Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Matilda fick missfall: ”Konsten blev min räddning ut ur det mörka”

06 dec, 2022 
Text: Frida Funemyr
Porträtt av Matilda som hittade livsglädjen via konsten.
Efter ett missfall tappade Matilda fotfästet totalt och kom knappt ur sängen. Men ur sorgen föddes kreativiteten och hon började måla igen. Det blev vändpunkten.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Väggarna hemma hos Matilda Sohl och hennes familj är fulla med abstrakta målningar. Det är Matilda som har skapat dem. Tavlorna är helt unika – olika format och olika slags landskap – men de har alla inslag av guld. Själv säger Matilda själv att det som gör hennes konst speciell är att de är målade med så tjocka lager av färg så att de bildar struktur.

Se också: Viggo, 4, rörde TV4-programledarna till tårar med sin konstBrand logo
Se också: Viggo, 4, rörde TV4-programledarna till tårar med sin konst

Sambon Pontus dyker upp och hälsar snabbt. Sedan tar han med sig barnen Charlie och Celine ut en sväng. Jag följer med Matilda upp på övervåningen, en vind som just nu fungerar som hennes skaparverkstad.

– Det är här magin sker, säger Matilda och visar upp tavla efter tavla.

Hon är märkbart förvånad över vilka framgångar hennes tavlor nått.

Annons

På bara ett par år har hon sålt över 100 tavlor och hon tjänar så mycket på sin konst att hon kunnat vara hemma på heltid utan att ens behöva ta ut någon föräldrapenning. Hennes dyraste tavlor går för 12 000 kronor och nya beställningar ramlar kontant in.

Matilda beskriver sig som introvert

Matilda är uppvuxen i en kärleksfull familj, men menar att hon var en introvert person redan som väldigt liten och inte fick den bekräftelse hon behövde eller sökte efter.

Hon har en synskada och fick glasögon väldigt tidigt. För detta blev hon retad av klasskompisarna.

Porträtt av en ung Matilda som tittar in i kameran.
Matilda blev mobbad i skolan.

– På grund av min dåliga syn fick jag ha en hel del anpassningar, till exempel hade man plingor i bollarna på gympan för att jag skulle höra var bollen fanns. Inte gjorde det saken bättre av att jag var rultig och klumpig, säger hon.

Annons

När Matilda var nio år skilde sig hennes föräldrar skilde sig och hon ville inte tynga ner dem med sina problem. I skolan blev hon mobbad. Man spottade på henne och hon blev dagligen kallad för hemska saker. Hon utvecklade bulimi och försökte, genom att ha koll på matintaget, kontrollera sin situation. På högstadiet hade det gått så långt att hon skrev ett avskedsbrev till sin mamma, men även till skolans rektor.

– Jag dog hellre än att gå tillbaka till skolan där mobbarna fanns, men som i så många andra fall slutade det med att mobbarna fick gå kvar medan jag fick byta skola. Detta blev ytterligare en bekräftelse på att det var jag som var problemet.

Jag dog hellre än att gå tillbaka till skolan där mobbarna fanns

På nya skolan försökte Matilda göra allt för att passa in. Hon drog en säkerhetsnål genom läppen, tuperade håret och färgade det svart. Hon satte på sig den glittrigaste paljettkjolen hon kunde hitta. Hon rökte och söp med de äldre på skolan.

Matilda målar en tavla.
Ju mer Matilda målade, desto bättre mådde hon.

– Hur jag än försökte passa in så slutade det alltid med ångest, en ångest som jag allt mer försökte döva med alkohol. Jag fick chans efter chans och eftersom jag drömde om att bli veterinär såg mamma till att jag fick börja på ett naturbruksgymnasium. Men jag sumpade även den chansen. Eftersom jag blev påkommen med mitt drickande blev jag avstängd från skolan.

Annons

Matildas ätstörningsproblematik eskalerade och hon blev allt smalare. Plötsligt ansågs hon vara snygg.

– Plötsligt ville man ha mig och det gick så långt att jag låg med de som mobbade mig, säger Matilda och suckar tungt.

Matildas föräldrar visste inte på vilket sätt de skulle hjälpa sin trasiga dotter. Till slut, när Matilda var 17 år, tvingade de henne att skriva in sig på vuxenpsykiatrin för att få hjälp.

Tiden där innehöll många samtal kring varför hon agerade och kände som hon gjorde. Hon ombads även ta avstånd från alla människor som inte var bra för henne. Visserligen var tiden därinne lugn för henne, men det var dessvärre inget som varade.

Blev gravid och startade blogg

Efter denna period påbörjade Matilda barn- och fritidsprogrammet, men hoppade åter av gymnasiet. Denna gång på grund av en oplanerad graviditet. Eftersom hennes mens var oregelbunden upptäckte hon det först i vecka 16. Pappan till barnet var en sex år äldre kille som hon nyligen gjort slut med.

Annons

– Trots omständigheterna valde jag att behålla barnet och det är nog det bästa jag gjort. När jag fick se Charlie på ultraljudet kände jag att det var det enda jag ville. Han var nog min räddning, jag fick börja tänka på någon annan än mig själv. Om jag inte hade fått honom vet jag inte om jag hade levt i dag, menar Matilda.

