Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjSkilsmässaFöräldraskap

Mia: Min pappa träffade en ny kvinna och förändrades helt

29 mar, 2023 
Anonym läsarberättelse
En kvinna tröstar en äldre man.
Kort efter min mammas bortgång träffade pappa en ny men det visade sig att hela hans personlighet kom att förändras.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Jag hade hoppats att min mamma skulle få se mina barn växa upp och att hon kanske till och med skulle få bli gammelmormor en dag. I stället förlorade jag henne när hon var 72 år.

Se också: 5 myter om åldrandeBrand logo
Se också: 5 myter om åldrande

Min pappa lämnades ensam, men efter en kort tid träffade han en ny. Jag kan faktiskt förstå att han blev fångad av Annie. Han var fortfarande aktiv och såg bra ut, och flera av kvinnorna på golfklubben hade haft ett gott öga för honom redan innan mammas död.

Jag och min bror var i djup sorg efter vår mors bortgång och hade svårt att förstå att vår pappa kunde gå vidare så snabbt. Samtidigt hade vi våra egna liv med partners, barn och en hektisk vardag.

Annie var tyvärr ingen familjemänniska. Hon var väldigt förtjust i pappa, men hon var fruktansvärt avundsjuk. Hon ville aldrig lyssna när vi pratade om vår mamma eller minnen från vår barndom.

Annons

Åren gick och även om vi träffade pappa och Annie på födelsedagar och helgdagar så var det långt ifrån lika ofta som vi brukade träffa pappa när mamma fortfarande levde.

De första åren efter mammas död var pappa och Annie ute och reste och levde det ljuva pensionärslivet. Efter hand blev dock Annie alltmer illamående. Hon var ofta sjuk, åt nästan ingenting och orkade inget. Hon stannade i lägenheten medan pappa gick ut och handlade eller träffade sin herrklubb. Min pappa fick ta hand om allt det praktiska, som tur var var han fortfarande frisk och vältränad.

Efter olyckan förändrades han

Men en kväll ringde telefonen. Det var Annie som var helt förtvivlad och berättade att pappa ramlat på gatan på väg till frisören och blivit inlagd på sjukhus. Han hade brutit flera ländkotor och hade fruktansvärda smärtor. Vi skyndade oss till sjukhuset och det var hemskt att se honom ligga i sängen med sin ångest.

De följande månaderna var svåra för honom. Han låg mest och ville inte göra något, han tyckte det gjorde ont att både gå och sitta. Trots att han gick till sjukgymnasten för att stärka upp kroppen, gick det inte framåt. Det var som om att han hade gett upp.

Annons

Med både pappa och Annie sängliggande behövde jag och min bror hoppa in och hjälpa dem med vardagsbestyren.

Lätta ditt hjärta: Här kan du lyssna på våra läsarberättelser i poddformat

Lätta ditt hjärta är en podcast från Aller media, där du får ta del av vanliga människors berättelser. Problemen som lyfts diskuteras med en psykolog.

I podcasten Lätta ditt hjärta får du ta del av vanliga människors berättelser om svåra och utmanande perioder i livet. Podden bygger på läsarberättelserna som i många år publicerats i Aller medias veckotidningar och på allas.se. Programledare är journalisten Elin Samuelsson som vid sin sida har psykologen och författaren Helena Kubicek Boye. Klicka här för att börja lyssna – eller tryck på play i spelaren nedan!

Min bror bodde nära pappa och Annie, medan jag bodde några timmar bort. Därför var det min bror som tog det största lasset. De blev givetvis tilldelade hemhjälp, men det fanns fortfarande massor av uppgifter som de behövde hjälp med av oss. Plötsligt blev det så att en av oss kom dit en gång i veckan.

Min pappa var ofta på dåligt humör och ville inte prata. Ibland skickades jag hem igen efter att ha kommit över det praktiska eftersom Annie inte tålde besök. Pappas personlighet hade förändrats.

Hemma klagade min man och mina barn över att jag aldrig var hemma, och på jobbet hängde jag i linan för att få allt gjort. Min bror tyckte också att jag inte gjorde tillräckligt, utan att han fick dra det stora lasset.

Annons

Det var en ohållbar situation och jag fruktade för min och min brors relation om vi inte hittade en lösning.

En dag tog vi tjuren vid hornen och pratade med min pappa och Annie om möjligheten att flytta in på ett äldreboende. Det tog några månader att övertala dem och under tiden var vi också tveksamma till om det var rätt beslut.

Efter att min pappa återigen ramlat i lägenheten insåg han att det var dags att flytta. I dag bor min pappa och Annie på ett fint äldreboende och mår efter omständigheterna bra. De får tre måltider om dagen och det finns någon i närheten som hjälper dem. Jag och min bror kommer ofta på besök, men skillnaden nu är att vi själva kan styra när vi vill komma – och som gäster med tårta och utsikt till trevligt sällskap.

Nu är det inte längre en sur plikt eller ett hett ämne som skulle kunna sluta riktigt illa mellan min bror och mig.

/Mia

Berätta din historia!

Läsarberättelser är era berättelser direkt ur livet. Ett liv innehåller så mycket – glädje, sorg, dramatik och spänning. Alla bär vi på en historia.

Vill du berätta din? Mejla oss på [email protected]

5 filmer du måste se under 2023Brand logo
5 filmer du måste se under 2023
Annons