Testosteronbehandlingen fick honom att känna sig manlig och stark, äntligen kunde Lukas börja bygga upp sig själv igen. Men mitt under processen stötte han på det gamla mobbargänget från skolan ute på stan.

– De höll fast mig och en av dem tryckte upp en finger med bajs i mitt ansikte. Jag insåg det inte då, men det var ett rent hatbrott. Men att anmäla kändes inte aktuellt, jag hade ju en historia av att sådan här skit händer mig. Det fick mig att känna att jag nog inte var lika mycket värd som andra människor och jag fick börja bygga upp mig själv på nytt igen.

Lukas Svärd var med i Elitstyrkans hemligheter

Vid operationen byggdes Lukas vagina om till en mindre penis. Han låg två veckor på sjukhus och bara en vecka senare var han på gymmet, fast besluten om att göra lumpen och gå jägarutbildningen. Förebilderna under uppväxten hade varit machomän som Sylvester Stallone och Arnold Schwarzenegger, Lukas ville bygga muskler och börja jobba inom Försvarsmaktens särskilda operationsgrupp.

– Men under lumpen växte mitt urinrör ihop, än i dag har jag problem med att det aldrig läker helt efter operationerna. Jag fick avbryta utbildningen och med det försvann mina drömmar, något jag var besviken över i tio år, berättar Lukas.

Liten ordlista om trans

  • Transsexuell

Transsexualism är en av de medicinska diagnoser som ställs för att man ska få tillgång till könsbekräftande vård och behandling. Det finns olika könsdysfori-diagnoser, som alla ger tillgång till vård, men just diagnosen transsexualism krävs idag för att kunna ändra juridiskt kön och genomgå underlivskirurgi.

  • Transperson

Betyder att bryta mot normer kring könsidentitet/könsuttryck och samtidigt identifiera sig med begreppet trans. Gemensamt för transpersoner är att ens könsidentitet och/eller könsuttryck inte stämmer överens med det juridiska kön man blev tilldelad när man föddes. Ordet trans kommer från latin och betyder ungefär “på andra sidan av”, “bortom” eller “gå över/överskrida”. Trans har ingenting med ens sexualitet att göra.

  • Cisperson

En person som identifierar sig med könet man tilldelades vid födseln. Cispersonsbegreppet kom till för att beskriva normen. Ordet “cis” är latin och betyder ungefär “på denna sida om”. Cis har ingenting med sexualitet att göra.

Källa: RFSL.se

Annons

Lukas fortsatte sträva mot manlighetsnormen, han utbildade sig till brandman och tävlade i triathlon på hög nivå. När han såg att tävlingsprogrammet Elitstyrkans hemligheter på TV4 sökte medverkande nappade han direkt, trots hans psykologs avrådan eftersom han fortfarande kunde ha ett självskadebeteende.

Lukas klarade uttagningen och inspelningarna började i september förra året. Men efter bara två avsnitt valde Lukas att hoppa av. Särskilt en händelse var avgörande för beslutet.

– Under ett moment när vi skulle slåss märkte jag att jag sänkte garden mot min motståndare. Det var som att jag ville bli slagen, jag var plötsligt tillbaka i något som gjorde att jag ville känna smärtan. Eftersom jag varit med om så mycket skit i livet blev den som en slags trygghet. När jag upptäckte att jag ville bli illa behandlad, slagen och nedvärderad insåg jag att jag var med i programmet av helt fel anledning.

Transpersonen Lukas Svärd föddes som flicka och har blivit utsatt för mobbing och övergrepp.
Med förebilder som Sylvester Stallone och Arnold Schwarzenegger försökte Lukas leva upp till machonormen under större delen av sitt liv.

Dessutom blev tävlingen ett slags kvitto på att Lukas inte längre måste överbevisa att han är manlig och stark.

– Den insikten har nog vuxit fram de senaste fem åren. Hade jag varit den jag är i dag hade jag aldrig sökt mig till Försvarsmakten eller Räddningstjänsten, men den här machonormen har påverkat mig så starkt att jag ändå ville se om jag kunde bli antagen till programmet.

Se också: Transpersonen Kim födde barn – som pappa

Transpersonen Kim födde barn – som pappaBrand logo
Transpersonen Kim födde barn – som pappa

Lukas Svärd är kritisk mot könsnormerna

Att hoppa av beskriver Lukas som något som förmodligen anses vara något pinsamt för många av de som medverkar. Men beslutet är ingenting han ångrar.

Annons

– I dag är jag så pass trygg i mig själv att jag i stället kände stolthet över att jag vågade hoppa av. Att dessutom berätta det i tv var också skönt, för nu vet alla. Jag behöver inte skämmas längre.

Det är inte bara mansnormen som påverkat Lukas negativt. Att han som ung tvingades in i den kvinnliga normen fick honom att avsky den.

– Det tog flera år innan jag kunde göra helt normala saker som jag ansåg var typiskt kvinnliga. Som exempelvis att ligga sked med min fru bakom mig i sängen – det fick mig att känna mig för kvinnlig. Det låter jättefånigt, men så var det.

