Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Marita: Det tog tre år att bli fri från honom

18 apr, 2024 
Anonym läsarberättelse
Foto: TT/Shutterstock
Inför andra var Rolf alltid trevlig och berömde mig,men så fort vi blev ensamma kom vredesutbrotten. Till slut fruktade jag för mitt eget liv.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Mäns våld mot kvinnor – så ser verkligheten utBrand logo
Se också: Mäns våld mot kvinnor – så ser verkligheten ut

När jag vaknade den där söndagsmorgonen var ena ögat igensvullet och jag hade en reva över kinden.

Vanligtvis slog han mig inte där det syntes. Det här var den första gången som misshandeln hade lämnat synliga spår i mitt ansikte.

Vi hade varit på 50-årsfest kvällen innan. Det var vanligtvis så det började. Han gav mig komplimanger inför andra, men när vi kom hem exploderade han.

Misshandeln blev värre för varje gång och jag visste att jag förr eller senare skulle frukta för mitt liv. Nu hade jag bestämt mig. Jag måste bort från detta.

Han gaslightade mig

Rolf skulle fiska den söndagsmorgonen. När han gick låg jag fortfarande kvar i sängen. Han gav mig en puss på huvudet och sa hej då, som om ingenting hade hänt.

Annons

När han gått packade jag några väskor och körde hem till min syster. Hon blev chockad när hon fick se mitt ansikte.

– Jag har haft en konstig känsla ibland, sa hon. Men jag hade aldrig kunnat tro det här … Rolf som är så himla omtyckt!

Han ringde samma kväll och förstod ingenting. Varför gjorde jag så här? Han älskade ju mig, det visste alla.

– Man smiter inte iväg från en relation på det här sättet, tyckte han. Man tar sitt ansvar och ger varandra en ny chans. Det är så ett vuxet förhållande fungerar, förkunnade han.

Jag vägrade att träffa honom, men han fortsatte att ringa. Han bytte taktik och slutade att ställa krav och lägga skuld på mig.

I stället blev han den man jag en gång fallit för. Han fick mig att tro att han hade förändrats.

Han pratade som om vi plötsligt såg allt på samma sätt. Han sa till och med att han funderade på terapi och att han hade slutat dricka – som om det varit anledningen till hans så kallade humörsvängningar.

Hemligt liv på internet

Till slut gick jag med på att träffa honom och det slutade med att jag flyttade tillbaka. Min syster blev förskräckt.

Annons

– Du kan inte mena allvar! utbrast hon förtvivlad. När har du någonsin hört talas om en misshandlare som bara förändrats så där av sig själv?

Men jag ville tro att jag trots allt inte hade haft fel den första gången, att han faktiskt var en underbar man, egentligen …

Att gå tillbaka till Rolf är det absolut värsta jag gjort i hela mitt liv. Det ledde till ett nytt helvete, som det tog mig tre år att bli fri ifrån.

Innan jag träffade Rolf hade jag bott med Håkan. Vår första tid tillsammans var fin, men i stället för en kärlek som växte så sipprade den sakta bort.

Ändå hade jag förmodligen stannat om det inte varit för att jag upptäckt hans hemliga liv på internet.

När jag av en slump snubblade över hans kontakter med andra kvinnor kunde jag inte fortsätta som om inget hänt. Jag tror inte att han träffade någon av de där kvinnorna i verkligheten, men det spelade ingen avgörande roll. Det jag hade sett var illa nog.

Vi skildes och jag flyttade till en egen lägenhet. Friheten var en lättnad och jag ångrade att jag inte brutit upp tidigare.

Annons

Jag hade varit ensam i fem år när jag blev kär i Rolf. Efter att jag gett Rolf en andra chans hade vi några fantastiska veckor. Sedan började misshandeln på nytt, men den här gången handlade det om ord i stället för knytnävar.

Visst hade han misshandlat mig verbalt även under vår första tid tillsammans, men då hade det verkat som en bagatell i jämförelse med slagen.

