Lästips: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en katt

Helene: Min dotter blev smygfilmad i duschen

01 feb, 2024 
AvAnonym läsarberättelse
Ungdom sitter i sängen och är ledsen. Mamma tröstar.
När Amanda inte ville gå till skolan på flera dagar förstod vi att något var fel.
Vad hade egentligen hänt?
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons
Se också: Kakan Hermansson om tiden som tonåring: "Jag grodde ett enormt självhat"Brand logo
Se också: Kakan Hermansson om tiden som tonåring: "Jag grodde ett enormt självhat"

Vi har alltid försökt ha en fin kontakt med Amanda och vara lyhörda för hur hon mår. När hon för några veckor sedan plötsligt kände sig deppig och orolig märkte vi direkt att något var fel.

Hon som alltid varit världens gladaste tjej som älskat att gå till skolan för att träffa sina kompisar låg nu kvar i sängen och vägrade att kliva upp.

– I dag går jag inte till skolan. Jag mår inte bra. Jag är sjuk. Hur som helst så tänker jag inte gå, sa hon med gråten i halsen.

Hotade om att sprida nakenbilder på Facebook

Den dagen lät jag henne vara hemma, övertygad om att en förkylning höll på att bryta ut. Men när hon även dagen därpå vägrade gå förstod jag att något var fel.

Annons

Jag hade lagt märke till att hon satt framför datorn nästan hela tiden, men att hon stängde den så fort jag kom för att jag inte skulle kunna se vad hon höll på med.

På kvällen pratade jag med Lennart. Amandas bästa kompis är dotter till en bekant till honom. Vi ringde honom för att höra om Elin hade berättat något hemma, men det tog ytterligare två dagar innan vi fick reda på sanningen.

Lätta ditt hjärta: Här kan du lyssna på våra läsarberättelser i poddformat

Lätta ditt hjärta är en podcast från Aller media, där du får ta del av vanliga människors berättelser. Problemen som lyfts diskuteras med en psykolog.

I podcasten Lätta ditt hjärta får du ta del av vanliga människors berättelser om svåra och utmanande perioder i livet. Podden bygger på läsarberättelserna som i många år publicerats i Aller medias veckotidningar och på allas.se. Programledare är journalisten Elin Samuelsson som vid sin sida har psykologen och författaren Helena Kubicek Boye. Klicka här för att börja lyssna – eller tryck på play i spelaren nedan!

Vår dotter och en annan tjej hade blivit smygfilmade av några killar på skolan när de duschade efter idrotten. De hade inte hört killarna komma in. Den andra tjejen hade snabbt lyckats slita åt sig sin handduk och kunde dölja sin kropp. Amanda däremot stod naken under duschen.

Annons

Några minuter senare fick hon ett sms från ett okänt nummer där det stod att bilderna skulle läggas ut på Facebook. Dessutom stod det elakheter om hennes kropp. Amanda vågade inte gå till rektorn eftersom det fanns hot om hur bilderna skulle spridas på nätet om hon skvallrade.

Ungdomarna vågar inte berätta vad de utsätts för

Själva tvekade vi aldrig att berätta om händelsen i skolan för både lärarna och rektorn. Vi valde även att anmäla händelsen för polisen eftersom killarna försökt pressa tjejer på pengar och tjänster.

Vad vi vet så har bilderna inte lagts ut på nätet och kanske var filmen bara ett sätt att skrämma Amanda till att göra som de ville. Killarna är så unga att de troligen kommer undan med bara en varning.

I skolan finns det nu alltid en vuxen med när tjejerna ska duscha och byta om. Men vem vet vad som förekommer i killarnas omklädningsrum?

Annons

Problemet är att våra ungdomar inte vågar berätta om de övergrepp de utsätts för och att deras plågoandar verkar bli allt svårare att värja sig emot. Därför är det så viktigt att som förälder orka vara uppmärksam och tillgänglig.

Berätta din historia!

Läsarberättelser är era berättelser direkt ur livet. Ett liv innehåller så mycket – glädje, sorg, dramatik och spänning. Alla bär vi på en historia.

Vill du berätta din? Mejla oss på [email protected]

Annons