#Regnbågskärlek

Det kan vara din son, dotter eller granne. Vi talar om att alla har rätt att vara som de är och älska vem de vill. Homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersoner, intersexuella och asexuella. Tillsammans blir det förkortningen HBTQIA.

Människor som varje dag utsätts för våld, hat och diskriminering. För trots att många anser sig upplysta så är fördomarna fortfarande ett stort problem. I en rad artiklar vill vi slå hål på dem. Och slå ett slag för världens största regnbågsevent i Malmö och Köpenhamn i augusti.

Mer om kampanjen #Regnbågskärlek på allas.se.

Han menar att normerna är skadliga för både kvinnor och män, och inte minst för HBTQ-personer.

– Det är ju inte säkert att man trivs i någon av rollerna, vilket leder till en känsla av utanförskap och dåligt mående.

Även om normerna inte hade funnits är Lukas säker på att han ändå hade gjort sin könsbekräftande operation. Den aversion han kände mot sin kvinnokropp hade inte bara med yttre faktorer att göra.

– Men om det hade varit mer accepterat att killar bar klänning, som jag blev påtvingad under skolavslutningarna som barn, så hade jag inte skämts lika mycket som jag gjorde. Visst är sådant mer accepterat i dag, men det är långt kvar, säger han.

Lukas Svärd är lyckligt gift och föreläser om trans

När Lukas ser tillbaka på sitt liv tycker han att transsexualismen och allt som det har medfört har påverkat honom extremt negativt. Han har svårt att lita på andra människor och det tar lång tid för honom knyta an. Hade inte könsnormerna sett ut som de gör hade han förmodligen blivit programmerare eller civilingenjör i stället för elitsoldat och brandman.

Annons

– Transsexualismen har gjort att jag brutits ner av väldigt många människor, något som kanske aldrig läker. Vissa säger ”det som inte dödar gör en starkare” – för mig är det skitsnack. Det jag varit med om har gjort mig svagare. Jag önskar att jag hade sluppit vara med om allt jag varit med om. Men jag har accepterat det.

När Lukas Svärd var med i Elitstyrkans hemligheter på TV4 insåg han att han inte längre behöver leva upp till machonormen.
Om könsnormerna i samhället inte hade varit så starka hade Lukas valt en annan yrkesbana än de militära, tror han.

I dag mår Lukas bättre än på väldigt länge. Han har fått psykologisk hjälp att arbeta fram strategier och verktyg för att orka igenom jobbiga dagar. Han arbetar som projektledare på ett brandsäkerhetsföretag, och föreläser även om sina erfarenheter för att hjälpa andra. När han pratar ute i skolor brukar han lämna ut sitt nummer till eleverna efteråt.

– Jag har fått hundratals tragiska berättelser om barn som vill ta livet av sig, blir slagna hemma, som blir våldtagna av sina pojkvänner… jag brukar föra en dialog med skolan i fråga och försöka stötta dem. Jag hoppas och tror att jag gör en skillnad genom att prata om all skit jag varit med om.

Flera gånger har Lukas varit nära att sluta föreläsa på grund av skamkänslorna.

– Men jag har märkt att jag behöver bekräftelsen. Det är så många som hyllar mig, vilket ger mig en bild av att det faktiskt finns snälla människor där ute. Jag tror att mitt behov av att folk ska veta att mitt liv har varit så dåligt beror på att det inte fanns någon som såg mig när jag var barn, att ingen brydde sig.

Transmannen Lukas Svärd och hans fru Karin.
I dag mår Lukas bra och är lyckligt gift med sin Karin.

Kärlek får han också via nätet, särskilt efter Elitstyrkans hemligheter som sändes i vintras. För att undvika hat och hot har Lukas inga egna sociala medier, men meddelandena kommer fram via hans hemsida och via hans fru.

Annons

– Det är så fint att folk anstränger sig så pass mycket att de letar upp Karin för att nå mig! Det är nästan hundra procent positiva kommentarer, det är helt otroligt vad mycket kärlek jag har fått, säger Lukas.

Efter ett nio år långt förhållande med den där tjejen på krogen som Lukas var kär i som tonåring, träffade han Karin på en dejtingsajt 2008.

– När vi hade dejtat i tre månader berättade jag för Karin att jag föddes som tjej. Enligt Karin blev hon tyst i några sekunder, men för mig kändes det som en evighet. Så jag reste mig för att gå, helt inställd på att hon inte skulle vilja träffa mig mer. Men jag hade fel, och i sommar firar vi tio år som gifta, säger Lukas och ler.

Vad betyder Pride för dig?

”Från början gillade jag faktiskt inte Pride! Jag var ju man, och enligt machonormen ska ju män inte gå i Prideparaden. Men så blev jag intellektuellt mogen tycker nu att Pride är jättebra och verkligen behövs. Pride är ett statement, det är kärlek och en rolig gemenskap. Man får vara som man vill utan de begränsningar som annars finns ute i samhället.”

– Lukas Svärd

TV: Här är 10 HBTQ-begrepp att hålla koll påBrand logo
TV: Här är 10 HBTQ-begrepp att hålla koll på
Annons