Det var därför jag inte såg så allvarligt på det nu. Så länge han inte slog mig tyckte jag att det var en förbättring.

Han pratade om svartsjuka

Jag såg inte hur han tog kontroll över mig på det här sättet i stället. Det var tack vare min syster som jag lyckades behålla ena foten i verkligheten.

Hon litade inte på Rolf och fick mig att prata om vårt liv tillsammans. Det var hon som steg för steg tvingade mig att inse att han inte alls hade förändrats – att vårt förhållande fortfarande inte handlade om kärlek, utan om kontroll.

Vi hade bott ihop i ytterligare ett år när jag sa till honom att jag tyckte vi skulle gå skilda vägar igen. Han började skratta.

Annons

– Hur dum får man bli? sa han. Du vet lika bra som jag att du inte skulle klara dig på egen hand. Jag har aldrig sett någon annan man visa något intresse för dig. Vill du leva ensam för resten av livet?

Han skrattade igen.

– Med dig har jag faktiskt aldrig behövt vara svartsjuk. Det har jag alltid varit i med mina tidigare förhållanden …

Jag träffar nu en stödgrupp varje månad, och varenda misshandlad kvinna jag träffat har fått höra samma sak från männen de lämnat: Att de inte kommer att kunna klara sig själva och att ingen annan man kommer att vilja ha dem. Det är tydligen en klassiker. Lögner alltihop, givetvis.

Jag flyttade hem till min syster igen. En tid senare hade jag fått tag i en egen lägenhet.

När jag åkte hem till Rolf för att hämta resten av mina grejer fanns det nästan ingenting kvar. Han hade slängt bort eller slagit sönder nästan allt.

Han lämnade mig inte i fred efteråt heller. Han ringde ofta, skickade mejl och brev. Han hälsade till mig via bekanta och dök upp hos vänner när jag var där på besök.

Annons

Han promenerade förbi min lägenhet och det hände att han satt i bilen på gatan utanför och spionerade på mig.

Mina väninnor ville att jag skulle ringa polisen och anmäla honom, men jag var rädd för att en anmälan skulle göra det hela ännu värre.

Lätta ditt hjärta: Här kan du lyssna på våra läsarberättelser i poddformat

Lätta ditt hjärta är en podcast från Aller media, där du får ta del av vanliga människors berättelser. Problemen som lyfts diskuteras med en psykolog.

I podcasten Lätta ditt hjärta får du ta del av vanliga människors berättelser om svåra och utmanande perioder i livet. Podden bygger på läsarberättelserna som i många år publicerats i Aller medias veckotidningar och på allas.se. Programledare är journalisten Elin Samuelsson som vid sin sida har psykologen och författaren Helena Kubicek Boye. Klicka här för att börja lyssna – eller tryck på play i spelaren nedan!

Rolf spred rykten om att det var jag som hade varit våldsam mot honom, och att han flera gånger varit tvungen att knuffa bort mig i självförsvar.

Jag antar att det var hans sätt att hantera de rykten som gick om det där blåögat som jag hade haft några år tidigare.

Han förföljde mig i nästan två år till och jag kunde aldrig riktigt koppla av när jag gick ut. Men till slut tröttnade han äntligen och lämnade mig i fred.

Jag vet att han har träffat en ny kvinna nu och att hon har blivit varnad för honom. Men jag vet ju också mycket väl hur man kan välja att inte se och lyssna på sin omgivning.

Jag hoppas verkligen att det går bra för Rolfs nya kvinna, att hon inser vem han egentligen är och tar sig därifrån. Ingen kvinna ska behöva utsättas för våld och misshandel.

Berätta din historia!

Läsarberättelser är era berättelser direkt ur livet. Ett liv innehåller så mycket – glädje, sorg, dramatik och spänning. Alla bär vi på en historia.

Vill du berätta din? Mejla oss på [email protected]

Annons