Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Milad har förverkligat sin dröm: ”Vill visa att flyktingar kämpar”

15 dec, 2019 
Henrik Högström
Milad, som flytt från Afghanistan och nu driver kryddföretag, visar upp en burk med äkta saffran.
Vägen till Sverige var lång. Vägen till framgång är ännu längre. Men Milad är en bra bit på väg. Med sitt kryddföretag vill han nu knyta ihop sitt forna hemland Afghanistan med sitt nya, och samtidigt skapa en framtid för sig själv och sina vänner.
– Man måste kämpa om man vill ha nåt, säger Milad.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Hösten 2015 lämnade Milad Mohammadi, 20, Maidan Wardak i Afghanistan tillsammans med sin lillebror Ali för en lång och osäker färd mot Europa. Det var långa vandringar i becksvart mörker, färder med övertyngda båtar och långa dygn.

Under den längsta vandringen, över gränsen mellan Iran och Turkiet, började Ali hosta. Hostan höll i sig och blev värre på vägen. Bröderna tog sig till Grekland, passerade Makedonien, Serbien, Kroatien, Slovenien och Österrike.

Efter tre dygn på tågstationen i München hoppade de på en buss till Sverige. En tjej de träffat längs vägen hade sagt att Sverige var bra.

– Hon sa att människor är snälla där, berättar Milad.

Färden slutade på ett sjukhus i Malmö där Ali lades in akut.

– Han var väldigt sjuk. Han var inlagd i två månader.

Hittade sin ”andra familj” i Sverige

Efter en tid på sjukhuset fick bröderna kontakt med myndigheterna och sökte asyl i Sverige. Färden fortsatte till Lund och nya hem på olika boenden. Milad fick plats hos ett par med utflugna barn, som han i dag kallar sin andra familj.

Annons

– De är världens snällaste och hjälper mig med allt, säger Milad.

Höstterminen 2016 började Milad på Vipeholmsskolan. Det är också där vi träffas nu, fyra år efter flykten. Milad går andra året på skolans VVS- och fastighetsprogram. Svenskan går bra och mycket har hänt i livet. Milad har kommit i kontakt med människor och organisationer som hjälpt honom att skapa ett sammanhang i Sverige.

– Jag hade inga kontakter eller kompisar när jag kom, men hörde att det fanns föreningar som hjälper till med läxor och aktiviteter, som den ideella föreningen Hållihopp.

Milad kom även i kontakt med Skaparkollektivet Forma, en konstverksgrupp i Lund som jobbar med flyktingar.

– De bjöd in mig och jag fick jobb i deras kafé, säger Milad.

Genom Hållihopp har Milad kunnat slipa ännu mer på sin svenska och kommit ut i arbetslivet. Han har fått hjälp med truckkort och sommarjobb på lager.

Annons

Dessutom har Milad kunnat förverkliga en idé som han haft i huvudet ett tag, som knyter samman hans ursprung med hans nya vardag. Han har nämligen precis startat företaget Kryddmäster i Sverige, för att börja importera saffran.

Saffransskörd i Afghanistan
Saffransskörd i Herat, oktober 2017. Foto: TT

Kontakten går via en vän i Afghanistan som har kontakt med en av landets största producenter av kvalitetssaffran. Producenten exporterar redan i dag saffran till bland annat USA och Tyskland. Hållihopp hjälper till med myndighetskontakter och agerar mentorer, så att bolaget kan få luft under vingarna.

Annons

Saffran är mitt sätt att bidra till något fint

Och det handlar inte bara om att saffran är en krydda som ligger i tiden så här inför jul. För Milads del är det ett sätt att visa att han har något att bidra med.

– Om jag gör detta så kan jag visa att vi flyktingar vill kämpa, och att vi försöker. Vi vill betala skatt och jobba, inte bara sova, säger Milad och fortsätter:

– Jag har tänkt på det länge. Jag kan göra någonting fint.

Äkta saffran från Afghanistan

Saffran är en exklusiv krydda, och det har sin förklaring. För att utvinna ett kilo torkad saffran krävs det minst 100 000 till 150 000 krokusar, som plockas och rensas för hand. Mycket jobb för liten skörd resulterar i ett högt pris för det lilla kryddkuvertet som förvaras bakom disk i matbutiken.