Matilda och kärleken Pontus ser varandra i ögonen och håller om varandra.
När Matilda kraschade fanns Pontus där.

När hon var gravid startade hon en blogg. Där skrev hon om hur det var att gå från att vara en oansvarig tonåring som bodde hemma hos mamma, ensamstående och outbildad, till att bli en ansvarstagande ung mamma som utbildade sig.

– Jag hade stora samarbetspartners, vilket gjorde att jag tjänade en hel del.

Ett par år följde och Matilda träffade flera män som inte var snälla mot henne, utnyttjades hon inte psykiskt var det på andra sätt.

Annons

– Jag var till exempel tillsammans med en man som tog vartenda öre och köpte alkohol för. Det var som att jag hade en dragning till killar med dåligt inflytande, berättar Matilda.

Träffade kärleken Pontus

Matilda började plugga till undersköterska och lyckades ta sin examen. På utbildningen fanns även Pontus Berner. Han var killen som följde Matilda på håll och inte minst var han en av de ivrigaste följarna på bloggen.

– Att han var typ kär i mig redan då var inget jag förstod. Det var först senare, när vi av en slump sågs på ett uteställe som vi började dejta på allvar.

Matilda berättar att Pontus skilde sig från alla tidigare män hon varit tillsammans med.

– Jag var ett vrak, hade skulder, var ensamstående till en liten pojke, men han sa bara ”Jag vill ha dig precis som du är”. Vi pratade i telefon flera timmar varje kväll och vi blev supertajta.

Förälskelsen ledde snabbt till en graviditet. Även om det var tidigt i förhållandet såg de båda fram emot att få ett barn tillsammans. Men dessvärre slutade graviditeten i missfall. Matilda rasade på nytt.

Annons

– Det tog så hårt och jag fylldes av en enorm sorg. Alla känslor kom över mig och jag kraschade totalt. Pontus var ens sådan klippa och roddade med precis allt medan jag bara grät.

Detaljbild när Matilda håller färgburk och pensel.
Med lager på lager av färg skapar Matilda struktur i sina tavlor.

Ända sedan Matilda var liten har hon tyckt om att måla.

– På rasterna brukade jag sitta inne och rita för att hålla mig undan mobbarna. Jag kände en längtan efter att åter börja måla och tog mig till slut upp ur sängen för att köpa akrylfärger och en canvasduk, säger Matilda som efter det började gå djupt in i konsten.

Ju mer hon målande desto mer kände hon vilken fantastisk terapeutisk inverkan skapandet hade med henne.

Konst gjorde succé på Facebook

Sin första målning la hon ut på Pinkroom, en digital mötesplats för kvinnor. Hon fick beröm för sin tavla och skapade ett Instagramkonto där hon la ut fler målningar. Det dröjde inte länge innan hon insåg att målandet faktiskt kunde vara en inkomstkälla.

Annons

– Min mormor som är revisor tyckte absolut att jag skulle starta företag och på den vägen är det. Jag startade ArtbySolh år 2021 och började sälja allt mer.

I samma veva blev Matilda gravid med Celine, och det var under mammaledigheten som Matilda på riktigt fick sitt företag att lyfta.

– Ju mer jag målade desto bättre mådde jag. Tack vare målandet, i en kombination med att jag träffade Pontus och vi blev en familj, har min ångest försvunnit. Jag tror aldrig att jag mått så bra som nu. När jag målar går jag in i en bubbla och i denna egna lilla värld blir jag alldeles lugn, jag tänker att det fungerar som meditation, berättar Matilda.

Familjen är samlad: Matilda, Pontus och barnen Charlie och Celine.
Familjen är samlad: Matilda, Pontus och barnen Charlie och Celine.

Sin konst beskriver Matilda som abstrakta naturlandskap, levande tavlor med mycket struktur och guld. Hon har fortfarande, trots sin kometkarriär, svårt att tro på sin egen förmåga. Mobbarnas ord om att inte duga sitter djupt i själen, men Matilda inser allt mer att folk faktiskt älskar hennes konst.

– Det är svårt att ta in, men det är såklart jätteroligt. Jag har gått från en amatör till att faktiskt känna mig nöjd med det jag säljer och vågar i dag kalla mig själv för konstnär. Efter ett liv där jag åkt berg- och dalbana har jag äntligen funnit frid. Pontus har en stor del i detta. Han är min klippa genom allt. När jag mådde som sämst var jag en skrikig röd färg, i dag är jag harmoniskt grön. Så lycklig och så tacksam för konsten som tog mig genom min trasighet.

Annons

Matilda sprider viktigt budskap

Matilda har hamnat rätt i både kärlek och karriär, det är tydligt. Idag vill hon sträcka på sig och till mobbarna vill hon säga: ”Se på mig. Jag är så mycket bättre än vad ni fick mig att tro att jag var.” Matilda har fått förfrågningar från både Madrid och Milano om att ställa ut sin konst och stora drömmen är nu att resa runt i världen där hon kan ställa ut sina tavlor, men också föreläsa om sin bakgrund. Hon vill förmedla att vem som helst kan göra en förändring, men den måste komma inifrån.

– I och med målandet kom min glädje tillbaka. Ur sorg kan kreativitet födas. Man kan bli lycklig trots en bakgrund med destruktivitet.

Annons