Detta innebär att det även förekommer fusk. Milad berättar att det finns mängder av tricks för att dryga ut skörden.

Annons

– Bland annat använder sig tillverkare till exempel av olja och majsblast för att kunna ta mer betalt.

Milad siktar på att importera saffran av yppersta kvalitet från Herat i nordöstra Afghanistan. Han bläddrar på telefonen och visar myndighetsdokumenten som intygar att hans saffran är ”Grade A”.

Milad tänker sälja sin krydda som omalda pistiller och ge kunderna tips på hur de själva kan kolla kvaliteten på kryddan. Tipsen ska han trycka på förpackningarna.

– Till exempel kan man blötlägga pistillmärkena, och blir vattnet gult utan att deras röda färg försvinner vet man att kvaliteten är den högsta. Försvinner den röda färgen är märkena färgade och kommer från en annan del av blomman, berättar Milad.

– Man kan också lägga några pistillmärken mellan två papper och gnugga försiktigt. Blir papperen oljiga är pistillmärkena förorenade med olja, ett välkänt knep för att öka vikten.

Annons

Har stora drömmar för Kryddmäster

Kryddmäster i Sverige upptar nu det mesta av Milads lediga tid. När han inte går i skolan, tar körkort, dömer fotboll eller jobbar extra på Forma funderar han över hur kryddorna ska förpackas och marknadsföras. Kan de kanske funka till mer än lussekatter, bouillabaisse, paella och saffranspannkaka?

Milads svenska extrafamilj har fått testa en saffransdryck.

– De tyckte det var jättegott, säger Milad.

Om jag gör detta så kan jag visa att vi flyktingar vill kämpa, och att vi försöker.

Går det bra kan han kanske dryga ut sortimentet med fler kryddor. Går det riktigt bra kan han anställa folk. Sin lillebror till exempel.

– Jag kanske kan skapa jobb till mina kompisar, säger han.

Precis som tusentals andra ensamkommande flyktingar omfattas Milad av gymnasielagen som antogs efter flyktingkrisen 2015. Han har tillfälligt uppehållstillstånd i Sverige för att slutföra studierna. Om han inte har något jobb sex månader efter studenten riskerar han att bli utvisad. Det är en stress han lever med, men som han håller i schack med tidiga morgnar och sena kvällar.

Annons

– Om de säger nej så försvinner ju allt. Men jag vill inte ge upp, man måste kämpa om man vill ha nåt, säger Milad.

Saffran har fler användningsområden än bara lussebullar. Foto: Shutterstock

Milads recept på saffransdryck

  • 1 g saffran
  • 2 1/2 dl vatten
  • 2 1/2 dl socker
  • 1 dl rosenvatten
  • 1 dl citronsaft
  • citronskivor
  • is

Gör så här:

  1. Mortla saffran och tillsätt 1 dl kokt vatten. Vänta 10 minuter och tillsätt sedan en bit is, eftersom drycken annars blir allt rödare av värmen. Ställ åt sidan.
  2. Koka upp resten av vattnet, blanda i socker under omrörning så att sockret löser sig. Låt sjuda i 5 minuter.
  3. Tillsätt försiktigt rosenvatten, saffransvattnet och citronsaft. Koka i 5 minuter. Låt svalna.
  4. Vid servering: blanda 1/4 saffransdryck med 3/4 vatten, tillsätt is och en citronskiva.

Saffran: Fakta om det röda guldet

  • Namnet saffran kommer från det arabiska ”zafran”, som betyder ”göra gul”.
  • Saffranskrokus är en stor exportvara för framförallt östra Iran och västra Afghanistan.
  • Det krävs 100 000 till 150 000 blommor för att utvinna ett kilo torkad saffran.
  • Blomman trivs i varma, torra jordar och mycket sol.
  • Saffranskrokusen skördas för hand och allra helst i gryningen. Den är lättare att plocka innan den öppnat sig för mycket i solljuset.
  • Den afghanska saffransodlingen i Herat tog fart efter talibanernas fall 2001. Innan dess hade många av bönderna, påhejade av regimen, försörjt sig på opiumodling. Numera har majoriteten ställt om till att odla ”det röda guldet”.
Annons